OECD: Verdens lande er milevidt fra effektiv CO2-skat

20. april 2021 kl. 11:308
OECD: Verdens lande er milevidt fra effektiv CO2-skat
Illustration: Bigstock/Niccolo Bertoldi.
Afgifter, der bringer verden mod CO2-neutralitet i 2050, er fraværende hos stort set alle lande, viser ny OECD-rapport. Dansk landbrug skraber bunden, mens industrien er blandt duksene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens verdens ledere taler løs om CO2-udfordringen, fastslår en ny OECD-undersøgelse, at ikke et eneste land har et afgiftssystem, der er bare nogenlunde på linje med at opfylde klimamålene for Parisaftalen. Faktisk går det på nogle områder den forkerte vej med stigende støtte til produktion og forbrug af fossile brændstoffer, lyder det.

OECD har undersøgt afgifterne i de 44 lande (OECD og G20), der tilsammen står for 80 procent af verdens CO2-udledninger, og set på, hvordan de er lykkes med at prissætte de energirelaterede CO2-udledninger tilbage i 2018.

I OECD’s rapport bruger økonomerne en såkaldt Carbon Pricing Score (CPS), der er udtryk for, i hvilket omfang landenes afgifter lever op til en samlet kulstofpris på hhv. 30, 60 eller 120 euro pr. ton CO2. I regnestykket indgår kvotepris, afgifter på brændstof og eventuelle CO2-afgifter.

Læs også: Forskere: Man kan ikke rette op på fossil udledning ved bare at plante skov

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisscenariet med en pris pr. ton CO2 på 120 euro, svarende til 890 kroner, er værd at bide mærke i. Det er nemlig den pris, som ifølge OECD er nødvendig for at sikre CO2-neutralitet i 2050. Kun 13 procent af landenes CO2-udledninger er omfattet af en CO2-pris på 120 euro. Og kun 19 procent af landenes udledninger er prissat til en CO2-pris svarende til 60 euro eller over.

Høj kulstofskat på industrien – men ikke i landbruget

Danmark ligger generelt højt, når det gælder en effektiv beskatning af CO2. Faktisk er vi nummer fire i verden, hvis man fraregner afbrændingen af biomasse. Medtager man den, ryger vi dog ned på en niendeplads, men stadig i den gode ende.

Læs også: Slaget om danske træpiller spidser til: Nu skal der afgifter på bordet

OECD-rapporten nævner også specifikt Danmark som en af duksene, sammen med Norge og Slovenien, når det gælder en effektiv kulstofbeskatning af elforbruget i industrien. Men når det kommer til landbrug og fiskeri, skraber vi bunden i samtlige scenarier. Kun 14 procent af sektorens energirelaterede udledninger er omfattet en CO2-pris på 120 euro pr. ton CO2, og det bringer os ned på en 26.-plads efter lande som Kina, Indien og Argentina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Landbrugsforskere: CO2-afgifter vil kræve viden, vi slet ikke har i dag

Rapporten fremhæver især lande som Schweiz, Norge og Luxembourg som eksempler på lande med en generel høj effektiv kulstofafgift

OECD: CO2-afgifter er yderst effektive

Ifølge OECD er der brug for, at landene skruer op for kulstofbeskatning, da det gang på gang har vist sig at være et meget effektivt instrument til at sænke udledningerne. Rapporten anslår, at øger man prisen på udledningen af CO2 med en euro, så svarer det til en nedgang i emissionerne på 0,73 procent.

OECD-rapporten nævner Storbritanniens som et eksempel på et land, hvor man mellem 2012 og 2018 hævede den effektive kulstofpris fra 7 euro pr. ton CO2 til mere end 36 euro pr. ton CO2. I samme periode faldt CO2-udledningerne knyttet til elsektoren med 73 procent.

Læs også: Økonomer: CO2-afgift for el, energi og biler kan være klar på få måneder

De seneste år har flere lande enten indført eller har planer om at indføre, nye kulstofafgifter, herunder Sverige, der har indført en afgift på 800 kroner pr. ton CO2, mens afgiften i Danmark er på 180 kroner pr. ton. Sverige hævede CO2-afgiften, mens de sænkede energiafgifterne.

Også i Tyskland er regeringen ved at indfase en CO2-pris på 450 kroner pr. ton frem mod 2025.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
15. juni 2021 kl. 16:46

Med vores store afgifter på el, som ikke udleder så meget CO2 her i landet, så kunne man blot sige at nogle af afgifterne dækker for andre sektorers CO2 udledning

noget tyder på, at sådanne afgifter har svært ved at vinde indpas, hvor ægte demokrati får det sidste (og afgørende?) ord:

Switzerland's policy on fighting climate change has been thrown into doubt after voters rejected key measures in a popular vote.
A referendum saw voters narrowly reject the government's plans for a car fuel levy and a tax on air tickets.
The measures were designed to help Switzerland meet targets under the Paris Agreement on climate change...

https://www.bbc.com/news/world-europe-57457384

Dette på trods af at alle politiske partier på nær ét, alle medier plus 'det svejtsiske FDM'(sic!) bakkede op om tiltagene!

https://www.thegwpf.com/why-the-swiss-people-rejected-the-new-climate-law/

6
21. april 2021 kl. 01:19

Vi skraber bunden i forhold til beskatning af co2 udledning i landbrug og fiskeri.</p>
<p>Det kunne også være interessant at se, hvordan DK ligger, hvis man ser på det CO2-udslip, som vort forbrug medfører.

Med vores store afgifter på el, som ikke udleder så meget CO2 her i landet, så kunne man blot sige at nogle af afgifterne dækker for andre sektorers CO2 udledning. Det kan ikke være svært at vise det i et regneark.

5
20. april 2021 kl. 23:47

"OECD har fundet ud af, at idet alle ønsker at de andre betaler, er der ingen til at betale."

4
20. april 2021 kl. 17:55

Giv den CO2 -gas - så hurtigt som politisk muligt. Vi har set under Coronaen, at virksomhederne er utroligt hurtige til omstillinger. Lad os udnytte denne agitet til at reducere CO2, i morgen og ikke først i 2050.

3
20. april 2021 kl. 16:54

Start med en hurtig indfasning af en minimumspris på 750 kr/ton, så vi allerede nu ved at omkostningen i 2025 minimum bliver 750 kr/ton. Det vil give et kraftigt investeringssignal til:

  • Energibesparelser
  • udbygning af VE elproduktion
  • elektrificering
  • biogas
  • P2X
  • CCUS
  • energilagring
  • fleksibilitet

Provenuet skal tilbageføres til de enkelte virksomheder/sektorer for at accelerere omstillingen yderligere. Det skal ikke være en ny malkeko for staten.

Hvis de 750 kr/ton ikke er nok er der rum til at lade afgiften stige yderligere hen mod 2030. Men jeg tror at mange vil blive overrasket over hvor langt vi kan nå med 750 kr/ton.

1
20. april 2021 kl. 14:24

Vi skraber bunden i forhold til beskatning af co2 udledning i landbrug og fiskeri. Det kunne være sjovt hvis der var nogle der havde tal for hvordan dansk landbrug og fiskeri´s udlendning af co2 pr. produceret enhed, er i forhold til de 44 andre lande i sammenligningen...