Øl før vin? Tømmermands-myte underkastet tysk grundighed
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Øl før vin? Tømmermands-myte underkastet tysk grundighed

Hvad skal du drikke først? Illustration: Bigstock/Wavebreak Media Ltd

»Vin efter øl giver glade føl, øl efter vin giver fulde svin,« lyder et gammelt mundheld, som også i findes i varianter på engelsk, tysk, fransk og sikkert på mange flere sprog.

Myten, at det giver færre tømmermænd at drikke øl før vin end omvendt, er tilbagevist flere gange. Alligevel har man på Universität Witten/Herdecke i Tyskland har gjort et nyt forsøg, hvor 90 personer i alderen 19-40 år frivilligt har ladet sig indgå i et drukeksperiment.

Resultaterne har forskerne netop offenliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition

Illustration: Am J Clin Nutr

En del forsøgspersoner blev først bedt om at drikke godt og vel en liter øl og dernæst fire store glas vin. Andre gjorde det i omvendt rækkefølge. Kontrolgruppen fik enten øl eller vin.

Øllet havde Carlsberg sponseret: 1847-pilsner med en alkoholprocent på 5 pct., der blev serveret koldt. Vinen var en 2015 Edelgräfler fra Zähringer, der blev serveret ved samme temperatur. Undervejs blev forsøgspersoner bedt om at beskrive deres tilstand på en skala fra 0 til 10.

Carlsberg havde ingen indflydelse på forsøget, understreger forskerne i deres artikel.

Den videnskabelige artikel beskriver undersøgelsen i detaljer, men lad os springe direkte til den ikke helt så overraskende konklusion. Under de givne vilkår, som forskerne kalder moderat til høj alkoholforgiftning, har det ingen betydning i hvilke rækkefølge, man indtager øl eller vin for ens velbefindende.

På den måde er studiet lidt i samme klasse som et tidligere drikkeforsøg, jeg har beskrevet.

Læs også: Forskere finder den sikre metode til at undgå tømmermænd

»Den eneste praktiske måde til at undgå tømmermænd er at drikke mindre,« konkluderede Joris Verster fra universitetet i Utrecht, efter han sammen med kolleger i Canada havde spurgt 789 canadiske studerende og 826 hollandske studerende om deres drikkevaner i løbet af en måned og derefter set på, hvordan de opfattede graden af tømmermænd dagen efter.

Det er betryggende, at forskere også en gang imellem kan bekræfte almindelig sund fornuft og ikke altid kommer med overraskende ny viden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dette studie minder om studiet "Walking with coffee: Why does it spill?", der blev udgivet i tidsskriftet Physical Review E i 2012.

En opsummering af studiet i det afsluttende afsnit lyder, ikke overraskende, som følger:

"As follows from the presented study, we spill coffee either by accelerating too much for a given coffee level (fluid statics) or through more complicated dynamical phenomena due to the particular range of sizes of common coffee cups, which is dictated by the convenience of carrying them and the normal consumption of coffee by humans".

Med andre ord: Man spilder ofte kaffe, fordi man accelerer for meget, eller fordi kaffekoppen er for lille (: fordi man har hældt for meget op i den givne kaffekop) :-)

  • 0
  • 0

Mht. kaffe mens man går, er der en ekstra komponent: positiv interferens mellem skridtfrekvens og kaffeskvulp. Går jeg med kaffe i min sædvanlige arbejdskop, er jeg ofte nødt til at tage enten længere eller kortere skridt (eller blot nedsætte ganghastighed) for at undgår større og større bølger indenfor keramikkens vægge...

  • 3
  • 0