Bæredygtige tiltag blomstrer i disse dage frem omkring Bella Centret, hvor klimakonferencen skal foregå til december.
Få kilometer fra centret er hotel-, konference- og kontorbyggeriet Copenhagen Towers (CT) under opførelse. Der vil konferencedeltagerne kunne se Nordeuropas største bygningsintegrerede solcelleanlæg, når de kommer flyvende ind til december.
Copenhagen Towers består af to 85 meter høje tårne og en række mindre bygninger. Det kommer til at koste omkring to milliarder kroner at opføre og skal leve op til EU's Green Building-standard. Standarden kræver, at energirammen er 25 procent lavere end for tilsvarende byggerier. Det svarer i dansk sammenhæng til lavenergiklasse 2, som bliver standard fra 2010.
Sydtårnet er designet af Dissing + Weitling og huser det firestjernede hotel Crowne Plaza, der har en ambition om at være helt CO2-neutralt.
For at leve op til den ambition og lavenergikravene har bygherren valgt at sætte 2.400 kvadratmeter solceller op på hotellets øst-, vest- og sydfacader og på taget af hoteltårnet og en tilstødende bygning.
Solcellerne er første generationstypen af silicium. De leveres af Gaia Solar og har en effektivitet på 17 til 17,2 procent og en samlet effekt på 275 kW. Gaia Solar forventer, at de årligt vil producere ca. 171.000 kWh.
Siliciumsolcellerne er valgt på grund af driftssikkerhed og holdbarhed, forklarer direktør Michael Stadi fra Gaia Solar.
»Vi kan levere alle typer solceller, men til bygningsintegrerede solceller anbefaler vi silicium, fordi de har en højere effekt end eksempelvis tyndfilm, og de holder længere. Det er godt til byggerier, hvor man jo ikke har et uendeligt stort areal og ikke har tænkt sig at skifte facaden eksempelvis hvert tiende år.«
Monteringen af solcelleanlægget er overstået i november, så hotellet kan begynde at modtage gæster.
Solcelleanlægget er ikke det eneste usædvanlige ved Copenhagen Towers. Hele byggeriet har grundvandskøling i stedet for et traditionelt airconditionanlæg. Det sparer ifølge bygherren 88 procent af energiforbruget til køling.
Dokumentation
