OEE i fremmarch som maskinernes svar på lean

28. marts 2010 kl. 13:00
OEE i fremmarch som maskinernes svar på lean
Illustration: CARSTEN INGEMANN/INGEMANN/DASBÜRO.
Stadig flere danske industrivirksomheder indfører måle- og optimeringsværktøjet OEE, der automatisk indsamler data om maskinens produktivitet, så ventetid og stop kan begrænses mest muligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Midt i den økonomiske krise, der trykker humøret blandt langt de fleste danske producerende virksomheder, er der én branche, som har fyldte ordrebøger. Det er de virksomheder, der lever af at effektivisere og optimere produktionen.

Tidens hotte ord er OEE (Overall Equipment Effectiveness), og selv om det ikke er et trylleord, er danske virksomheders interesse for måle- og optimeringsværktøjet steget markant inden for det sidste år.

For få år siden ville de fleste have købt en ekstra maskine, men det tillader presset på finanserne ikke i dag. Derfor skal der tvinges så meget produktion ud af maskinerne som muligt. Men hvor "oppetiden" før var den vigtigste parameter, så har fokus i stadig flere virksomheder flyttet sig til anlæggets samlede produktivitet, herunder også produkternes kvalitet.

Målesystemet OEE ser indtil videre ud til at have øget produktiviteten med 15-20 procent på Idealcombis nye produktionsanlæg. Det holder bl.a. styr på uønskede stop og produkternes kvalitet. (Foto: Das Büro) Illustration: CARSTEN INGEMANN/INGEMANN/DASBÜRO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

OEE går grundlæggende ud på at måle den aktuelle udnyttelse af en maskine eller en proces. Og det var lige, hvad landets tredjestørste producent af vinduer og døre, Idealcombi A/S i Thy, havde brug for, da virksomheden hen over vinteren indkørte et nyt automatiseret produktionsanlæg. Derfor blev det udbygget med et system, der opsamler alle data for, hvordan anlægget kører.

Det giver projektleder Finn Ingvertsen mulighed for at gennemgå årsager til stop og nedbrud sammen med leverandøren.

»Vi kan også optimere produktionen sammen med medarbejderne, når leverandøren har afleveret projektet,« fortæller han.

Under indkørslen af anlægget skete det flere gange, at en skrue, der bruges til et vinduesbeslag, satte sig fast i den maskine, som skal føre skruen ned til selve skrueprocessen. De drilske skruer stod for cirka ti procent af alle stop på maskinen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tidligere ville en af operatørerne nok bare have trukket skruen ud og sat maskinen i gang igen. Men fordi vi havde OEE-tallene kunne vi se, at det lille skrueproblem optrådte så tit, at det var med til at trække den samlede produktivitet ned med fem-ti procent,« fortæller Finn Ingvertsen.

Løsningen på problemet blev at ændre lidt på maskinen og bruge en anden skrue.

Der er penge i målinger

At interessen for OEE er stor for tiden, mærker man i Prosign A/S, som er en af de virksomheder, der har specialiseret sig i at effektivisere produktionsvirksomheder ved hjælp af OEE. Virksomhedens omsætningen steg i sidste halvår af 2009 med 40 procent, og den tendens er fortsat ind i 2010, siger direktør Michael Jensen.

»Det kan for eksempel være virksomheder der gerne vil gå fra tre- til toholdsskift. Måske kan det være det, der gør, om de overlever krisen eller ej,« siger han.

En anden, og noget større, virksomhed, der tilbyder optimering af produktionsapparatet er Cowi, og her understreger senioringeniør Torben Schwartz, at OEE blot er ét blandt flere af en virksomheds målesystemer, men vigtigheden er ikke til at tage fejl af:

»Internationale undersøgelser viser, at virksomheder, der systematisk arbejder med at måle produktivitet, har syv procent højere afkast end andre. Det skyldes, at tal som OEE gør det muligt at måle effekten af de beslutninger, man træffer,« forklarer han.

Læs mere om OEE i denne uges trykte udgave af Ingeniøren. Abonnenter kan logge ind og læse artiklerne på linkene herunder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger