Offentliggjorte spionbilleder af havis skal hjælpe klimaforskere

Mere detaljerede modeller af havisens bevægelser og smeltende søer er nu mulige efter klimaforskere har fået fat i spionbilleder af havisen ved polerne.

Billeder af havis på polerne, taget af spion-satellitter, har indtil nu ikke været tilgængelige for hverken offentligheden eller særlig mange forskere.

Det er en kun lille gruppe af forskere, der gennem de sidste 10 år har haft mulighed for at se billederne, men de kunne dog ikke bruge dem offentligt.

Billedet sammenligner havis fra 2001 og 2007. Foto: United States Geological Survey Illustration: http://gfl.usgs.gov/Publications.shtml

Nu har United States Geological Service offentliggjort en række billeder i særlig høj opløsning og det giver forskerne mulighed for at lave mere præcise modeller af havisens bevægelser og smeltende søer i ise, også kaldet melt ponds.

»Det er meget nøjagtig data. Jeg tror helt ærligt, at folk vil kaste sig over det,« siger Thorsten Markus, medlem af komitéen National Academy of Science, til wired.com.

Han er i chok over, at billederne er blevet tilgængelige så hurtigt, da der normal vil gå flere måneder efter et forslag er lydt, indtil der sker noget. Han ser de nye data som en dramatisk forbedring i forhold til, hvad der tidligere har været offentliggjort. Tidligere har billeder af havis haft en opløsning på 15 meter, mens billederne fra spion-satellitterne har en opløsning på en meter.

Det er dog ikke kun den høje opløsning, der begejstrer forskerne. The Intelligence Community har også taget billeder af flere steder og i længere tid end nogen andre.

»Dataene er af en bedre kvalitet, af længere varighed og har en bredere dækning,« siger Peter Gleick, formand for the Pacific Institute.

Samarbejde mellem videnskab og efterretning

Peter Gleick mener, at offentliggørelsen kan pege i retningen af en udvikling, hvor videnskaben og efterretningstjenesten opdager, at de deler samme bekymring for miljømæssige problemer.

»De bliver i stigende grad mere opmærksomme på, at de globale miljømæssige problemer også er sikkerhedsmæssige problemer. Og i den forstand vil et åbent samarbejde med videnskaben være gavnligt for begge fællesskaber,« siger Peter Gleick og forsætter:

»Hvis vi kan reducere trusler mod miljøet og sikkerheden på samme tid ved at frigive mere data, så er vi alle bedre stillet. Det er løsningen. Derfor er der mere samarbejde i det område.«

Dokumentation

Se billederne af havisen