Østjysk motorvej plages af radiostøj: GPS-jammere er hovedmistænkt

24. september 2021 kl. 03:3728
Østjysk motorvej plages af radiostøj: GPS-jammere er hovedmistænkt
Illustration: Vejdirektoratet.
GPS-signaler bliver i stigende grad forstyrret af radiostøj, viser nye målinger fra Østjyske motorvej. I takt med at GNSS-positionering vinder frem til styring af biler og droner, vokser udfordringen med GPS-jammere, lyder det fra myndigheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du har oplevet GPS-navigation gå i gråt og melde 'planlægger ny rute' langs den østjyske motorvej, så kan en af forklaringer være, at mængden af radiostøj er vokset markant de seneste 2½ år.

»Vi kan se en meget klar udvikling i mængden af radiostøj på de frekvenser, der anvendes til GPS-positionering. Stigningen sker fra 2018 og tager for alvor fart fra 2019 og frem til i dag. Vi kan ikke direkte se hvad der forårsager støjen, men GPS-jammere er blandt de hovedmistænkte,« siger Søren Skaarup Larsen, ph.d-studerende på DTU Space, der har foretaget de konkrete analyser af myndighedernes GNSS-data.

Udover GPS-jammere kan radiostøjen også stamme fra andre typer elektronisk udstyr, fx USB- og HDMI-kabler, wifi-routere eller andre former for trådløs kommunikationsudstyr, som findes i mange nyere biler og erhvervskøretøjer.

Første gang myndigheder og forskere fik øjnene op GPS-forstyrrelser var netop i 2019, hvor Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering(SDFE) fandt tæt på 2.000 eksempler på forstyrrelser af GPS-signaler omkring Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er uklart, hvad der præcist er årsagen til forstyrrelserne, men styrelsen antager, at der primært er tale om såkaldte GPS-jammere, som er monteret i køretøjer med det formål at blokere for satellitsignalerne, så køretøjet ikke kan spores. Dengang var det også Søren Skaarup Larsen, der stod for beregningerne, og nu er de så udvidet til otte års data fra den østjyske motorvej.

Forstyrrelserne rammer primært de amerikanske GPS og europæiske Galileo-signaler på L1-frekvensbåndet(1575.42 Mhz), mens det russiske positioneringssystem GLONASS og det kinesiske BeiDou ofte går fri, fordi de benytter en lidt anden sendefrekvens. De europæiske Galileo-satellitter har dog indlagt en række nye autentifikationstjenester, som gør det mere besværligt at jamme og forstyrre satellitsignalerne.

Derfor tyder meget på, at forstyrrelserne er designet til at ramme GPS-signaler i L1-frekvensbåndet, der er det klart mest almindelige signal og benyttes af alle GNSS modtagere.

Læs også: Mystiske GPS-forstyrrelser registreret i Aarhus: Ulovlige jammere under mistanke

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mængden af radiostøj på Østjyske motorvej er vokset de senere år. Illustration: Søren Skaarup Larsen/DTU.

Matcher lastbiler og varevogne

Men hvem er det så, der formodes at bruge GPS-jammere på Østjyske motorvej? Ved at sammenligne trafiktal på den østjyske motorvej med den registrerede radiostøj, så tegner der sig et mønster, der peger på erhvervskørsel som årsagen til radiostøjen.

»Støjen er fordelt ud over den almindelige arbejdstid på hverdage, men vi ser ingen udsving ved myldretid eller store trafikdage i forbindelse med ferier, hvilket peger på erhvervskørsel. I forbindelse med corona-krisen faldt trafiktallene markant på landets motorveje, men det var ikke tilfældet med hverken erhvervskørsel eller den registrerede radiostøj,« siger Søren Skaarup Larsen.

De senere år er brugen af GPS-tracking til flådestyring vundet frem hos mange vognmænd. Her kan de i realtid bevare overblikket over deres køretøjer og se hvor og hvor hurtigt de enkelte køretøjer kører. Det kan være den type overvågning som chaufførerne forsøger at blokere med GPS-jammere.

Indtil videre er der ikke registreret ulykker eller andre større konsekvenser som følge af GPS-jammere i Danmark. Det professionelle GNSS-udstyr, som bl.a. benyttes i ambulancer, politi og beredskaber benytter sig ofte af flere frekvenser på samme tid og har dermed stadig satellitkontakt, selvom signalerne på L1-frekvensen bliver forstyrret. Den samme mulighed findes ikke på mere konventionelt forbrugerelektronik som smartphones, hvor udfald på et par sekunder dog sjældent vil kunne mærkes under kørsel. I Danmark har Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering gjort opmærksom på problemet, også selvom der ikke lige nu er konkrete udfordringer forbundet med GPS-jammere.

Dansk referencenet

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering driver et net af 14 permanente GNSS-stationer. Det udgør den overordnede geodætiske infrastruktur i Danmark og knytter danske referencenet til europæiske og globale referencerammer. Det er data fra to af GNSS-stationer der er anvendt til at måle radiostøj langs Østjyske motorvej.

»Gennem vores internationale samarbejdspartnere kan vi forstå, at der er udfordringer med jammere (fx ved lufthavne), og at konsekvenserne ved denne jamming bliver mere alvorlig i takt med at vores samfund bliver mere og mere autonom og afhængig af GNSS-positionering. Det er disse perspektiver, som vi føler behov for opmærksomhed omkring. DTUs undersøgelser har vi fulgt med stor interesse,« siger Per Kobeck Nielsen, specialkonsulent i Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE).

Læs også: PODCAST: Kigger Kina med i overvågningskameraerne? Svaret er hemmeligstemplet

For at komme nærmere, hvem der bruger GPS-jammere, er radiostøjen sammenholdt med trafiktal. Data viser at der ikke er en korrelation mellem almindelig biltrafik og radiostøj. Der kunne dog godt være en sammenhæng mellem lastbiler/varevogne og den radiostøj der registreres. Illustration: Søren Skaarup Larsen/DTU.

Norge strammer op

I Norge oplever ambulance- og beredskabsmyndigheder stigende problemer med GPS-jamming, og det har resulteret i et øget opmærksom på problemet hos politiet, der i stigende grad uddeler bøder for brug af GPS-jammere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Helikoptere og droner er mere udsat, fordi de bevæger sig i højden, hvor det er lettere at forstyrre signalet med en GPS-jammer,« fortæller Søren Skaarup Larsen.

For to år siden måtte en pilot i en ambulancehelikopter nøjes med at kigge ud af vinduet, da GPS-signalet blev blokeret under en redningsaktion på grund af en GPS-jammer fra en bil.

GPS-jamming har været kendt i Danmark tidligere, men det var først da Søren Skaarup Larsen analyserede data fra testplatform, TAPAS, som SDFE driver i Aarhus, blandt andet til selvkørende robotter, at systematikken og omfanget blev tydeligt. På TAPAS-platformen i Aarhus tester man eksempelvis muligheden for at bruge GPS-signaler til præcis navigation af blindestokke, robotter og droner, som i alle tilfælde ikke har et sæt menneskelige øjne til at korrigere, hvis satellitsignalet bliver forstyrret og blokeret af en GPS-jammer.

De fleste billige jammere fungerer ved at udsende en kontinuerlig radiobølge af støj i de frekvensbånd der typisk anvendes til GPS-kommunikation, mens de lidt mere avancerede jammere udsender såkaldte chirp signals, hvor radiosignalerne løbende ændrer frekvens, så de støjer og jammer over en større båndbredde og dermed bliver sværere at spotte og blokere. Det ser ud til at begge typer jammere er i spil i Danmark.

Danmark er GPS-jammere ulovlige på lige vilkår med alle andre typer radiojammere. Det er forbudt at sælge dem i Europa og lige så forbudt at købe dem fra kinesiske internetbutikker. Eneste undtagelse er militære formål.

Læs også: Mystiske GPS-signaler 'flytter' skibe tusindvis af kilometer

Illustration: Version2.

Infosecurity 2021 fortæller Søren Skaarup Larsen, ph.d-studerende ved DTU Space og Per Kolbeck Nielsen fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering om, hvordan GNSS-jamming foregår i praksis, og hvordan myndigheder i Europa arbejder for at detektere og bremse udbredelsen af jamming af vigtigt GNSS-baseret positionerings- navigationsudstyr.

Katten efter musen

I dag er det i praksis umuligt at dæmme op for GPS-jamming, der foregår simpelt ved at en radiomodul udsender signaler på samme frekvensbånd som GNSS-satellitterne sender over. Og når signalet kommer fra Jorden og ikke tusindvis af kilometer ude i rummet, så er det let at overdøve satellitternes signaler.

Ligesom GPS-modtagere i disse år rasler ned i pris, så kan du også med få klik på internettet erhverve dig billige GPS-jammere til få hundrede kroner. Ingeniøren har også set flere udførlige ‘gør-det-selv videoer’ på Youtube, der viser, hvordan man billigt kan bygge sin egen GPS-jammer med en lille microcontroller og en GNSS-enhed. Den tilsluttes typisk bilen via cigarettænderen, og så er du i gang og kan blokere for GPS-signalet i bilen.

»Vi er i gang med at forberede nogle tests, som skal udføres i vores radiodøde laboratorier, for at undersøge konsekvenserne af jamming i forskellige GNSS-modtagere. Derudover er vi sammen med SDFE i kontakt med Forsvaret, og arbejder på at få lov til at udføre nogle tests i mere virkelighedsnære miljøer på deres øvelsesterræner. Vi håber dette vil gøre os klogere på hvordan vi bedst forsvarer os mod jamming,« siger Søren Skaarup Larsen.

For i takt med at flere enheder bliver styret af GNSS-signaler, jo mere kritisk bliver det at kunne detektere og forhindre GPS-jamming.

»GNSS-positionering med satellitter betragtes i dag som kritisk infrastruktur og bliver det i stigende grad. Jo flere enheder der styres og positioneres med GNSS, jo mere alvorlige bliver selv små forstyrrelser og udfald,« siger Søren Skaarup Larsen.

I Danmark er der i første omgang ikke lagt op til selvstændige indsatser mod GPS-jamming på de danske motorveje. Myndighederne vil undersøgt fænomenet GPS-jamming yderligere, ligesom man håber på, at tekniske oprustninger kan bremse forstyrrelserne i fremtiden.

»SDFE planlægger et jammingforsøg sammen med Forsvaret i løbet af 2022, der skal prøve at måle effekten af jammere. Vi ser derudover frem til, at Galileos tjenester for sikring af signaler fx OSNMA og CAS (Commercial Authentication Service) kommer online i de kommende år. De tjenester forventes at ville kunne påvise spoofing. Større brug af Galileos dobbelt frekvente signaler kan delvist modvirke effekten af jamming,« siger Per Kolbeck Nielsen.

Læs også: Virksomheder frygter, at staten vil overtage ultrapræcis navigation

28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
4. oktober 2021 kl. 09:41

Den bedste og mest effektivt løsning på problemet er brug af Forsvarets Telegraftropper. Nok det lyder noget over kill.

Men altså det er meget ubehageligt da du kan risikere at blive vist ud på små grusveje for at komme til Odder. Rute 445 forsvinder kan, hvilket også gælder med tilkørsel til rute 170 fra E45. Hvilket jeg ikke oplever hvis jeg kører af ved rasteplads Ejer Bavnehøj

26
1. oktober 2021 kl. 14:23

Sæt en detektor op på motorvejen med kamera, ligesom en fartfælde. Den frekvens må kunne pejles ret godt med en panelantenne.

25
26. september 2021 kl. 23:06

Og hvis vi ikke alle passer på dette ret unikke sted(Ing blog) ender det som EBs nationen.

Men Jens, det var dig der startede EB tonen med dit indlæg som viste en mangel på forståelse af situationen. Ja, jamming af GPS er et problem fordi der er økonomiske omkostninger når folk ikke kan få GPS signal. Men så er det heller ikke værre. Fly kan stadigvæk lande, chauffører kan stadigvæk finde vej, etc. Og som artiklen beskriver er der flere andre muligheder for at bestemme position herunder GLONASS, Galileo, Beido, mobil-triangulering, wifi-triangulering, INS, etc. Hvis jamming bliver for problematisk må man sende "pejlevognen" ud. Men hvis du vil bekymre dig og skrive EB indlæg, så kan du overveje hvad der sker hvis nogen begynder at støje på mobiltelefoni båndene. Det kan blive dyrt og farligt.

At blande LORAN-C ind er fuldstændigt nonsens. LORAN-C havde ringere præcision - specielt langt fra masterne. LORAN-C var heller ikke designet til at blive brugt på landjorden (bjerge kunne skærme signalet). LORAN-C var også dyrt at drive. Af samme grund valgte amerikanerne og andre at lukket nettet da GPS havde vist sit værd. Der var således ingen mulighed for civile at fortsætte med LORAN-C.

Valget var således mellem at bruge GPS med de problemer det gav eller ingenting. At man valgte GPS kan ikke undre. Siden er der så kommet andre muligheder til.

24
25. september 2021 kl. 22:51

du er sjov - ikk ??? og jeg fattede din pointe som jeg bare ikke er enig i - og det kunne du jo skrive klart istedet for halvperfide stikpiller. Og da du ikke kender mig - da jeg ikke kender dig - synes jeg du strammer din kommentar til mig temmelig meget istedet for at forholde dig til emnet i klart sprog. Du har jo ikke fanget mig i noget som helst min ikke kære ven :-)

Og hvis vi ikke alle passer på dette ret unikke sted(Ing blog) ender det som EBs nationen.

slut herfra

mvh

23
25. september 2021 kl. 22:09

Men det er da godt du har tid til at fange den slags fejl - ikk ???

Fange fejl?

Du forstod overhovedet ikke mit indlæg, vel?

Den eneste fejl, jeg har fanget dig i, er at du lever i fortiden. Du lever så meget i fortiden, at du burde følge retskrivningsreglerne fra før 1948 for at få helhedsindtrykket til at passe.

(Og nej, jeg ved udmærket, at Loran-C ikke fandtes i 1948. Det kom først i 1957. Overdrivelse fremmer forståelsen.)

22
25. september 2021 kl. 21:45

Der er mange artikler om konsekvenser om G PS jamming.

Nogle slår mere ud med armene end andre - men der er en del der har tænkt over emnet.

https://theweek.com/articles/486569/30-gps-jammer-that-could-paralyze-cities

Man kan overveje om vi ikke skal have et beredskab ala bomberydderne til at rykke ud i tilfælde af GPS jamming. Det vil være træls hvis politi/brandvæsen/ambulancer mm ikke kan finde frem, Hvd med 4g,5g,... virker det uden gps på de enkelte baser osv osv.

slut herfra og god aften til alle

21
25. september 2021 kl. 21:34

nej allan :-)
godt der er nogen der har sans for detalier ;-) I vores tidsregning vil baade Ålborg og Århus kaldes Aalborg og Aarhus osv osv Men det er måske undgået dig i din tidsregning :-) Men det er da godt du har tid til at fange den slags fejl - ikk ???

Og egentlig synes jeg det overordnede emne i dette blogindlæg er noget vigtigere end at diskutere hvorfor det er f... træls at skrive på sin lille telefon :-)

Jeg "venter" stadig på den dag hvor nogen for "sjov/terror/you-name-it" smider 100 GPS jammere op i København eller et andet tæt befolket sted. Men det kan jo så godt være folk bare tror den amerikanske præsident er på et undercover besøg ;-)

20
24. september 2021 kl. 21:50

I guder...

Jeg undrer mig over, at du skriver navneord med småt.

Bruger man ikke stadig navneord med stort og 'aa' i stedet for 'å' i den tidsregning, du lever i?

19
24. september 2021 kl. 20:14

der var engang noget der hed loran-c. ikke så præcis som gps men til gengæld noget sværere at jamme og jammeren skulle støje så meget så han/hun var nem at finde. Men nej GPS/Glonass/... var det eneste saliggørende. Loran-c var gammeldags, unøjagtig brugte en masse strøm osv. Ret sikker PHK kan sige meget mere fornuftigt om dette.

Og nu lader det jo til at at man baserer samfundskritiske systemer på GPS alene - nogle bruger heldigvis mere end blot en kanal(L1). Men er der nogen der vl lave rav den så køber de 100 stk kina skrammel jammers i god kvalitet og 100 mc batterier i jemgfix/thansen/biltema og så et æggeur til at starte dem alle mandag morgen kl 7.

Det skal nok blive sjovt ikk ??

I guder...

18
24. september 2021 kl. 13:13

Har du nogen ide om rækkeviden er øget siden da nu vi ser øgede problemer med jammingen?

Jeg kender kun til rækkevidden på den jammer jeg har testet, og på den HackRF One jeg viser i videoen. Den har så til gengæld tilstrækkeligt med effekt til at række flere hundrede meter, men det er næppe sådan en enhed der sidder i de forskellige erhvervsbiler.

Desværre findes der masser af udgangstrin til gamle mobil sendere, som god kan booste støj- eller spoofing signaler op til både 5 og 10 Watt i det pågældende frekvensområde. Mit gæt er, at man med sådan en kommer op i flere kilometers rækkevidde - men til gengæld er en sådan sender så tilsvarende lettere at pejle sig frem til - hvis nogen altså søger efter det.

Faktisk burde man overveje at foretage mere systematiske støjsøgninger overalt i Danmark. GPS er en del af en kritisk infrastruktur, og forstyrrer man den er der tale om en meget alvorlig handling - noget samfundet bør bruge ressourcer på at undgå.

14
24. september 2021 kl. 12:08

Automatisk nummerpladegenkendelse (ANPG) er et system, der kan bruges til at registrere tilstedeværelsen af køretøjer et bestemt sted.

GPS modtagelse benyttes til at udregne placeringen til et bestemt sted. Kendes placeringen, og GPS modtagelsen falder ud - kan det anses som der jammes i området.

Kombination af ovenstående + databehandling over tid = Data til dem der forsker indenfor området. Dem der så har interesse i at undgå jamming kunne så tage sig sammen og kontakte ejerne af de køretøjer der gentagne gange er scannet og 'måske har jammet' - og evt. indkalde køretøjerne til syn, eller sættes i ANPG systemet til kontrol næste gang køretøjet registreres på vejen. (Køretøjets typegodkendelser tester vel om der er udstråling i GPS båndene..)

15
24. september 2021 kl. 12:11

"Hvis man ikke kan lide lugten i bageriet ..."

Man må godt prøve at lufte ud inden man smækker med døren.

12
24. september 2021 kl. 11:42

Der vil være mange laboratorier i Danmark, som har testudstyr der kan modtage signaler fra de jammere. Det tyder på at nogen allerede har været i gang, men det er måske heller ikke alt, at vi hører. Men efter Roberts kommentar vil det være oplagt at lade et sådant laboratorie går lidt rundt et par dage på Århus havn eller ved nogle af vejene hertil - måske i nogle aften eller nattetimer, hvor man ikke ser så meget.

En anden sag er at lave udstyr, som politiet kan bruge mere generelt. Her er måske et fremtidigt marked for verden for et inovativt dansk elektronikfirma...

Men alt dette vil afhænge af, hvor meget myndigheder og herunder politi vil ofre på sagen.

11
24. september 2021 kl. 10:52

Tak. Det indlysende burde jo være at udstyre Tungvognspolitiet og Færdselstyrelsens folk med GPS-jammer-scannere. Den slags scannere burde jo ikke forstyrre noget som helst, da de blot "føler" og ikke sender. Spottes en lastbil med en GPS jammer, så er der al grund til at interessere sig for den færden og tachografdata, for kan der være at motiverne er indlysende og strafbare.

10
24. september 2021 kl. 10:39

2 super indlæg, Robert. Dejligt med noget sagkundskab .....

Har du nogle forslag til afhjælpning på den korte bane?

9
24. september 2021 kl. 10:34

Dette skal holdes sammen med den aparte statistik for nyregistrerede lastvogne over 3.500kg, med et ejedommeligt udsving netop i juni 2019, præcis op til skæringsdatoen for den nye intelligente tachograf med GPS indbygget blev obligatorisk. Det tegner et billede af en interesse i at tilegne sig en ny lastbil lige inden GPS pligten trådte i kraft., som så også kan aflæses i et drastisk fald i nyregistreringer i måneden lige efter.

En yderligere intererssant ting er at disse nyregistrerede umiddelbart efter igen kan afregistreres og henstilles til senere, - eller straks derefter omregistreres til udenlandske plader. Der mangler data på hvor mange af disse nyregistrerede der kort efter blev afregistret igen og hvor mange der skuftede til udenlandsk registrering. Baggrundsviden i lastiblbranchen ved at mange udenlandske lastbiler også på Aarhus Havn er registreret i udenlandske postkasse selskaber i Østeuropa som er ejet af danske vognmænd.

Link til DST, bemærk juni og juli 2019:https://www.statistikbanken.dk/statbank5a/Graphics/MakeGraph.asp?interactive=true&menu=y&maintable=BIL5&pxfile=2021924102319344134807BIL5.px&gr_type=0&PLanguage=0

8
24. september 2021 kl. 10:27

Sæt en bøde på 25.000 i udsigt til såvel ejer (erhverv) som fører, blot ved opdagelse af tilstedeværelsen i et køretøj - det burde afskrække.

7
24. september 2021 kl. 09:49

Har man mon interesseret sig for den nye intelligente tachograf med GPS, der blev obligatorisk fra 15. juni 2019?

Ved at jamme GPS i tachografen, kan der ikke spores via GPS data, i hvor stort et omfang der køres ulovlig cabotage med lastbiler, feks. med udenlandske lastibler ind og ud af Aarhus havn med containere, som har været et betændt emne i årevis i debatten om social dumping og unfair konkurrence mod danske vognmaænd med danske biler og chauffører på dansk løn.

Det vil sige at der er et åbentlyst incitement til at sløre sin GPS færden og dermed at kunne fortsætte med falske fragtbreve, der i stedet vier at lastbilen har forladt landet for at blive "nulstillet" med en international tur jf. cabotagereglerne.

På den måde kan udenlandske lastbiler fortsætte med ulovlig cabotagekørsel ud over de tilladte 3 ture inden for 7 dage, uden at GPS data registreres korrekt.

Her er fra Færdselstyrelsen:https://www.fstyr.dk/da/Erhvervstransport/Koere-og-hviletid/Takografer-og-takografkort#intelligent-takograf

6
24. september 2021 kl. 09:42

Kunne man udføre automatisk måling, f.eks ved betalingsanlæggene ved Storebæltsbroen og Øresundsbron? Så kunne politiet - når de måtte ha' tid - ha' et par biler holdene til at stoppe de biler, der var udstyret med jammere? Tror ikke problemet bliver mindre, før der bliver mulighed for én eller anden automatisk kontrol. Og ja - jeg ved godt efter en periode vil jammerne så blive slukket ved check-punkterne... men så har man måske nået at få en lidt større viden om hvem de brodne kar er, og hvad man skal kigge efter ved rutinestop

5
24. september 2021 kl. 09:18

Hvis du er erhvervschauffør som foreslået, så er intet GPS spor vel en rygende pistol?

Noget der med fordel kan tages op til næste MUS

Og hvis det er ok med chefen så kan man vel bare vikle antennen/gps tracker ind i sølvpapir.

Jeg kan selvfølgelig godt se ideen hvis der er tale om stjålne biler, men der er jammersignalet jo også en rygende pistol :)

4
24. september 2021 kl. 09:12

Ja, det er retssikkerhedsmæssigt fuldstændigt i skoven. Man giver bøden til offeret. Og det er kun ment som en spøg.

Men forestil jer lige, hvor meget selvjustits det vil skabe i branchen, hvis chaufføren skal forklare vognmanden, hvorfor vognmanden har fået en bøde for en GPS-jammer i bilen.

1
24. september 2021 kl. 07:23

"Ved at sammenligne trafiktal på den østjyske motorvej med den registrerede radiostøj, så tegner der sig et mønster, der peger på erhvervskørsel som årsagen til radiostøjen."

Har jeg forstået det rigtigt?
En vognmand udstyrer sine biler med GPS trackere der gør det muligt at planlægge ruter for chauførerne og effektivisere ruterne. Chaufførerne gider ikke blive overvåget og sætter en jammer i cigarrettænderen (kaldes de virkelig stadig det) og blokerer dermed modtagelsen af GPS signalet. Trackeren ikke ved hvor den befinder sig og sender et signal om "gps signal lost" eller lignende retur til vognmanden?