Østrigsk forsøg lagrer vindenergi i beton og bruger loftet som radiator
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Østrigsk forsøg lagrer vindenergi i beton og bruger loftet som radiator

I forsøget blev varmerørene støbt ind i betonen. Illustration: Byggutengrenser

Beton og andre tunge materialer kan med fordel udnyttes som energilagre, viser et forsøg gennemført af den østrigske cementindustris forening, VÖZ. Dermed kan variable elpriser udnyttes langt mere effektivt, konkluderer den norske betonforening Byggutengrenser, som peger på, at variable strømkilder som sol og vind vil øge i omfang og stille nye krav til elnettet. Og til lagring af varme.

Brug af tunge materialer som termisk masse er ikke noget nyt, og i mange bygninger er det helt afgørende for at udnytte energien. Den østrigske cementforening ønskede imidlertid at teste aktiv brug af beton som termisk masse i et praktisk eksperiment.

Opvarmning fra loftet

De fik bygget et hus, hvor der blev indlagt ordinære vandvarmerør i bunden af massive etageadskillelser af beton. På den måde ville opvarmningen af rummene ske fra loftet. En del af forsøget handlede også om, hvordan komforten ville være i et rum, hvor varmen kom ovenfra.

Betonen lagrede varmen fra varmerørene i op til 140 timer. Illustration: Byggutengrenser

En almindelig varmepumpe med jordvarmeslange sørgede for opvarmning af vandet, og denne var styret, så den kørte, når der var tilgængelig overskudsenergi fra et lokalt vindkraftværk.

Når vinden blæste, blev betondækkene således varmet op til 26 grader. Så målte man, hvor godt varmen holdt sig, når det ikke blæste. Når indetemperaturen faldt til under et vist niveau, blev varmepumpen sat til at køre som normalt. Bygningen var godt isoleret og tæt på at være passivhusstandard.

Enkel fysik

»Vi har nu målt over to vintre, og forrige vinter var 90 procent af energien til varmepumpen overskudsenergi fra vind. Vi har også demonstreret, at når vi varmer betondækket op til 26 grader, så holder indetemperaturen sig inden for komfortzonen på 22-24 grader sig i 50 til 140 timer,« fortæller Sebastian Spaun, som er daglig leder i den østrigske cementorganisation.

Han er også ingeniør med et stærkt ønske om at finde enkle løsninger, som kan bidrage til at reducere brugen af fossil energi.

»Selv om dækket er tre-fire grader varmere end temperaturen i rummet, er forskellen i lufttemperaturen inde i rummet mindre end én grad. Dette er egentlig enkel fysik. En kubikmeter beton kan lagre 2,67 kilowatttimer, når den varmes op til fire grader. En kvadratmeter betonoverflade kan give 0,68 kilowatttimer,« forklarer ingeniøren, som holdt et oplæg om det termiske forsøgshus på den europæiske fabrikbetonkonference i Oslo for nylig.

»Beton er det bedste batteri. Det koster ikke meget, og det mister ikke kapacitet ved gentagne opladninger!« erklærede han.

Artiklen er fra tu.no

Ohhhh, de krumspring vi laver, teknologisk, politisk og følelsesmæssigt, for at tilpasse os en energiforsyning, der er afhængig af vind og vejr.

Det er altid en god ide at optimere sine bygninger og finde på energibesparelser, og derfor er dette naturligvis også en god ide.

Hvis det er udført med omtanke, kan det også bruges til at køle bygningen ned med, når nu omgivelses temperaturen om få år stiger med 10-20 C om sommeren.

Den rigtige løsning er dog at gå den anden vej.

Mindre komplicerede bygninger, som alle har råd til.
Mindre forurening, med dertil hørende klima udfordringer.

En energiforsyning der IKKE er ustabil og vejrafhængig.

  • 6
  • 23

Det er en interesant ny måde at placere de varme pex rør på selv om det lyder lidt omvendt, når nu varme som regel stiger opad.
Men hertil kommer en mulighed for nem passiv køling i sommerperioden. Hvis man blot fører 16-18 grader vand rundt i de samme rør så vil kølig luft falde ned i rummet. Hvis man placerer pex rør i soklen af huset kan man med en ventil og pumpe opnå denne form for passiv køling.
En elektronisk regulator kan sagtens styre dette.

  • 0
  • 0