'Øjne' i beton skal sikre fremtidens byggeri mod revner

Revner i helt ny beton, og broer på randen af kollaps - sådanne hændelser vil firmaet Shute Sensing Solutions stoppe med et nyopfundet sensorsystem. Systemet holder øje med, om beton har de optimale betingelser, når det hærder, så det ikke ender med at slå revner. Og det kan også give eksisterende byggeri et helbredstjek.

»Det er det første kommercielle plastfiber-sensorsystem,« beretter medstifter af Shute og professor ved fotonik på DTU Ole Bang.

Og plastfiber-sensorsystemet kan noget andet, end de konventionelle glasfiber-sensorsystemer. Det er mere følsomt og måler på fugt.

30 gange mere følsomt

Plastfiber-sensorsystemet lægges ned i beton enten under eller efter hærdning, hvor det fungerer som ’øjne' i betonen.

Og øjnene ser langt og skarpt. Plastfibrene er ifølge Shute 30 gange mere følsomme end de konventionelle glasfibre, og de opdager derfor selv det mindste spor af en sprække. Konventionelle glasfibre kan desuden ikke måle fugt, og det er ellers afgørende for betonens kvalitet, når den hærder:

»Når entreprenøren ikke ved, om betonen er hærdet, kan de enten vælge at vente, tage chancen, eller påmontere dyre fugtmembraner. Men med sensorsystemet kan de være helt sikre på, at kvaliteten og hærdningen er korrekt, og at nu falder fugtigheden ikke mere. Man kan spare meget tid og sikre kvalitet, og det er mange penge værd,« forklarer Ole Bang og tilføjer:

»Det er helt vildt vigtigt at kvalitetssikre beton. Det forlænger betonens levetid væsentligt.«

I dag borer man ofte prøver ud for at tjekke om beton hærder korrekt, men det viser kun fugtmålinger i de enkelte punkter, modsat plastfiber-sensorerne, der giver et overblik.

Illustration: Shute Sensing Solutions

Kort med målinger fra hver enkelt fiber

Sensorsystemet kan altså bruges, når beton hærder, men det kan også bruges i et eksisterende byggeri, ved at man lægger en ledning ned i betonen og dækker den til. Målingerne fra hver enkelt fiber bliver efterfølgende vist på computeren som et 'helbredskort'.

Et sådan helbredskort kan man se hos DTU, hvor sensorsystemet i øjeblikket bliver testet i en betonmasse, som er ved at hærde. Men siden 2004 har firmaet arbejdet på at optimere signaltabet, og i dag er de altså på et niveau, hvor de kan anvendes. Sensorsystemet er dog endnu ikke blevet solgt til en kunde og Shute vil endnu ikke komme nærmere ind på pris. Ole Bang kan dog røbe, at der er interesserede kunder:

»Der er interesse fra flere af store spillere i den danske bygge- og rådgivningsbranche.«

Kan bruges i mange materialer

Og Shute håber, at deres fibersensorer ikke kun skal bruges i beton, men i mange andre materialer i fremtiden.

»Fibrene kan bruges mange steder, for eksempel i kompositmaterialer til fly, i rumfart, i beton og så videre, og her kan vi kvalitetssikre materialer og strukturer ud fra målinger inde i selve materialet eller strukturen. Der er mange muligheder i fremtiden da materialer skal have både styrke og lethed,« siger Ole Bang og tilføjer, at Shute også tester fibrene i vindmøllevinger på DTU ved Risø, selvom firmaets hovedfokus i øjeblikket er på beton.

De endelige resultater fra testene i betonen på DTU er klar i 2016.

Emner : Sensorer