Offentligt ansatte ingeniører på tilbud: Spar 20 procent

8.842 kroner.

Så meget mindre tjener den offentligt ansatte ingeniører pr. måned i forhold til hans fagfælle i det private erhvervsliv. Det svarer til, at private arbejdsgivere i snit betaler deres ingeniører 25 pct. mere end kollegerne i det offentlige.

Forskellen fremgår af en beregning, som Ingeniøren har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Løntallene fra Danmarks Statistik, der går tilbage til 1981, viser, at de to ingeniørgrupper dengang kunne regne med at få det samme i løn. Siden er forskellen vokset eksplosivt.

Udviklingen huer ikke Ole Høyer, der er formanden for Ansatte Ingeniørers Råd, AIR, som varetager løn- og ansættelsesvilkår for både privat- og offentligt ansatte IDA-medlemmer.

»Den forskel kan vi som organisation ikke acceptere. Det er dybt utilfredsstillende, at de er så langt fra hinanden. Jeg under de privatansatte deres løn, men de offentligt ansatte halter bagefter og skal hæves,« slår han fast.

De offentligt ansatte ingeniørers efterslæb på lønområdet kommer, netop som parterne er i gang med at samle krav og skyts til forårets overenskomstforhandlinger.

Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDAs forhandlingsudvalg i forbindelse med overenskomst 2008, forventer, at der nu kommer yderligere pres på arbejdsgiverne.

»De offentlige arbejdsgivere skal oppe sig. På grund af den historisk lave ledighed bliver arbejdsgiverne nødt til at give mere i løn,« siger han.

Ingeniører vil søge væk

Mens et job i det offentlige kan koste den enkelte ingeniør dyrt, så udgør den store lønforskel ifølge professor Bent Greve, Institut for Samfund og Globalisering, RUC, et alvorligt problem for hele samfundet.

»Det er oplagt, at når det bliver kendt, at der er sådan en forskel på lønnen, så risikerer det offentlige, at ingeniørerne søger væk. Derfor kan forskellen på 25 pct. give det offentlige problemer med at få den nødvendige arbejdskraft. Når de så ikke kan få de ingeniører, de har brug for, er der risiko for, at de udliciterer opgaverne til private konsulenter, og det bliver meget dyrere,« siger Bent Greve.

Bekymring deles af Ole Høyer, som henviser til, at udviklingen muligvis allerede er igang, idet antallet af ingeniører i konsulentbranchen er i vækst.

»Hvis ikke lønudviklingen vender, så vil flere offentligt ansatte ingeniører går over i det private,« siger han.

Anne G. Sørensen, der er forhandlingsleder i den kommunale arbejdsgiverorganisation, KL, erkender, at det kan være et problem, men at kommunerne ikke ønsker at være lønførende.

»Hvad skal jeg sige, sådan er det jo. Sådan er vilkårene, når man har et privat arbejdsmarked at konkurrere med,« konstaterer hun.

Løn er ikke alt

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er lektor på Aalborg Universitet, peger på, at kommunerne kan have andet at byde på end en fed løncheck, og at lønnen ikke er udslagsgivende for alle ingeniører, når de vælger job.

»Jeg har snakket med kommuneingeniører, som er glade for at kunne kombinere arbejdsliv og familieliv, er glade for deres faste arbejdstid og de gode udviklingsmuligheder. Det er den samlede jobpakke, der har en værdi. Ellers ville vi jo se en folkevandring til det private,« siger han.

Finansminister Thor Pedersen (V) er blevet forelagt tallene og Ingeniørens beregninger, men han ønsker hverken at kommentere den aktuelle forskel eller den historiske udvikling.

Det har trods gentagne henvendelser heller ikke været muligt at få en kommentar fra formand for Løn- og Personaleudvalget i KL, Mads Lebech, der er øverst ansvarlige arbejdsgiver for de kommunalt ansatte i Danmark.

Emner : Løn
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En offentlig ansat (gennemsnits)ingeniør kan altså holde weekend, når han går hjem fra arbejde om torsdagen. På det tidspunkt er ugelønnen nemlig 'brugt op'. Når han så alligevel anvender sin fritid på at stille på arbejde om fredagen, må det være, fordi han som en ansvarsfuld samfundsborger ser, at der er behov for hans indsats, og derfor vælger at bruge alle sine fri-fredage på samfundstjeneste. En prisværdig indsats, som man må håbe, han bliver betalt for hinsides - for i dette liv gør han ikke !

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten