Øjenvidner til ildkugle bestormer museum med henvendelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Øjenvidner til ildkugle bestormer museum med henvendelser

»Det er helt vildt.«

Sådan lyder det fra astrofysiker Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium om de op mod 200 henvendelser, som planetariet og Danmarks Naturhistoriske Museum har modtaget om en ildkugle, der søndag morgen strøg hen over himlen i det vestlige Jylland.

Tina Ibsen, der tilfældigvis står bag et foredrag i morgen om netop meteoritter og ildkugler, er også med i opklaringsarbejdet, og indtil videre er teorien, at ildkuglen var en meteorit.

Netop indsamlingen af disse oplevelser er vigtig, hvis forskerne vil gøre sig forhåbninger om at spore meteoritten. Af samme grund ønsker Tina Ibsen heller ikke at løfte sløret for, hvad det nærmere er, som folk har set, da det vil kunne forstyrre og give afsmitning på de fortsatte henvendelser, der tikker ind.

Læs også: Ildkugle over Vestjylland: Er der faldet en meteorit ned?

Til at hjælpe sig med at placere ildkuglens position og bane bruger forskerne internettet, hvor man på ildkugle.dk kan bliver guidet igennem en række trinangivelser for at hjælpe med stedbestemmelserne på himlen.

»Folk skal gerne komme med en vinkel på, hvor den startede og sluttede. Hvor langt man har set den på himlen, og i hvilken rækkefølge. Når vi har fået tilpas med henvendelser omkring det, kan vi begynde at pejle os ind på en bane, som denne her meteorit har rejst: en starthøjde, en sluthøjde og en hastighed. Jo flere vi kan få af sådanne observationer, desto bedre er det for os,« siger hun.

Tina Ibsen håber på den måde at kunne stykke de mange informationer og vinkelangivelser sammen for derefter at anslå et nogenlunde kvalificeret bud på, hvor meteoritnedfaldet kan have fundet sted. Inden længe vil folkene fra både Tycho Brahe Planetarium og Statens Naturhistoriske Museum sætte sig sammen og analysere på status for de mange henvendelser.

Forskerne er sikre på, at meteoritten er faldet ned, da flere personer har vidnet om overlydsbrag, hvilket som regel tolkes som et sikkert tegn på meteoritnedfald.

Ildkuglen kan være dumpet ned et ufremkommeligt sted, hvor den bliver mere end svær at finde. Men forhåbningen er, at den er faldet ned et mere tilgængeligt sted som i en baghave eller lignende.

Derfor lyder opfordringen fortsat på, at man kontakter Tycho Brahe Planetarium eller Statens Naturhistoriske Museum, hvis man finder en lille mærkeligt udseende sort sten.

Emner : Meteoritter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

indtil videre er teorien, at ildkuglen var en meteorit.

Nej, en meteorit er en nedfalden ildkugle. En ildkugle, eller bolide, er en kraftigt lysende meteor, som igen er en meteoride, der har forvildet sig ind i jordens atmosfære.

Og hjemmesiden hedder http://ildkugle.dk - uden n :-)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten