Økonomer: CO2-afgift for el, energi og biler kan være klar på få måneder

Plus12. april 2021 kl. 12:145
Økonomer: CO2-afgift for el, energi og biler kan være klar på få måneder
»Under coronaen lykkedes det at indføre et helt nyt system med hjælpepakker, tilskud og regler på to uger. I den optik er opgaven med CO2-afgiften en ret overkommelig opgave,« siger Lars Gårn Hansen fra De Økonomiske Råd. Illustration: Bigstock/Niccolo Bertoldi.
Sverige har gjort øvelsen, mens Norge er i gang: Høj CO2 afgift - lav energiafgift.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når det gælder energi- og elsektoren samt industrien og transportsektoren, bør det være en ret overkommelig opgave at skabe et ensartet CO2-afgiftssystem – og det kan gøres på få måneder.

Sådan lyder det fra flere økonomer, Ingeniøren har talt med. De peger på, at CO2-udledningerne i de ovennævnte sektorer allerede er kendte.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
13. april 2021 kl. 01:05

Det er svært at tro at det er økonomers påstand. Hvis afgifterne skrues forkert sammen, kan de indviklede systemer der incentiverer borgere, blive smadret på rekordtid.

Lige præcis økonomer, har udtalt at de økonomiske principper pt. er sat ud af drift, netop på grund af hjælpepakker. At aktiekurserne er uden hold i virkeligheden, eftersom virkeligheden er på støttesteroider.

Man har lavet et quick and dirty støttesystem for at kompensere for påtvungne coronarelaterede nedlukninger. Forhåbentligt har de gjort mere gavn end skade, men de har helt sikkert haft uønskede effekter, som det nu vil kræve en sikker hånd for at rydde op i.

4
12. april 2021 kl. 18:33

Hvorfor skal skatten på CO2? Læg squ da bare skatten direkte på kulstof. Så er man fri for at lave alle mulige estimater, og hvad ved jeg.James Hansen sagde det allerede for 10 år siden.Alt det gylle med CO2 kvoter og hvad ved jeg må være opfundet af finans spekulanter eller andre skøre mennesker.

2
12. april 2021 kl. 13:51

Ingen tvivl om, at de nævnte CO2 afgifter på en række forskellige områder kan blive indført i en gevaldig fart af vores utroligt dygtige myndigheder, selvom det jo nok bliver 3 gange så dyrt at implementere som budgetteret

En tilsvarende differentieret moms på fødevarer til synes til gengæld helt at overstige de samme myndigheders kræfter - og evner, - og er derfor aldrig er blevet til noget - og bliver det næppe heller nogensinde

I Tyskland er den differentierede fødevaremoms gennemført for mange år siden, men da vi danskere jo er meget klogere og dygtigere end tyskerne, burde det jo bare være piece of cake med luksusvare-moms, at få styr på denne socialt sundhedsfremmende ordning. Så hér er der noget med noget symmetri, jeg virkelig ikke forstår.

1
12. april 2021 kl. 13:05

Hurtig indføring af CO2 afgifter på svensk niveau vil være en game changer.

Hvis det sker, så skal arbejdet med en gasledning til Lolland og Falster stoppes øjeblikkeligt! Istedet skal elnettet udbygges, hvilket iøvrigt er langt mere fremtidsrettet.

Ifølge et nylig rapport og oplæg på et webinar, så skal CO2 afgiften kun op på knapt 300 kr/ton, før det er mere attraktivt for sukkerfabrikkerne at overgå til el gennem højtemperaturvarmepumper og direkte el - og de kan godt regne, så de vil alligevel ikke have gas, hvis CO2 afgiften når svenske højder svarende til ca 500 DKK/kghttps://ida.dk/viden-og-netvaerk/videoer-fra-ida/elektrificering-af-procesindustrien-ved-hoejtemperatur-varmepumper