Øget brug af magneter: iPhone 12 kan kortslutte pacemakere

Plus15. januar 2021 kl. 15:005
Øget brug af magneter: iPhone 12 kan kortslutte pacemakere
Illustration: Apple.
Flere magneter i nye mobiltelefoner øger risikoen for magnetiske forstyrrelser, som kan resultere i kortslutninger af pacemakere og implanterbare hjertestartere, viser nyt amerikansk studie. Hjerteforeningen er bekymret for udviklingen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Man skal passe på med at placere sin nye iPhone 12 i brystlommen, i hvert fald hvis man har en pacemaker eller en implanterbar hjertestarter (ICD). Det viser et nyt studie, som tre hjerteforskere har skrevet på baggrund af en række forsøg med den nye iPhone 12. Resultaterne får hjertelæger til at advare om et stigende problem for hjertepatienter med elektroniske implantater.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. januar 2021 kl. 10:49

citat: "Apple tilføjer dog, at man bør kontakte sin læge eller producenten af det medicinske udstyr, man bruger, for at høre, om udstyret skal holdes på afstand af en iPhone 12." tja.....så Apple mener man måske skal holde sin pacemaker væk fra sin iPhone !
Man ser jo selvfølgelig verden fra sin egen piedestal, men jeg ville mene at det burde være iPhone'n der skulle holdes i afstand fra pacemakeren. Det vil alt andet lige også være det nemmeste.

4
18. januar 2021 kl. 08:53

Så, Its not a bug, its a feature. Altså når vi taler om en ICD. Man kan vel også sige at der ikke sker noget ved at frakoble ICDen i kortere perioder (hvis afbryderen i ICD er lavet til tilstrækkeligt mange koblinger) udover at man ikke er beskyttet i den periode. Men en ICD er vel skabt til at være i funktion relativt sjældent, så sandsyligheden for et problem hvis man har telefonen i brystlommen i 5 min er måske til at overse. Det er naturligvis noget andet med pacemakere der er i funktion konstant.

3
15. januar 2021 kl. 20:36

For at kunne sætte ICD'en ud af funktion, når man kommer i situationer, hvor elektriske/magnetiske felter kunne aktivere den, har ICD'en indbygget en magnetisk aktiverbar afbryder. Med en magnet, der lægges ovenpå ICD'en kan man således undgå at opleve det, der kan sammenlignes med et spark fra en hest, når man skal behandles med et apparat, der kunne aktivere ICD'en. Der er således ikke tale om en kortslutning, men en midlertidig afbrydelse af ICD'ens hjertestarterfunktion. ICD'en fungerer omgående normalt igen, når magneten fjernes.

2
15. januar 2021 kl. 16:26

.. ikke en bedre løsning? En ren mekanisk placering styret af holderens geometri tilpasset telefonen. Min Braun OralB tandbørstes holder benytter det princip. ;-)

1
15. januar 2021 kl. 15:29

Kortslutninger ? Der vel ikke tale om galvaninske koblinger, men "blot" magnetfelter. Det synes som forkert sprogbrug.