Økologisk Råd: Vi har længe advaret mod PCB i bygninger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Økologisk Råd: Vi har længe advaret mod PCB i bygninger

En netop offentliggjort SBI-rapport, der med Miljøstyrelsen som opdragsgiver har været undervejs i flere år, konkluderer, at adskillige bygninger mistænkes for at indeholde hormonforstyrrende stoffer i så store koncentrationer, at der skal gribes ind.

Men Det Økologiske Råd har i mange år presset på for, at der skulle fjernes PCB fra gamle bygninger, hvor det har været anvendt i fugemasser. Det gav bare ikke noget resultatet. Rådets formand, Christian Ege siger:

»I årevis argumenterede Miljøstyrelsen med, at der havde været en anden byggeskik i Danmark, hvorfor problemet ikke skulle være så stort her. Der blev igangsat en undersøgelse, som var tæt på afslutning i 2005, men siden er det gået langsomt,« siger Christian Ege, som tidligere har foreslået skærpet tilsyn med PCB i bygninger og overvejelser om at udskifte fugerne.

PCB er en gruppe kemiske stoffer, som dels er svært nedbrydelige i miljøet og dels mistænkt for at være hormonforstyrrende og opkoncentreret i bl.a. modermælk.

Deres virkning minder om pesticidet DDT, som også blev anvendt meget i 1950'erne, 60'erne og 70'erne, og som var årsag til, at flere fugle- og dyrearter var truet. Stofferne spredte sig helt til Arktis og måles stadig i hvaler, sæler og isbjørne.

PCB'erne blev forbudt i 1976, men var tilladt i såkaldt lukkede systemer, f.eks. kondensatorer, frem til slutningen af 1980'erne.

Dokumentation

Læs Det Økologiske Råds 4 år gamle PCB-vurdering:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten