Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ohio-ulykken: Omstridt jernbaneselskab tvunget til at teste luften for dioxiner

PLUS.
Oprydningsarbejdet fortsætter i East Palestine, Ohio Illustration: Michael Swensen/AFP/Ritzau Scanpix

»Senator, jeg forpligter mig til at gøre, hvad der er rigtigt.«

Sådan lød det gang på gang, da direktøren for jernbaneselskabet Norfolk Southern skulle stå skoleret i det amerikanske senat ifølge The New York Times.

Direktør Alan H. Shaw blev blandt andet spurgt til, om selskabet ville kompensere borgere, der måtte opleve følgesygdomme eller kompensere borgere, hvis huspriser nu er halveret som følge af afsporingen af et godstog med giftige kemikalier i begyndelsen af februar.

Direktøren forpligtede selskabet til at lave en »sikker, grundig og hurtig oprydning af området,« men der gik grænsen også. Gang på gang gentog direktøren sætningen; »senator, jeg forpligter mig til at gøre, hvad der er rigtigt,« da senatorerne spurgte ham til yderligere kompensationer og handlinger fra jernbaneselskabet.

Det var Norfolk Southern, som drev det godstog, der i begyndelsen af februar afsporede i den lille by East Palestine i Ohio.

Toget var blandt andet lastet med en række giftige kemikalier, som efterfølgende blev antændt af de amerikanske myndigheder.

Det medførte sorte skyer, som drev ind over den lille flække, og siden har der været vedvarende beretninger om, at indbyggerne frygter for deres sundhed, blandt andet på grund af en sviende fornemmelse i øjnene og vejrtrækningsproblemer samt en række beretninger om døde husdyr.

Dioxin mangler

Både den amerikanske miljømyndighed EPA og de to institutter Texas A&M University Superfund Research Center og Carnegie Mellon University har foretaget luftmålinger i byen.

Begge undersøgelser har konkluderet, at der for langt de fleste kemikalier ikke er bekymrende forekomster i byens luft. Dog viste sidstnævnte undersøgelse højere målinger af stoffet acrolein – op til tre gange mere, end man ville finde i en gennemsnitlig amerikansk storby.

Målingerne har dog ikke dæmpet indbyggernes bekymringer.

Spørgsmålet, om afbrændingen af giftstofferne har ledt til dannelsen af dioxiner, har nu meldt sig.

Dioxiner er en samlebetegnelse for en række giftige stoffer, der typisk dannes ved afbrænding, heriblandt af vinylklorid, hvoraf flere af dem er mistænkte for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Derfor har EPA nu beordret, at Norfolk Southern gennemfører målinger af dioxiner i East Palestine.

Ifølge miljømyndigheden har test for ‘indikatorkemikalier’ foreløbig vist, at der er lille risiko for, at man finder høje værdier af dioxiner.

Sikkerheden skal revideres

Togulykken har samlet kræfter fra begge sider af det politiske spektrum om at højne sikkerheden omkring jernbaneindustrien.

The Railway Safety Act 2023, som blev præsenteret af både demokratiske og republikanske senatorer fra Ohio, vil stramme reglerne for, hvornår det skal oplyses, at et godstog har farlige materialer i lasten.

Derudover skal jernbaneselskaberne, der fragter materialerne, ifølge det nye lovforslag udarbejde beredskabsplaner og give oplysninger og forudgående underretning til beredskabet i samtlige stater, toget passerer gennem.

»Med denne lovgivning har Kongressen en reel mulighed for at sikre, at det, der skete i East Palestine, aldrig vil ske igen. Vi skylder alle amerikanere den ro i sindet, at deres samfund er beskyttet mod en katastrofe af denne type,« sagde den republikanske senator JD Vance ifølge The Guardian.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da også i høj grad på tide - utroligt at det først kommer nu - ulykken har et uhyggeligt potentiale til at overgå forureningen fra bl.a. Seveso ulykken. At folk er blevet sendt tilbage til deres hjem med besked om at alt er i orden - vi måler næsten ikke noget - er direkte skræmmende når det samtidig står lysende klart At hverken myndigheder eller andre ansvarlige kender til omfanget af katastrofen. Det faktum at de øjensynligt ikke engang har overvejet alle risici før folk er blevet sendt tilbage burde være ansvarspådragende i sig selv, og de forskellige involverede bør alle holdes ansvarlige overfor de lokale beboere. Både myndigheder, kemikalieproducenten og transportøren / jernbanen er eller burde være fuldt ud opmærksomme på risikobilledet og den potentielle forurening af området.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten