Også Sverige skal nyindustrialiseres
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Også Sverige skal nyindustrialiseres

Volvo, ABB, Sandvik og Tetra Pak. Fra Danmark har vi ofte kigget misundeligt på den svenske industrisektor, hvor det ene verdensfirma afløser det andet.

Og selv om den svenske traditionelle industri har fået mindre betydning i Sverige end tidligere, står den stadig for en femtedel af landets økonomi og beskæftiger cirka én million mennesker.

Svensk industriproduktion står stadig for en femtedel af landets økonomi og beskæftiger cirka én million medarbejdere. Illustration: ABB

Læs også: Danmark skal lære Industri 4.0 af tyskerne: Data og robotter kører BMW-fabrikkerne

Men i Sverige er man som alle i andre vestlige lande trængt, og derfor har Närings- og innovationsminister Mikael Damberg fremsat en ny firepunkts-plan, som skal få den svenske industri op i omdrejninger.

I tråd med resten af Europa og EU satser Sverige på indførelsen af Industri 4.0, hvor det især handler om den digitale udvikling af virksomheder og brugen af robotter.

Læs også: Regeringen giver 100 millioner til avanceret produktion

Ressourcerne skal udnyttes mere effektivt i industrien, og bæredygtig produktion og produkter skal fremover være en svensk prioritering.

Industrien skal have adgang til medarbejdere med de rette kompetencer, og det gælder både i uddannelsessystemet og i omstillingen af nuværende medarbejdere til nye arbejdsområder.

Læs også: Fem til ti nye robotvirksomheder opstår årligt

Som et fjerde punkt skal den svenske forskning og innovationskraft forbedres, da de svenske investeringer i F&U i forhold til BNP er faldet sammenlignet med konkurrenterne.

I maj 2015 udgav Produktionspanelet, som var nedsat af den danske regering, rapporten 'Gode job'. Her anbefales det, at Danmark satser på et bedre investeringsmiljø for dansk industri, forskning og udvikling af konkurrencedygtig produktion samt bedre uddannelse af arbejdskraft.

Hvem har købekræften når alt arbejde bliver gjort af robotter?
Ud over dem der selvfølgelig laver, og servicere robotterne.

  • 0
  • 2