Øjendråber mod gammelmandssyn er godkendt i USA

Et par dryp i begge øjne og pludselig kan du læse bogstaverne på skærme uden briller.

Det kan nu blive virkeligheden for amerikanere, der tager et smut forbi apoteket, for den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA har netop godkendt præparatet Vuity, fremgår det af en pressemeddelelse.

Vuity indeholder stoffet Pilocarpine, der tilhører medicingruppen Miotika, der i over 100 år har været brugt til at behandle grøn stær. Pilocarbin blev opdaget tilbage i 1874 og virker især ved at mindske pupillen i kombination med at sænke trykket i øjet.

Læs også: Hvorfor kniber man øjnene sammen for at se skarpt?

Øjendråberne er målrettet gammelmandssyn eller presbyopi, hvor musklerne i øjet har svært ved at regulere linsens form, så den bliver mere krum og dermed stiller skarpt på objekter tæt på. Men Miotika får pupillen til at trække sig sammen og gør det muligt at bøje linsen tilstrækkeligt.

Produktet koster 530 kroner for 30 dages brug, og tilstanden begynder 15 minutter efter øjnene er dryppet. Virkningen varer mellem seks og ti timer.

Ifølge det amerikanske selskab Allergan, der står bag produktet Vuity, så er der ikke set alvorlige bivirkninger på de 750 personer mellem 40 og 55 år, som produktet er blevet testet på. Men over fem procent af forsøgspersonerne oplevede hovedpine og røde øjne.

Læs også: Kan mit øje se sig selv?

Ifølge Allergan bør dråberne dog ikke bruges som en erstatning for læsebriller, og de advarer specifikt mod at bruge dem, hvis man kører bil.

Alene i USA lider 128 mio. mennesker af gammelmandssyn.

Emner : Sygdomme