Ørsted stod med bedste bud på CO2-fangst, men måske ikke det bedste bud for klimaet

Plus17. maj kl. 05:052
Asnæs Blok 6
Fra det træflisfyrede kraftvarmeværk ved Asnæs skal Ørsted efter planen fange 0,28 mio. ton CO2 årligt. Illustration: Ørsted.
Første udbud på CCUS-puljen kan komme til at præge fremtiden for CO2-fangst på henholdsvis affaldsforbrændingsanlæg og kraftvarmeværker. En milepæl er sat – nu venter et par travle år med at få fangstplanerne til at lykkes.

Mandag blev en milepæl sat i dansk klimapolitik. 

Det første statslige udbud på fangst, transport og lagring af CO2 blev afgjort med Ørsteds projekt ‘Ørsted Kalundborg Hub’ som vinder. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. maj kl. 14:20

Altså danske mia. til en norsk udviklet løsning og evt. en norsk lagringsfacilitet? Olieproducenten Norge? Kan godt forstå at der har været travlhed på korridorerne i Ørsted - bombardementet med champagnepropper må have været massivt!

1
17. maj kl. 14:06

Man kan jo generelt kun sige tillykke til Ørsted. Dog også ret forventeligt. Åbenlyst det eneste af de 3 projekter, som har tekniske og økonomiske forudsætninger til at køre en tung engineering afdeling igang. Oveni de 8,2 mia. kroner kan man nok godt lægge de 1,25 mia. dkk i brintudbuddet, som åbenlyst er rettet mod dem.

Der er meget på spil for både Ørsted

Der er godt nok også meget for samfundet. Heldigvis indarbejdet i artiklen, at samfundet bliver kørt godt ned i et hul.

Det er måske nok ærgerligt set med danske forsker- og ingeniørbriller, at udviklingsopgaven ikke ligger i Danmark, men det kan omvendt bidrage til, at Ørsteds tidsplan faktisk holder.

Kritikken er vel ok, men nok sekundær. Primært er, at på billedet til artiklen kan man se raffinaderiet i Kalundborg i baggrunden. Her er alle tiders chance for at køre en pipeline over og genbruge dele af anlægget i en rekonvertering til et bioraffinaderi. Det vil skabe grøn industri Danmark og reelt kunne fremstille PtL (flybrændstof/methanol) på storskala og spare 10-20 års opskaleringstid på de her nye testanlæg (kassø, green fuels for denmark, arcadia mf) der er ved at blive bygget/søgt om. Ufatteligt, at man vil sejle CO2en til norge og kaste det i et hul i stedet for. Hvorfor stiller subsidiegiveren ikke det her spørgsmål om det her faktisk er smart for Danmark hvis vi gerne vil være grønne?

Endelig er der spørgsmålet, om tidsplanen for Ørsteds projekt faktisk holder. Noget eksempelvis én af landets førende CCS-ekspert lektor på DTU Kemiteknik Phillip Fosbøl kraftigt betvivler. Han vurderer, at etablering af storskala-fangstanlæg normalvis vil tage op mod fire år, fra investeringen er på plads, til anlægget står færdig.

Var det ikke den samme forskergut som den 10 maj til DR udtalte der ikke fandtes kapabilitet til at lave CO2 fangt i Danmark og at der ikke fandtes nogen CCUS anlæg i drift herhjemme selvom det faktuelt er forkert? Det der mangler, er at bordet fanger når store virksomheder siger de vil redde verden og bygge CCUS. Mindre snak - mere action.

Ørsteds CO2 skal fragtes fra Avedøre med lastbil til Kalundborg, hvorfra fangsten fra begge værker skal sejles ud til offshore lagring, mens Vestforbrænding satsede på rørført transport.

I Ørsteds Green Fuels for Denmark ansøgning på avedøreanlægget står klart og tydeligt de vil bygge en pier til modtagelse og adskibning af CO2. Hvorfor skulle de så køre det til kalundborg på lastbil fra avedøreværket og hvor er rimeligheden i det? (se ovenstående kommentar).