Ørestads-tårne får Nordeuropas største solcelleanlæg

23. september 2009 kl. 14:127
2.400 kvadratmeter solceller skal pryde facaden og taget på hotelbyggeriet Copenhagen Towers i Ørestaden. Anlægget bliver dobbelt så stort som det hidtil største bygningsintegrerede solcelleanlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bæredygtige tiltag blomstrer i disse dage frem omkring Bella Centret, hvor klimakonferencen skal foregå til december.

Få kilometer fra centret er hotel-, konference- og kontorbyggeriet Copenhagen Towers (CT) under opførelse. Der vil konferencedeltagerne kunne se Nordeuropas største bygningsintegrerede solcelleanlæg, når de kommer flyvende ind til december.

Copenhagen Towers består af to 85 meter høje tårne og en række mindre bygninger. Det kommer til at koste omkring to milliarder kroner at opføre og skal leve op til EU's Green Building-standard. Standarden kræver, at energirammen er 25 procent lavere end for tilsvarende byggerier. Det svarer i dansk sammenhæng til lavenergiklasse 2, som bliver standard fra 2010.

Sydtårnet er designet af Dissing + Weitling og huser det firestjernede hotel Crowne Plaza, der har en ambition om at være helt CO2-neutralt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at leve op til den ambition og lavenergikravene har bygherren valgt at sætte 2.400 kvadratmeter solceller op på hotellets øst-, vest- og sydfacader og på taget af hoteltårnet og en tilstødende bygning.

Solcellerne er første generationstypen af silicium. De leveres af Gaia Solar og har en effektivitet på 17 til 17,2 procent og en samlet effekt på 275 kW. Gaia Solar forventer, at de årligt vil producere ca. 171.000 kWh.

Siliciumsolcellerne er valgt på grund af driftssikkerhed og holdbarhed, forklarer direktør Michael Stadi fra Gaia Solar.

»Vi kan levere alle typer solceller, men til bygningsintegrerede solceller anbefaler vi silicium, fordi de har en højere effekt end eksempelvis tyndfilm, og de holder længere. Det er godt til byggerier, hvor man jo ikke har et uendeligt stort areal og ikke har tænkt sig at skifte facaden eksempelvis hvert tiende år.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Monteringen af solcelleanlægget er overstået i november, så hotellet kan begynde at modtage gæster.

Solcelleanlægget er ikke det eneste usædvanlige ved Copenhagen Towers. Hele byggeriet har grundvandskøling i stedet for et traditionelt airconditionanlæg. Det sparer ifølge bygherren 88 procent af energiforbruget til køling.

Dokumentation

Copenhagen Towers hjemmeside

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
Indsendt af Martin Larsen (ikke efterprøvet) den tor, 09/24/2009 - 12:17

Kunne være interessant at se hvordan PV anlægget er tænkt koblet sammen. Bl.a. køling af panelerne, og hvordan de minimere "skygge-tabene" når der er så høje bygninger relativt tæt på.

Det kunne dog også være rart at flere begyndte at medtage LCA (livs cyklus analyse/vugge til grav) i design af bygninger og lign af den størrelse. Der er ikke meget bæredygtigt i, at ødsle med materialer og energi under konstruktion og dekonstruktion, for så at spare lidt ekstra promiller under levetiden.

Generelt burde vi bruge mere tid på at inkludere LCA under designfasen, end alt det snak om CO2 besparelser....

6
24. september 2009 kl. 05:09

Hvordan fungerer det? Pumper man grundvand op og bruger det til at nedkøle luften i huset, og bliver vandet bare "hældt" ud bagefter eller kommer det retur til undergrunden som Varmt vand?

MvH Peter

5
23. september 2009 kl. 18:56

Angående vindenergi: Det kan altid bedre betale sig at tage samme pose penge og investere dem i en central mølle park end at plastre sin bygning til med små, dårlige, samt dårligt placerede vindmøller. Det er det rationelle syn på det(ikke medregnet PR værdi mm). Det er ikke svært at forstå når man ved energien produceret fra en mølle stiger med kvadradet på det bestrøgne areal OG at service/vedligeholdsudgiften IKKE marginalt følger størrelsen på møllen, men ligger under. Derudover synes jeg det er meget go ide folk selv griber ind når det nu går så ufattelig langsomt at få grøn energi i Danmark(og resten af verden)

4
23. september 2009 kl. 16:33

VAWT vibrerer ikke ret meget, og de er meget mere lydløse end trationelle vindmøller. Rent økonomisk kan det ikke svare sig, det kommer selvfølelig an på hvor meget energien i fremtiden kommer til at koste, og hvad deres afregningspris er på nu? Men okay, inde bagved kan de have rå beton, nogle vælger marmor, og andre solceller - tjaa, det er måske ikke så dumt alligevel??

3
23. september 2009 kl. 15:54

</p>
<p>Det gælder kun, hvis der tænkes på den "danske" model, et konisk tårn med en propel, men der findes utallige andre måder til at udnytte vindenergi.

Det både larmer og viberer, og fungerer desuden kun ved visse vindretninger. Mest optimalt ved meget udpræget vindretning, som f.eks. passatvinde.

2
23. september 2009 kl. 15:18

Her kan man kun dårligt bruge vindmøller, om mon ikke hotellets økonomi på langt sigt får gavn af, at de selv producerer strømmen.

Det gælder kun, hvis der tænkes på den "danske" model, et konisk tårn med en propel, men der findes utallige andre måder til at udnytte vindenergi.

1
23. september 2009 kl. 14:38

Her kan man kun dårligt bruge vindmøller, om mon ikke hotellets økonomi på langt sigt får gavn af, at de selv producerer strømmen.

Det er netop på denne måde, at solcellerne anvendes optimalt, og hvor ingen andre komponeneter kan konkurere.

Dejligt at se.