Ødelæggende overflod af strandkrabber kan bruges til hønsefoder

8. juli 2015 kl. 16:4917
Ødelæggende overflod af strandkrabber kan bruges til hønsefoder
Krabberne er ikke kun irriterende at rende ind i på stranden, de er også i torn i øjet på fiskerne, der får ødelagt deres fangst. Illustration: Olaf Tausch.
Fangsten af fisk i Isefjord ødelægges af tusindvis af strandkrabber, som mæsker sig fiskene. Et nyt forskningsprojekt fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hvis man fanger krabberne, kan de males til mel og bruges til hønsefoder – men økonomien halter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kribler og krabler på bunden af Isefjord. Her har mellem 15.000 og 20.000 ton strandkrabber nemlig deres hjem – og det er fiskerne ikke glade for.

De ti-benede skaldyr besværliggør nemlig fangsten af fisk, fordi de æder sig fede i de fangede fisk, fylder ruserne og samtidig er en stor konkurrent til føden i fjorden. Og sådan er det stort set alle steder i de indre danske farvande.

Bestanden af strandkrabberne er de seneste 20-30 år ifølge forskere og fiskere vokset og er derfor blevet et større problem.

»Selvom vi fangede 1,5 ton krabber på kort tid, var der ikke noget fald i fangstraten. Den burde falde, men i dette tilfælde kunne vi blive ved og ved at hive krabber ind. I alt kan der være omkring 20 kilo krabber i en almindelig åleruse, og har en fisker 200 ruser, er det fire tons om dagen. Derfor opgiver mange fiskere at fiske i fjordene,« fortæller Knud Fisher.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Krabbe-tis kan varsle om olieudslip

Han er marinbiolog og projektkoordinator på et forskningsprojekt, hvor han og forskere fra DTU Fødevareinstituttet har undersøgt muligheden for bedst at indfange og omdanne de mange strandkrabberne til noget brugbart – nemlig hønsefoder.

Speciel ruse fanger kun strandkrabber

Til projektet allierede forskerne sig med tre lokale fiskere. De udviklede sammen en ruse med så store masker, at hverken de truede ål eller skrubber blev fanget – det gjorde krabberne derimod.

I alt fangede fiskerne 26 ton strandkrabber over 18 måneder med ruserne, og fordi der kun var krabber i ruserne blev sorteringsarbejdet mindsket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Krabberne blev efterfølgende fragtet til en fiskemelsfabrik i Hanstholm, hvor de blev kogt, tørret og malet til mel. Melet blev brugt i foder til biodynamiske høns, og de reagerede ifølge Knud Fisher hverken positivt eller negativt på krabbemelet. Det eneste, der skete, var, at blommerne blev mere gule.

Krabbefangst mangler offentlig støtte

Projektet viste sig dog ikke helt rentabelt. Omkostningerne ved at fange, transportere og forarbejde krabberne oversteg nemlig den værdi, krabbemelet kunne sælges for. I alt kostede det ifølge Knud Fisher cirka 10 kroner per kilo krabbemel, men det kunne kun sælges for omkring fem kroner til hønseejerne.

Derfor konkluderer forskerne, at fiskeri af strandkrabber vil mangle en form for offentlig støtte eller også skal forarbejdningen ske tættere på det sted, hvor krabberne fanges. Det var nemlig transporten fra Sjælland til Nordjylland, der var en af de største udgifter.

Selvom dette projekt ikke viste sig rentabelt, fastslår forskerne i en artikel fra DTU Fødevareinstituttet, at det stadig kan give god mening at fange strandkrabberne. Hvis der er færre krabber, kan det have en positiv indvirkning på genopretningen af fjordens bestande af ål, tunger og skrubber.

»Der er ingen tvivl om, at det vil give mening at indfange krabberne. Flere undersøgelser viser, at krabberne spiser de små rødspætter, skrubber og tunger, hvor især tungen er ganske værdifuld. Fiskerne kan få omkring 80-100 kroner kiloet for den, så kan man fjerne krabberne, der hvor tungerne lever, vil det være en kæmpe fordel for fiskeriet,« vurderer Knud Fisher.

Forskerne bag projektet vurderer, at op mod 15.000 ton strandkrabber skal fanges over en tre-årig periode, hvis bestanden skal reduceres til et naturligt niveau på 5.000 ton i Isefjord. Det vil give arbejde til 30 fiskere.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
11. juli 2015 kl. 00:12

Fiskefoder er en god ide, og vil passe fint ind i de igangværende udviklingsprojekter, som leder efter marine protein kilder til fiskefoder, nu til dags er der ikke meget fiskemel i foderet, af flere grunde, og hovedparten er soja, som har flere slagsider, når det bliver brugt i fiskefoder.

Derfor arbejdes der med at få nye marine protein kilder ind i foderet. Hidtil har tang og muslinger vist sig som brugbare, men for dyre til at være reelle alternativer. Effekten er størst ved muslinger, men omkostningen er også derefter. Krabber kunde være et godt alternativ.

20
10. juli 2015 kl. 15:37

Hej Ole

Det lyder som en rigtigt god ide. Det vil også gøre havbrug mere miljø accepterede, da man da kunne argumentere for at havbrug fjerner biologisk materiale fra økosystemet og man kunne lancere økologisk havbrugsdrift baseret på en eller flere uudnyttede over udbredte ressourcer i havet.

Formentlig kan indfangede krabber leve et stykke tid i store hyttefade selvom de lystigt guffer hinanden når de kan komme afsted med det.

Krabberne skal derfor overhovedet ikke forlade deres miljø inden de knuses og presses til fiskefoder, hvad der gør logistik kæden kort og billig.

Fiskemel fra fiske affald baseret på havbrug er formentlig godkendt af EU, så den vej rundt bliver resterne af den næring fiskene har optaget fra krabberne m.m. til sundt billig foder til køer, grise og kyllinger.

Ideen kan udbygges med søstjerner, vandmænd, alger eller hvad der nu er et maritimt problem, der bør "luges" væk for at begunstige mere værdifuldt maritimt liv.

Da der er tale om en form for "lugning" som kommer både samfundet, havmiljøet og de øvrige fiskere tilgode, så kunne der være en eller anden form for ekstra kompensation til de som foretager "lugningen".

19
10. juli 2015 kl. 15:11

kunne man ikke bare bruge dem i havbrug, og fodre fiskene med dem

18
9. juli 2015 kl. 19:19

Nogen der ved hvordan de er blevet transporteret? Hvis det er med lastvogn, kunne man måske gøre det mere rentabel, hvis man skiftede til skibstransport. Hvis opfiskning af krabber bliver udbredt, kunne det sættes i system så skibet på en tur henter krabber i flere fjorde

17
9. juli 2015 kl. 15:20

Gad vide hvordan økonomien ville være hvis de eksisterende fiskere satte krabberuserne som bifangstredskaber og derved udnyttede den logistik, de allerede har?

15
9. juli 2015 kl. 09:52

"Bestanden af gydetorsk i Nordsøen er den største siden 1983 og bestanden er vokset til omkring det tredobbelte inden for de seneste 10 år."

Og hvad har det lige med Isefjorden at gøre ?

Når der er ubalance i et økosystem, er der som regel en årsag til det - og når vi taler om indre farvande er det som regel en menneskeskabt årsag, så: I stedet for at (forsøge) at fjerne symptomerne, burde man måske kigge på at løse problemet, som meget vel (som flere er inde på) kunne være overfiskning af predatorer.

Plus (i henhold til torskebestand i Nordsøen) - hvad er den i forhold til begyndelsen af 1900 tallet - det er det, vi skal sammenligne med for at finde ud af, hvor meget vi har banket den ned.

mvh Flemming

(der går ind for totalt forbud mod alle bundskrabende redskaber)

14
9. juli 2015 kl. 08:27

Jah.... i Nordsøen er bestanden steget, ikke i Kattegat

"Nu vrimler det med fisk i Kattegat og Nordsøen igen"

"Kvoten for brisling står til at blive mere end fordoblet, ligesom fiskerne vil få lov til at fange 20 procent flere torsk i Kattegat."https://politiken.dk/klima/ECE2746318/nu-vrimler-det-med-fisk-i-kattegat-og-nordsoeen-igen/

Men, vi får sikkert snart et mere aktuelt billede af bestandstørrelserne:https://www.aqua.dtu.dk/Kalender/2015/06/Dana-akutstik-juni2015

13
9. juli 2015 kl. 07:03

Jah.... i Nordsøen er bestanden steget, ikke i Kattegat

11
9. juli 2015 kl. 00:15

Lav bouillabaisse ud af dem og andre småfisk der er for afkræftede til at blive sat ud igen. Det gør mine forældre der har sommerhus ud til isefjorden. Kort opskrift: knus det, kog det, si det og spis.

10
9. juli 2015 kl. 00:12

Grise må kun fodres med EU-godkendt foder. Limfjordsfiskerne beklager sig over, at et større - og dyrt - forsøgsprojekt med svinefoder fremstillet af søstjerner, (der er i vejen for muslingefiskerne) netop er standset inden de endelige resultater forelå, fordi svinekødet ikke vil kunne sælges i EU, hvis er er brugt uautoriseret foder. Så såvel søstjerner som strandkrabber skal på en positivliste, før der kan blive bukser af de skind. (Hørt i radioen.. Aner intet om det selv.)

9
8. juli 2015 kl. 22:14

Jo ligemeget at det er dyrere at indfange og bearbejde dem end melet kan sælges for.......for det hedder jo noget med "Bio" foran.......og så er det jo helt iorden ik! (Ironi forekommer her)

6
8. juli 2015 kl. 21:46

Jeg må have en ruse sat ud, da jeg bor tæt på issefjorden.

Man laver en fremragende bisque af strandkrabber.

https://www.meyersmad.dk/lav-mad/opskrifter/bisque-af-strandkrabbe/

Vedrørende ideen med at bruge dem som dyrefodder. Måske skulle produktionen af krabbe protein mel foregå tættere på fangst stedet? Det vil nok give en bedre økonomi. Er der mon noget i vejen for at give det til andre dyr som fx. grise? Hvis krabbe protein mel kan betragtes som økologisk, kunne det måske bruges til økologisk svine produktion. Det er fantisk en udfordring af få protein indholdet i økologisk dyrket kort til at være højt nok, så en tilsætning af krabbe protein mel er måske ikke dumt?

5
8. juli 2015 kl. 21:35

Biodiversitet, så kurerer man på økosystemet ved, at man laver krabberne til- hønsefoder?!

Krabber spiser også døde dyr, har man tænkt på- om det ikke er fordi fiskeynglenen måske dør i stor stil- at der er mange krabber?

Hvordan ser det ellers ud med dyr, planter og detrirusædere? Alger?

Der må være noget helt forkert. Lidt ligesom, når det er skarvernes skyld, at garnfiskerne ikke fanger noget. Og så er der jo den ulovlige ålefangst at tænke på. Når der er færrrer og færre ål, vil der nok komme flere krabber.

Strandkrabber kan forresten koges og spises, de smager godt!

Mvh Tine- der selv bor ud til vand og hav- det burde være et fugleparadis men er det ikke. Der er endda fredet havareal. Men nullo fugle....

3
8. juli 2015 kl. 19:38

Kunne den store bestand af krabber være pga.torskebestanden er faldet væsentligt ?

Som lystfisker har jeg konstateret, at jeg for 25 år siden kunne man fiske med sandorm ved Djurslands kyster, hele dagen og hele året, og fange mange torsk og fladfisk. Dette er i dag umuligt, det meste af dagen, og det meste af året. Krabberne æder sandormene inden fiskene når at komme i nærheden af ormene. Ligeledes er der ingen torsk at fange ved kysterne hverken i garn eller på lystfisker grej. Førhen når jeg fangede torsk var der altid krabber i maven på dem.

Ved ikke om der er sammenhæng, men med min "lomme-filosofi" er det en mulighed