Økologisk Råd: Vi har længe advaret mod PCB i bygninger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Økologisk Råd: Vi har længe advaret mod PCB i bygninger

En netop offentliggjort SBI-rapport, der med Miljøstyrelsen som opdragsgiver har været undervejs i flere år, konkluderer, at adskillige bygninger mistænkes for at indeholde hormonforstyrrende stoffer i så store koncentrationer, at der skal gribes ind.

Men Det Økologiske Råd har i mange år presset på for, at der skulle fjernes PCB fra gamle bygninger, hvor det har været anvendt i fugemasser. Det gav bare ikke noget resultatet. Rådets formand, Christian Ege siger:

»I årevis argumenterede Miljøstyrelsen med, at der havde været en anden byggeskik i Danmark, hvorfor problemet ikke skulle være så stort her. Der blev igangsat en undersøgelse, som var tæt på afslutning i 2005, men siden er det gået langsomt,« siger Christian Ege, som tidligere har foreslået skærpet tilsyn med PCB i bygninger og overvejelser om at udskifte fugerne.

PCB er en gruppe kemiske stoffer, som dels er svært nedbrydelige i miljøet og dels mistænkt for at være hormonforstyrrende og opkoncentreret i bl.a. modermælk.

Deres virkning minder om pesticidet DDT, som også blev anvendt meget i 1950'erne, 60'erne og 70'erne, og som var årsag til, at flere fugle- og dyrearter var truet. Stofferne spredte sig helt til Arktis og måles stadig i hvaler, sæler og isbjørne.

PCB'erne blev forbudt i 1976, men var tilladt i såkaldt lukkede systemer, f.eks. kondensatorer, frem til slutningen af 1980'erne.

Dokumentation

Læs Det Økologiske Råds 4 år gamle PCB-vurdering:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først