OK til forskning i stamceller fra menneskeæg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

OK til forskning i stamceller fra menneskeæg

Forskningminister Helge Sander giver nu grønt lys til, at danske forskere kan forske i stamceller udviklet fra menneskeæg. Selvom det i Danmark er forbudt at fremstille stamceller ud fra æg fra mennesker, mener forskningsministeren, at det er i orden at forske i stamceller, der er lavet i udlandet.

Det fremgår af et brev fra ministeren til overlæge Svend Lindenberg, der leder fertilitetsklinikken på Herlev Amtssygehus og den private klinik Ciconia. Svend Lindenberg vil som den første herhjemme i gang med at forske i embryonale stamceller fra mennesker.

I brevet skriver Sander, at ingen lov direkte forbyder forskning i importerede stamceller. Det er dermed i orden for danske forskere at arbejde med stamceller fra menneskeæg - blot de ikke er produceret i Danmark.

»Jeg kan hermed (…) konkludere, at Danmark kan begynde at udforske potentialet i de tidlige stamceller«, skriver Helge Sander, der dermed indtager den modsatte holdning i forhold til sin forgænger Birte Weiss. Hun afviste i september sidste år at give Svend Lindenberg lov til at forske i importerede fosterstamceller.

Forskning i menneskelige stamceller befinder sig i en lovgivningsmæssig grå zone. Birte Weiss nedsatte sidste år det såkaldte Genteknologiudvalg, der blandt andet skal se på faglige og etiske problemer ved terapeutisk kloning og forskning i menneskestamceller. Hun begrundede blandt andet sit afslag over for Svend Lindenberg med, at hun ville afvente udvalgets redegørelse til november, inden hun tog stilling til spørgsmålet. I afslaget skrev hun, at hun ikke ville træffe »forhastede beslutninger, som vækker stor offentlig modvilje.«

Det har ikke været muligt at få Helge Sander til at begrunde sin beslutning.

Svend Lindenberg oplyser, at han efter ministerens positive svar, vil gå i gang med at forske i stamceller i løbet af få måneder. Han har en aftale om at modtage stamceller fra Sverige, hvor forskere på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg på dispensation har udviklet stamcellelinier fra menneskelige fosteranlæg.

»Jeg mener ikke, at jeg har fået et nyt svar, alene fordi vi har fået en ny minister. Jeg mener, at der i det hele taget er sket et holdningsskred til kloning og stamcelleforskning i løbet af de seneste måneder,« siger Svend Lindenberg.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten