Ødelagt syrisk oldtidsminde genopføres med 3D-print

Det var uvurderlige dele af verdenskulturarven, der gik tabt, da ISIS-styrker i august sprængte resterne af det Unesco-fredede Bel-tempel til grus i Palmyra i Syrien.

Men nu ser det ud til, at dele af den gamle byport, der for 2.000 år siden markerede grænsen mellem det romerske og persiske rige, kan genopstå ved hjælp af overdimensioneret 3D-print. Ikke i det krigshærgede Syrien, men på to af verdens mest ikoniske pladser, Trafalgar Square i London og Times Square i New York. Det skriver Daily Mail.

Alle byggekomponenter vil siden blive fremstillet i et letvægts-kompositmateriale på en stor 3D-printer i Shanghai. Byggedelene til den første kopi transporteres siden til London, hvor de som samlesæt for foden af den berømte Lord Nelson-statue vil blive støbt sammen til en tro kopi af den krigsramte ruin. Selve opførelsen af buen vil blot tage en enkelt dag.

Vil sætte fokus på krigen og give håb

Projektet er finansieret af Instituttet for Digital Arkæologi (IDA), som er blevet til i et samarbejde mellem Oxford og Harvard University samt Dubais kommende bymuseum. Visionen med projektet er at sætte fokus på krigshandlingerne i Syrien, Irak og Libyen.

Den planlagte 3D-printning af Bels byport beskrives af IDA som 'en opfordring til handling'.

»Vi sender det signal til dem om, at hvis de ødelægger noget, så genopbygger vi det. Den symbolske værdi af de ruiner er enorme, og vi genopbygger folkets værdighed,« siger IDA's direktør Roger Michel til The Times.

Kort video med baggrunden for projektet og buens placering på Trafalgar Square.

Genopførelsen vil tage specifikt udgangspunkt i den ornamenterede bueport, som lige nu står ensomt tilbage i en grusbunke som sidste rest af den oprindelige ruin i Palmyra.

»Vi valgte buen som særlig hyldest til den sidste tilbageværende rest af oldtidsruinen. Desværre tror jeg ikke, at den bliver stående særligt længe,« siger Roger Michel.

Mere 3D-genopførelse kan være på vej

3D-printning af oldstidsminder er et koncept, som IDA forventer kan kaste mere af sig i fremtiden. For tiden er de digitale arkæologer i gang med at indsamle ikke færre end én million 3D-billeder af eksisterende oldtidsbygninger – i tilfælde af at de for eftertiden går tabt.

Da Palmyra-ruinen blev jævnet med jorden inden kortlægningsarbejdet var nået så langt, vil genopførelsen af Bel-templets bue i stedet tage udgangspunkt i arkæologiske beskrivelser, luftfotos og eksisterende billeddokumentation.

I første omgang er der tale om et midlertidigt projekt, selvom Londons bystyre har vist sig positive over for en mere permanent placering. For fremtiden håber IDA, at hele det gamle Bel-tempel vil kunne genopføres med teknikken.

Emner : 3D print