Østersø-havmøllepark har leveret varen i ti år
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Østersø-havmøllepark har leveret varen i ti år

Danmarks første – og dengang verdens største - havmøllepark i Østersøen har nu snurret i ti år og har ifølge parkens ejer, Dong Energy, produceret den forventede mængde strøm.

I alt har Nysted Havmølleparks 72 vindmøller på hver 2,3 MW produceret 5.496 GWh på fødselsdagen, hvilket skal holdes op imod en forventet produktion på 570 GWh om året. Men da parken har været ude af drift i 4,5 måned i 2007 på grund af et transformer-nedbrud, så er målet nået.

Læs også: Havvindmøller i Nysted lammet af transformerhavari

Et andet mål for succes for en havmøllepark er den såkaldte rådighed, som angiver, hvor stor en del af tiden havmøllerne har været køreklar.

For Nysted Havmøllepark har rådigheden ifølge den driftsansvarlige leder, Thomas Almegaard, ligget på 97,4 pct. for de seneste 12 måneder, hvilket er blandt de højeste rådighedstal på alle Dong Energys havmølleparker:

»Vi har nogle rigtig dedikerede medarbejdere, der går højt op i at få møllerne til at køre så meget som muligt,« siger han.

Skal være klar, når det blæser

Thomas Almegaard tilføjer, at Dong også er begyndt at operere med et andet og måske mere retvisende mål for effektivitet, nemlig yield. Her sætter man møllernes nedetid i forhold til, hvad møllen ellers ville have produceret – og indregner altså om vinden blæser eller ej.

Ifølge Thomas Almegaard øger dette mål opmærksomheden på at få løst vedligeholdelses-opgaverne på vindstille dage og dermed øge elproduktionen og yield’en.

»Vores Yield, som er noget mere kompliceret at regne ud en rådighed, ligger i øjeblikket på 97,9 procent , og det er vi meget godt tilfredse med,« siger han.

Parken fyldte rundt på stormen Bodils anden dag, hvor havmølleparkerne igen stod stille i flere perioder på grund af for meget vind.

Læs også: Samtlige havmølleparker koblet ud af stormen på samme tid

Ifølge Thomas Almegaard har hver vindmølle i Nysted havmøllepark i gennemsnit været stoppet 22 gange i parkens levetid på grund af vindstyrker på mere end 25 m/s i 10 minutter.

Disse stop varierer en del fra år til år. I 2004 stoppede alle møller for eksempel ca. 5 gange i snit. I 2010 var der ingen stop på grund af kraftig vind.

Kikker man på ældre beskrivelser af Nysted Havmøllepark, optræder en anden forventning til produktionen fra parken, nemlig 595 MWh om året. Dette tal blev nedjusteret til 570 GWh om året i 2006. De oprindelige forventninger byggede nemlig på for høje prognoser af vind-niveauet.

Dong Energy har stået for drift og vedligehold af Nysted Havmøllepark de seneste fem år. De første fem stod Bonus/Siemens for.

Parken ejes Dong Energy, Stadtwerke Lübeck og PensionDanmark.

Elproduktion fra parken er - via betaling fra elforbrugerne - sikret en minimumspris på 45 øre pr kWh. Hvis markedprisen på el stiger til mere end 35 øre, stiger indtægten. Prisgarantien omfatter 42.000 fuldlasttimer, hvilket i runde tal svarer til drift i cirka 11 år.

Jeg forsøgte lige at regne efter. Såvidt jeg kan se giver de 72 møller en produktion på 165,6 MW, hvilket så skulle blive til en maksimal produktion på 1450 GWh pr år.

De 570 GWh svarer så ca til 40 procent.

Det er sikkert imponerende for vindmøller, men det svarer altså til en effektiv effekt på kun 66 MW, som kommer når det blæser.

Mvh
Thomas

  • 3
  • 7

Er det ikke en lidt ensidig artikel, hvor fokus kun er på al den gratis strøm, der er "fisket" ud af blæsten.

Hvor læser du det henne? Det er en artikel der handler om nedetiden på møllerne og om hvor meget strøm de har produceret per år i forhold til forventningerne.

Men der mangler ganske rigtigt noget om udgifter til reparationer og lignende, og f.eks. også forventet tilbageværende levetid. Den slags har man vel en bedre idé om nu end for ti år siden.

  • 3
  • 0