Ørsted uddyber kritik: Vores platformsløsning er 4 mia. billigere end en energi-ø

Plus15. januar 2021 kl. 10:2632
Ørsted uddyber kritik: Vores platformsløsning er 4 mia. billigere end en energi-ø
Opstilling af vindmøller på Ørsteds tyske havmøllepark, Gode Wind Illustration: Ørsted.
Selskabet frygter, at eksperimenter med en energiø kan give for dyr og for sen vindkraft til Danmarks grønne omstilling.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energiselskabet Ørsted har nu i flere omgange været ude og advare mod at bygge en decideret energi-ø til de første 3 GW vindkraft ude i Nordsøen, som politikerne har vedtaget i klimaftalen fra sidste sommer. Første gang var gennem et debatindlæg i Børsen lige før jul, og nu igen tirsdag i samme avis.

Læs også: Ørsted advarer mod energiø: »Vi frygter, det her bliver havvindens IC4-sag«

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
32 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
17. januar 2021 kl. 14:54

Godt - så hvis DK bygger energiøen og er medejer at de kabler der kommer til at forbinde øen med vores nabolande, så kommer vi til at tjene på transit af strøm der ellers vikke være transporteret direkte mellem fx. NO og GB. Det kan vise sig at være ganske lukrativt på sigt men det er klart at der skal investeres for at få en del af denne profit. Når vi taler om forskelle i pris mellem en ø og en platforma løsning så må det være relevant også at vende de forhold jeg bringer på bane her. (Tak for de negative tommelfingre - emnet er måske for abstrakt for alle debatører :) Måske skal vi starte med at bygge en transformator platform til de første møller OG bygge energiøen parallelt? Det er klart at det er hurtigere at sætte en platform op.
Stadig ingen der har konkret viden om hvilken status øen får og om den bliver en del af DK1 eller bliver sig eget prisområde?

31
17. januar 2021 kl. 13:18

En enkeltkomponent behøver ikke at kunne håndterer 3 GW, bare fordi hele platformen kan håndterer 3 GW. Platformen kan være opdelt i flere uafhængige sektioner med eller uden forbindelser på tværs så energien kan ledes uden om evt. fejlramte sektioner...

Der er altid en rissiko for en fejl der lukker en hel platform ned. Eller føre til at man vælger at nedlukke en hel platform at sikkerhedshensyn. Det bliver et endnu størrer problem hvis man bygger hydgogenfabrikker på energiøer. For vindmøllerne skal ikke kun forsyne hydrogenfabrikken, de skal også levere strøm til nettet.

Det ser man ofte i olieindustrien, da Helge Ingstad kolliderede ud for Stureterminalen, lukkede man teminalen ned af sikkerhedsgrunde. Det førte til produktingsstop på 6 oliefelter og et gasfelt.

Selv om platformen er på 3 GW, så håber jeg da at den fordeles ind på flere kabler, således at en enkelt fejl ikke medfører at vi mister hele effekten.

En transformatorplatform er fast koblet til en gruppe af vindmøller, hvis platformen lukker ned, så lukker man hele den gruppe på 3 GW ~200 møller.

30
16. januar 2021 kl. 19:32

Nu er 3 GW den størrelse Ørsted operere med, for enkelte transformatorplatforme. Så hvis der skal være gevinst i en energiø skal man op og bruge væsenlig større komponeneter end de 3 GW.</p>
<p>En platform har den store fordel at den kan bygges og aftestes på land, så den er klar til at blive tilsluttet, når den kommer på plads. En energiø kræver en masse montage og test arbejde ude på øen, d.v.s. ude midt på havet.</p>
<p>Se i et dansk perspektiv er selv de 3 GW nok i overkanten, de typiske HVDC forbindelser til DK er på ~0,6 GW, og lige nu på en frostdag er forbruget 4,5 GW i DK. Så en fejl på en 3 GW forbindelse vil fjerne hvad der svare til 2/3 del af forbruget. Hvis man virklig skal have komponenter der håndterer meget mere end 3 GW, så får man et meget sårbart system.

En enkeltkomponent behøver ikke at kunne håndterer 3 GW, bare fordi hele platformen kan håndterer 3 GW. Platformen kan være opdelt i flere uafhængige sektioner med eller uden forbindelser på tværs så energien kan ledes uden om evt. fejlramte sektioner...

Det nye Viking Link til England, er på 1,2 GW. Forsyningssikkerheden havde naturligvis været bedre med 2 kabler på 600 MW i stedet, men der kan godt laves komponenter med meget dtor effekt.

Selv om platformen er på 3 GW, så håber jeg da at den fordeles ind på flere kabler, således at en enkelt fejl ikke medfører at vi mister hele effekten. Det samme vil helt klart komme til at gælde for en energiø på 20 GW.

29
16. januar 2021 kl. 19:30

AO - JDM går rundt med sølvpapirs grundet mobilstråling. Hatten filtrer ind i mellem også anden relevant stof ude ....

Nej, som jeg har fortalt, bor jeg fortrinsvis tæt på en basestation. Det løser problemet. Hvor jeg bor nu, har jeg direkte udsigt til mobilantennen, og det har jeg også haft hvor jeg boede tidligere. Der, hvor der ikke har været direkte udsigt, har jeg haft problemer med hovedpine, specielt ved samtaler i bil, hvor bølgerne har været indskærmet i et faradaybur. Jeg har også problemer med DECT, specielt når at basestationen og telefonen er så simpel, at sendestyrken ikke reguleres. Og problemer med long-range bluetooth, men ikke almn. bluetooth. Har ikke haft problemer med nogle former for Wifi. Mine problemer opstod ikke i starten - jeg brugte mobiltelefon i mange år, og adskillige timer om dagen, før jeg fik problemer. Det var dengang, før at man lavede mobiltelefonerne, til at ikke stråle ind i hjernen. Jeg tror ikke, at jeg har problemer ved højere frekvens. Det er specielt tæt på 2GHz at jeg har problem. Jeg har ikke problemer med mikrobølgeovne - måske fordi at de ikke tænder og slukker strålingen, men har konstant effekt. Eller, strålingen er måske skærmet bedre ind. Der er mange som har samme problemer som mig, og med næsten 100% sandsynlighed, kan sige om der er en tændt mobiltelefon tæt på - men strålingen skal være på et ret højt niveau. Når man tester, så gør man det som regel hvor strålingen er så lav som muligt, for at mobilproducenterne ikke skal få problemer, eller hvor senderen er i lang afstand fra hovedet, så strålingen er lav. Med andre ord - der der laver forsøgene får dikteret resultatet på forhånd. Og, dertil kommer, at det langtfra er alle som er følsomme. De fleste kan ikke mærke noget. Så man skal gå efter personer til forsøgene der har problemer. Endeligt, så er effekten over længere tid. Det betyder, at man ikke bare kan lave en tænd og sluk test, og spørge om du kan mærke det nu, og kan du mærke at jeg har slukket nu. Det er helt ubrugeligt. Hvis man påvirkes af en mobiltelefon, går det måske flere timer før man kan mærke noget, lidt afhængigt af strålingens effekt. Men, der går også lang tid, før at det forsvinder igen - det kan meget nemt gå adskillige timer.

Det er således ikke nemt at teste. Man skal have meget kraftigt stråling. Det skal moduleres, og tændes og slukkes, med spikes som det er i en mobiltelefon. Dette skaber sidefrekvenser, og det er måske nogle bestemte frekvenser, eller støjen der aktiverer de atomarer og molekylærer svingninger i hjernen.

26
16. januar 2021 kl. 19:08

Da vi byggede storebælt, mener jeg staten satte krav til anvendelse af dansk arbejdskraft.

Og du husker slet ikke den retssag, det udløste?

"I forbindelse med opførelsen af Storebæltsbroen blev der i udbudsmaterialet indføjet en klausul om, at den entreprenør, der fik opgaven, i videst muligt omfang skulle anvende dansk arbejdskraft og danske materialer. En fransk entreprenør klagede over denne "køb dansk-klausul" til EU-Kommissionen, der anlagde sag mod Danmark ved EF-Domstolen for brud på EF-Traktaten.

Under sagen forlangte kommissionen, at der som en hastesag blev nedlagt forbud mod, at arbejdet blev fortsat, men gennem et forlig indgået for EF-Domstolen i september 1989 lykkedes det Danmark at afværge arbejdets standsning ved at love at give erstatning til de forbigåede tilbudsgivere. Sagen har været et lærestykke i, hvad man ifølge EU-retten ikke må skrive i udbudsvilkår mv."

https://denstoredanske.lex.dk/Storeb%C3%A6ltsforbindelsen

23
16. januar 2021 kl. 18:30

Med en spansk / italiensk entreprenør der vinder udbuddet?

Men, er det dansk arbejdskraft? Da vi byggede storebælt, mener jeg staten satte krav til anvendelse af dansk arbejdskraft. Der var dog nogle opgaver, f.eks. tværtunneler, som danskerne ikke havde tilstrækkelig erfaring til at kunne lave, og det var desuden et farligt job, så der blev brugt irer.

19
16. januar 2021 kl. 12:48

Hov. Hvordan kom du fra, at ingen komponenter kan håndtere 20 GW til at ingen kan håndtere mere end 3 GW?

Nu er 3 GW den størrelse Ørsted operere med, for enkelte transformatorplatforme. Så hvis der skal være gevinst i en energiø skal man op og bruge væsenlig større komponeneter end de 3 GW.

En platform har den store fordel at den kan bygges og aftestes på land, så den er klar til at blive tilsluttet, når den kommer på plads. En energiø kræver en masse montage og test arbejde ude på øen, d.v.s. ude midt på havet.

Se i et dansk perspektiv er selv de 3 GW nok i overkanten, de typiske HVDC forbindelser til DK er på ~0,6 GW, og lige nu på en frostdag er forbruget 4,5 GW i DK. Så en fejl på en 3 GW forbindelse vil fjerne hvad der svare til 2/3 del af forbruget. Hvis man virklig skal have komponenter der håndterer meget mere end 3 GW, så får man et meget sårbart system.

18
16. januar 2021 kl. 10:25

Hvordan er energiøer, sammenlignet med stålkonstruktioner, når vi ser på den samlede økonomi fra statens synspunkt. Ved stålkonstruktioner, må der gå en stor del ud af landet, mens der ved energiøer formentligt ikke går så store penge ud af landet - med andre ord, pengene havner tilbage igen i statskassen, og en stor udgift, giver en stor skatteindtægt årene efter. Ved store projekter, skal staten måske ikke kun tænke i udgiften, men ligeså meget i hvor store skatteindtægter at finansieringen medfører. Hvis udgifterne går direkte til lønninger og i statskassen, så er det måske en billigere løsning. Ansættes mange der ikke betaler skat i Danmark, så medfører det måske en for lav returstrøm tilbage til staten.

15
15. januar 2021 kl. 19:56

Er der nogen der ved hvilken statur en kommende energi ø / samling af platforme kommer til at få i elnettet? Bliver "øen" til DK3 eller bliver den en del af DK1? Hvis øen bliver forbundet med DK/DE/NL/GB/NO med kraftige forbindelser er det vel en fordel at det er os der ejer øen og muligvis en fordel hvis øen er sit eget prisområde. Fx hvis NO sender strøm over øen til GB får vi halvdelen prisforskellen i de to lande. Det kræver selvfølgelig at vi har været med til at betale for kablerne, men kan øen på den måde ikke ende med at blive en god forretning for lille DK? Det må også give nogle muligheder for at kontrollere elprisen og i perioder selv købe meget billig el der kan konverteres til hydrogen direkte på øen og sendes til lagring eller PtX i en rørledning

14
15. januar 2021 kl. 19:10

Et elektrolyseanlæg skal ikke ligge på en energiø i nordsøen. I nordsøen er afstandene ikke større end at man kan føre strømmen i land.
At bygge og servicerer et elektrolyseanlæg på en øde ø, er alt for kostbart.

EU og især Tyskland satser på brint og brint gasnet fra Nordsøen til Sahara for udveksling af energi.

Brint rørnet med diameter 0,9m kan transportere 10GW, hvor højspænding 2x 400kV kan tranportere 4GW og elkabler i jorden under 1GW.

Beregninger viser at der kan kan lagres over 1.000TWh i DK saltkaverner, hvis mulige saltkaverner (2 til naturgas og 5 til brint) udnyttes.

Og med daglig elnet effekt forbrug i DK på 5GW er der lagret nok energi til et års forbrug, hvis kraftværker anvender gasturbiner opgraderet til 100% brint med turbine virkningsgrad over 30%

13
15. januar 2021 kl. 17:57

Forkert. Ingen enkeltkomponenter kan håndtere 20 GW.

Så ryger gevinsten ved energiøen,

Hvis der ikke er nogle komponenter der kan håndterer mere end 3 GW, så er gevinsten begrænset stordrift.

Et elektrolyseanlæg skal ikke ligge på en energiø i nordsøen. I nordsøen er afstandene ikke størrer end at man kan føre strømmen i land.

At bygge og servicerer et elektrolyseanlæg på en øde ø, er alt for kostbart.

12
15. januar 2021 kl. 17:29

Siemens har længe været på jagt efter løsninger til at lagre el fra vindmøller og understreger,mat med de 80 mio. ton brint, der hvert år fremstilles ud fra fossile brændstoffer, så er det afgørende at brint kan fremstilles bæredygtigt for at nå målene i Paris-aftalen. Se link

https://ing.dk/artikel/tysk-havvindmoelle-skal-producere-brint-paa-stedet-242696

Der er mange underjordiske saltkaverne, som er egnede til brint energilagring.Se link

Energiø/platforme forberedt til brint elektrolyseanlæg bør have adgang til GWh/TWh brint underjordisk energilagring i saltkaverner. Og adgang til 10GW (rørdiameter 0,9m) brintrørnet infrastruktur (England, Holland, Tyskland, Danmark).

https://www.energnet.eu/sites/default/files/3-Hevin-Underground%20Storage%20H2%20in%20Salt.pdf

Siden 2014 har Gas Storage DK arbejdet med brint elektrolyse og brint lagring i undergrunden. Og målet er i 2025 at etablere 350MW elektrolyseanlæg, 200GWh brint underjordisk lager mellem Hobro og Viborg med 320MW komprimeret luft energi anlæg. Se link

NEW, LARGE-SCALE HYDROGEN HUB TO SUPPORT DENMARK’S GREEN TRANSITION. Dec 2020

https://energinet.dk/Om-nyheder/Nyheder/2020/11/30/Nyt-stort-brintanlaeg-kan-styrke-Danmarks-groenne-omstilling

Side 2017 har Energinet udført test med gradvis brint i naturgasnet. Og har bevist med lækagetest og sikkerhedstest over flere år, at 15% brint er mulig umiddelbart at tilføre naturgasnet. Og yderligere test op til 30% brint vil blive udført. Se link

Energy Storage – Hydrogen injected into the Gas Grid via electrolysis field test

https://en.energinet.dk/About-our-news/News/2019/05/21/Danish-gas-system-able-to-store-wind-energy

https://en.energinet.dk/-/media/05ED24206FC04069817A3860DF56C3F7.pdf

11
15. januar 2021 kl. 16:10

Udover de andre debat-indlæg: - hvis effektiviteten er 33-50% i elektrolyse

Det som Ørsted diplomatisk siger, er at effektiviteten er 0% da teknologien ikke eksisterer og på trods af meget lobby arbejde med at få artikler i ingeniøren og få stats tilskud, så er der i industrien reelt ingen off the shelf produkter man kan købe til det her - deraf sammenligningen med IC4 tog de kom med...

10
15. januar 2021 kl. 16:03

De første 3 GW bliver måske billigere, men med den ene løsning skal man betale den samme pris for de næste 3 GW

Platform nummer 2 bliver forhåbentligt billigere end platform nummer 1. Der er sikkert også sket fremskridt indenfor transformatorer og andet udstyr, så platform nummer 2 kan blive mindre eller håndtere større effekt.

Det er risikabelt at tage en stor startinvestering i en branche med høj innovation.

9
15. januar 2021 kl. 15:07

Udover de andre debat-indlæg:

  • hvis effektiviteten er 33-50% i elektrolyse, så kan man "spare" 67-50% i kapacitet i søkablet. Med de kendte priser på søkabler, så er offshore elektrolyse måske en god ide.

Hvad så med spildvarmen, som vi ellers gerne vil udnytte ? Tja, det hele er een stor optimeringsopgave. Måske er flere møller, og tab af spildvarme, billigere end søkabeler. Og husk lige, at landkabler ikke ligge ligger til højrebenet - slet ikke i Tyskland, og heller ikke i Danmark. Men det kan da godt være, at vi vil betale merprisen og så udnytte spildvarmen. Der er forskel på om den smides væk on-site, eller i land hvor der er andre muligheder.

8
15. januar 2021 kl. 14:55

Et nedbrud på en platform lukker for 1-2 GW, et nedbrud på en energiø kan lukke for 15-20 GW.</p>
<p>

Forkert. Ingen enkeltkomponenter kan håndtere 20 GW.

En hypotetisk 20 GW energiø (ved ikke om et er rentabelt at samle så meget vindstrøm på én ø, eller det er bedre at lave 2 øer) vil formentlig have et 2-3 GW eksportkabel til DK, DE, NL og UK med resten som on-site brintproduktion, der kan føres til et antal lande eller konverteres til ammoniak.

Jeg ved ikke så meget om fremstilling af kunstige øer med betonsænkekasser. Jeg forestiller mig at periferien er dyr og det inden for er noget billigere; primært sand.

Det er en interessant analyse, om det kan betale sig at bygge areal til konvertering af brint på øen, eller om det i det tilfælde giver mere værdi at lede brinten (eller strøm) til land, hvor det kan konverteres eller distribueres.

Mulighederne synes mange. Det er straks sværere at vurdere, hvad der kan betale sig. Hvis f.eks. der kommer et stort forbrug af ammoniak til en fornuftig pris.

Hvis der er tale om 3 GW, relativt tæt ved kysten, hvor al strømmen skal i land, så er en fast ø nok ikke rentabel.

Er der derimod tale om høst af vindenergi på Dogger banke, som er langt fra land og på lavt vand, så bliver det mere relevant med en fast ø, hvor også en del af vindenergien kan konverteres til brint på stedet og ikke ilandføre mere strøm end vi kan aftale alligevel. Når det er sagt, så er det ikke så meget ilandføringen af strømmen, der er dyr, men i højere grad distribution af strømmen over land gennem et forgrenet elnet. Ingen brokker sig over kabler langs havbunden, men få er glade for adskillige parallelle 400 kV ledninger over hovedet.

7
15. januar 2021 kl. 14:02

Et nedbrud på en platform lukker for 1-2 GW, et nedbrud på en energiø kan lukke for 15-20 GW.

Det kan man designe sig ud af... Det kunne f.eks. være et krav for designet at en enkeltstående fejl maksimal medføre et tab på 1 GW og at kravet både gælder for en energiø og for x antal platforme...

Det kan sammenlignes med elinstallationen i et hus hvor en kortslutning kun medføre at den ene sikring springer, således at der fortsat er spænding i resten af huset. Til modsætning vil en enkelt jordfejl slukke for HPFI-relæet der tager hele tavlen. Ved at installere et HPFI-relæ for hver sikring, ville man begrænse afbrudet i huset, ved jordfejl.

6
15. januar 2021 kl. 13:30

Et nedbrud på en platform lukker for 1-2 GW, et nedbrud på en energiø kan lukke for 15-20 GW.

Et elektrolyse anlæg på en energiø bliver meget dyrt i anlæg og drift. Man skal sørge for ALT på øen, man kan ikke bare lige bestille en håndværker eller en reservedel ude fra byen.

På et offshore oliefelt adskiller man olie og gas, alle de andre "dyre" processer laver man på fastlandet.

5
15. januar 2021 kl. 13:22

Ja, men hvis det tager 8 år at lave en energiø, og 3 år at lave en platform (du kan ændre tallene til 10 og 5), så kan en platformsløsning med 5 ekstra driftsår (kablet mv. genbruges) være fordelagtig som en start og med en levetid på 15 år.

4
15. januar 2021 kl. 13:10

Jeg mener det er en meget dårlig idé at lade delmål stå i vejen for slutmålet!

Der sker ikke noget specielt i 2030, andet at man gør status op og har det som pejlemærke.

Vi skal formentlig have over 20 GW vind i Nordsøen, så målet må være det, der er billigst i længden.

3
15. januar 2021 kl. 13:04

@Michael Rangård Jeg er enig.

Udgifteren er næsten

Platforme: u = k1 * n, hvor k1 er prisen per platform og n er antallet

Energiø: u = g + k2 * n, hvor g er grundinvesteringen og k2 er prisen per udvidelse og n er antallet af udvidelser (f.eks. tillæg af 3 GW i trin som 3, 6, 9).

Hertil kommer søkabler, som komplicerer beregningerne lidt.

Graferne, og eventuelt skæringspunkt, kan tegnes / findes af en gymnasieelev - hvis værdierne er kendt.

Det "lidt" sjove er så, at eet af argumenterne for letbanen i København fra Gladsaxe-borgmesteren var / er, at "når den først er lavet så kan den ikke ændres" - underforstået, at busser / BRT har mindre initialinvestering, så .......

2
15. januar 2021 kl. 11:50

Svagheden er, at ydelsen nødvendigvis er en niche-ydelse - fordi tilbudsgiver har svært ved at byde på fremtidens behov.

Ja, det er i hvert fald noget politikkerne skal have med når de vurdere prisen og de forskellige tilbud...

De første 3 GW bliver måske billigere, men med den ene løsning skal man betale den samme pris for de næste 3 GW og ved den anden løsning har man måske allerede taget størstedelen af investeringen... Hvad bliver samfundsmæssigt den bedste løsning når det er målsætningen for 2050 der skal nås...

Risikoen er naturligvis at man ikke får udnyttet den merinvestering fordi der sker noget der gør at man aldrig får installeret de næste parker... Den risiko må de ansvarlige vurdere...

Et punkt de også skal huske at værdisætte er hvad der sker efter 35 år (dvs. i 2055-2060 når levetiden på de første 3 GW udløber). Energiøen kan umiddelbart anvendes til efterfølgerne anlæg, men det vil sandsynligvis kræve en ny platform til den nye park, der opføres mens den gamle stadig er i drift...

1
15. januar 2021 kl. 11:01

Det lyder jo umiddelbart fornuftigt at udbyde ydelsen og ikke løsningen (design).

Svagheden er, at ydelsen nødvendigvis er en niche-ydelse - fordi tilbudsgiver har svært ved at byde på fremtidens behov.

Umiddelbart virker en platformsløsning, som er velkendt fra olie og gas, mere modulær. Platforme (til e.g produktion af fuel) kan vel være flydende ? "Supertankere" er velkendt teknologi, så store produktionsanlæg er vel ikke et problem.

Energiøen lyder godt (politisk salgbar), men har måske for høj grundpris (initial-investering). Og måske skal man lige overveje hvor x mia. m3 fyld skal hentes og med hvilke konsekvenser (åh, nej, igen: miljø).