Ørsteds første Renescience-anlæg forsinket

Illustration: Sanne Wittrup

Ørsteds første kommercielle udgave af affaldsbehandlingteknologi, Renescience, beliggende i Northwitch i Midtengland kom ikke i drift som planlagt i 2017.

Renescience-anlægget behandler usorteret husholdningsaffald med enzymer og udvinder dels biogas af affaldssuppen; dels frasorteres plast og metal til genanvendelse.

Læs også: Dong Energy vil bygge fuldskala affaldsvask ved Manchester

Anlægget, som Ørsted selv har finansieret, ligger i Northwich i Storbritannien, og nu forventer selskabet altså først, at man er klar til idriftsættelse i første halvår af 2018.

Det fremgår af Ørsteds årsrapport for 2017.

Optimering og test tager tid

Ifølge rapporten er det arbejdet med at teste og optimere anlæggets mekaniske dele, der har taget længere tid end først antaget.

Anlægget skal efter planen behandle 120.000 ton affald fra ca. 110.000 britiske husholdninger. Biogassen fra anlægget skal drive en 5 MW generator og producere el nok til 9.500 britiske hjem.

Læs også: Dong Energy melder klar til at tage skraldet – uden sortering

Ifølge netmediet Energiwatch forklarede adm direktør i Ørsted, Henrik Poulsen ved præsentation af årsrapporten, at forsinkelsen kommer til at betyde en fordyrelse af anlægget på mellem 5 og 10 pct. af den oprindelige investeringsbeslutning. En investering, som ifølge en pressemeddelelse fra 2016 lød på 600 mio. kroner.

Af årsrapporten fremgår det videre, at Renescience er én af Ørsteds nye vækstinitiativer, som man fortsat vil arbejde med og eventuelt udbygge.

Kerneteknologien fungerer

Ifølge Energiwatch sagde Henrik Poulsen, at kerneteknologien stadig ser ud til at fungere, som den skal, og derfor har man stadig tiltro til Renescience-projektet, også i større skala.

Iden for et år eller to vil selskabet derfor være i stand til at løfte sløret for omfanget af en eventuel Renescience-udbygning.

Læs også: Dongs enzymvask af affald på vej til udlandet for første gang

Ifølge et nyhedsbrev fra november 2017 har anlæggets bioreaktorer på det tidspunkt kørt et par måneder med husholdningsaffald og enzym-processen kører som forventet.

Under udvikling i 12 år

Renescience-konceptet har været under udvikling i snart tolv år - blandt andet på et pilotanlæg på Amager Ressource Center (ARC) og delvis i samarbejde med Københavns Kommune.

Københavns Kommune har dog trukket sig fra projektet og betegnede i 2016 i en evaluering konceptet som en endnu ikke fuldgyldig genanvendelsesteknologi på grund af risiko for forurenende stoffer i restfraktionen, ligesom evalueringen påpegede lugtproblemer i plastfraktionerne og langt højere behandlingsudgifter end nævnt i en tidligere business case.

Læs også: Dong Energy investerer 600 mio. kroner i britisk affaldsvaskeri

Ørsted - dengang Dong Energy - oplyste i 2016, at man i Northwitch-anlægget har løst lugtproblemer i plasten med ekstra vask og tørring af tredimensionelle plastfraktioner, mens man i første omgang vil brænde restfraktionen fra biogasproduktionen:

»I forhold til restfraktionen tror vi nu mere på at genbruge den i asfalt og byggematerialer end som gødning,« siger Thomas Dalsgaard til Ritzau og fastslår, at de øvrige problemer også vil løse sig.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Energimæssigt på niveau med 1 vindmølle men fint nok at komme af med affaldet. Selvom de godt kan lide gas derovre kan det åbenbart betale sig at brænde gassen af i en elmotor og lave strøm. Er det bedre end blot at brænde hele molevitten af i en kedel som vi gør i Danmark?

Hvad skete der egentlig med Inbicon i øvrigt - der blev pludselig helt stille fra Dong og Claus Felby, og projektet her i Holstebro er slet ikke i medierne mere, end ikke lokalsprøjten - og der kom endda en politisk beslutning om at indføre ethanol i dansk benzin. Hvor skal det nu komme fra?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten