Odense vil lune sig i Facebooks spildvarme, men afgifter står i vejen

Foto fra Facebooks datacenter i nordsvenske Luleå. Illustration: Facebook

Facebook og Fjernvarme Fyn forsøger at skrue en aftale sammen, så borgerne i Odense kan lune sig med spildvarmen fra det kommende datacenter. Det bekræfter bestyrelsesformand Dorte Hjertstedt Boye for første gang.

»Vi er i gang med at finde en løsning, så det kan betale sig for både Facebook og fjernvarmekunderne på Fyn at udnytte overskudsvarmen fra Facebooks datahaller. Vi har endnu ikke fundet frem til et projekt, hvor det kan lade sig gøre, men der er masser af god vilje fra begge sider til at finde en løsning,« siger formanden, der også sidder i byrådet i Odense valgt for Socialdemokraterne.

Varme til tusindvis af boliger

Hun tør endnu ikke udtale sig om potentialet i spildvarmen fra kølingen af Facebooks computere, men understreger, at det handler om opvarmning til tusindvis af boliger.

Ifølge brancheforeningen Dansk Fjernvarme kan kølingen af Facebooks servere varme 20.000 fynske hjem. Det passer godt med, at et tilsvarende projekt i Viborg, hvor Apple bygger et datacenter, skal levere varme til 15.000 husstande.

Facebook og Fjernvarme Fyn kæmper dog med den samme udfordring som Apple og Energi Viborg: afgifter.

Afgifter besværliggør økonomien

Vælger Facebook at sælge overskudsvarmen til et fjernvarmenet, skal virksomheden nemlig betale en afgift på 33 procent af vederlaget eller 50,70 kr./GJ. Selv hvis Facebook ønsker at give varmen væk gratis, risikerer den amerikanske virksomhed at skulle betale afgifter.

Læs også: OVERBLIK: Op og ned i afgifter på spildvarme

Den hindring står i vejen for Viborgs planer om at varme midtjyske dagligstuer med spildvarmen fra det kommende Apple-datacenter i byen.

»Det er klart, at det besværliggør vores businesscase, at der skal forholdsvis mange afgifter på overskudsvarmen,« siger Dorte Hjertstedt Boye.

Har gode erfaringer, men Facebook-projekt er en anden skala

Fjernvarme Fyn har ikke skelet så meget til projektet i Viborg, selv om der er paralleller til Odense. I stedet fokuserer formanden på, at der allerede er gode erfaringer med at udnytte overskudsvarmen fra de fynske virksomheder.

Fjernvarme Fyn benytter blandt andet spildvarme fra Albani-bryggeriet, Kims chipsfabrik og Glud & Marstrands emballageproduktion.

»Facebook-projektet er en anden skala, men principperne er de samme. Det fjernvarmenet, vi har i Odense, er meget velegnet til at gå ind i et projekt sammen med Facebook,« understreger Dorte Hjertstedt Boye.

Facebook åbner først sit datacenter om fire år, og derfor haster det ikke med forhandlingerne, der allerede har stået på et stykke tid.

»Der er ingen garanti for, at det lykkes, men jeg tror på, at vi får det til at ske, fordi både vi og Facebook går positivt ind i det,« siger Dorte Hjertstedt Boye.

Analyse skal bane vej for afgiftsændringer og mere brug af spildvarme

Hun hæfter sig ved, at energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har lovet at kigge på afgifterne på at udnytte overskudsvarme, som står i vejen for en række miljøvenlige projekter landet over. Det er en del af regeringsgrundlaget at fremme brugen af spildvarme. Foreløbig venter regeringen dog på en analyse fra Skat af afgifterne på netop overskudsvarme. Den ventes klar om kort tid.

I Viborg forventer forsyningsselskabet at kunne klare sig uden ændring af afgifterne. Det skyldes en afgørelse fra Skat, hvor et Arla-mejeri i Rødkærsbro blev fritaget for at betale afgift på den overskudsvarme, som mejeriet gratis stiller til rådighed for det lokale fjernvarmeværk.

Læs også: Fjernvarmeværk slipper for at betale afgift af restvarme fra mejeri

Samme smuthul ønsker Energi Viborg at benytte, og derfor arbejder forsyningsselskabet på at få en fuldmagt fra Apple til at forhandle med Skat på elektronikvirksomhedens vegne. Forhandlinger som formanden for Energi Viborg håber at få en afgørelse på inden sommeren i år.

Læs også: Viborg-formand om Apples spildvarme: Derfor tror vi på smuthul

Falder afgørelsen ud til forsyningsselskabets fordel, vil sagen muligvis danne præcedens for Facebooks center i Odense og andre varslede datacentre.

Facebook har tidligere bekræftet, at selskabet gerne ser spildvarmen udnyttet.

»Som led i ambitionen om at drive vores datacentre på den mest energirigtige måde undersøger vi aktivt flere muligheder - herunder også inden for genbrug af overskudsvarmen,« som Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster, har formuleret det over for Fyens Stiftstidende.

Læs også: Ny regering: Nu skal der gang i overskudsvarme og varmepumper

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis de kan nøjes med 51kr/GJ og 1GJ er ca 300kWh, så får jeg det til under 20øre pr kWh, som er en god del under det fjernvarmekunderne betaler. Det burde give mulighed for at begge parter kan vinde på det. På den anden side, så er jeg ikke mester ud i skats kringlede regler med afgiftsfri strøm og afgifter på den resulterende varme ifald nogle kunne bruge den. Vi kan jo ikke have at varmeværket kalder deres elpatron for et datacenter.

 • 1
 • 0

Jeg har liget fået den sidste nye Mac der er end ikke blæser i. Hvorfor tror man at disse datacentre vedbliver med at afsætte spildvarme med den rivende udvikling der er inden for Chip-teknologi omkring el-besparelse.

 • 1
 • 2

Selv hvis Facebook ønsker at give varmen væk gratis, risikerer den amerikanske virksomhed at skulle betale afgifter.

Nej uhadada, så skulle et amerikansk nulskattefirma jo bidrage med 18 øre/kWh til det danske samfund - det går virkelig ikke, slet ikke nu hvor de jo er sluppet for PSO.

 • 7
 • 0

Det kan godt være du har ret, men jeg har også en nyere iMac hvor den lille blæser er så støjsvag, at du ikke kan høre den ved almindeligt brug. Hele aluminiumskabinettet er een stor køleflade til de små processorer, og så kan du jo prøve at scalere op til titusindevis af strømslugende processorer og få nogle køletårne på størrelse med Rundetårn. Ny chipteknologi der ikke udvikler varme? Sikkert muligt, men ikke noget der er på tegnebrædtet lige nu.

Men det er en spøjs samfundsøkonomisk betragtning vi endnu engang er vidne til. Hver gang vi kommer med gode energispareideer, finder staten straks på afgifter, så det samlede regnestykke ikke bliver bedre af vi tænker os om. Det er da ikke med til at fremme innovationen set gennem min optik :-(

 • 7
 • 0

... der ikke er den store besparelse? Bare det ikke ligefrem er dyrere end konventionel afbrænding af gas eller flis. Feel-good-fornemmelsen er der da mange der er villige til at betale en del for. Men selvfølgelig kan man ikke bruge borgernes, eller fjernvarmekundernes penge på den for for varm luft :-)

 • 0
 • 1

Det kan godt være du har ret, men jeg har også en nyere iMac hvor den lille blæser er så støjsvag, at du ikke kan høre den ved almindeligt brug. Hele aluminiumskabinettet er een stor køleflade til de små processorer, og så kan du jo prøve at scalere op til titusindevis af strømslugende processorer og få nogle køletårne på størrelse med Rundetårn. Ny chipteknologi der ikke udvikler varme? Sikkert muligt, men ikke noget der er på tegnebrædtet lige nu.

Det er ikke et spørgsmål om de er på tegnebrættet, for det er de løbende. Hvis man ser på SSD lagringsmedier så er udviklingen eksplosiv i forhold til accesstid til de lagrede data som ikke kræver strøm af lagre som alm RAM gør.

Yderligere så er CPU-ydelsen kraftig forøget år for år set i forhold til den forbrugte strøm, som afspejles i f.eks. udviklingen i ydelse og varmeafgivelsen fra den Nye MAC.

Men der er et andet forhold som spiller ind, og det er at de ydelser som Facebook og Apple mf. de tilbyder kræver mere og mere proceskapacitet. Men bliver disse udbydere ved at kræve mere og mere computerkapacitet eller overhaler udviklingen af computerkraft i forhold til strømforbrug, dette behov.

 • 1
 • 4

Plus 200 kr/mwh til drift og vedligehold af varmepumpe = 400 kr/mwh

@Niels Det ligner da slet ikke dine normale regnestykker. Hvor får du de 200 kr/MWh fra ?

 • 1
 • 0

Har i en tidligere tråd stillet spørgsmålet. Hvad nu hvis Facebook vælger at betale eksempelvis 0,1øre for at slippe af med spildvarmen? Hvad vil skat så gøre?

 • 1
 • 0

Det ligner da slet ikke dine normale regnestykker. Hvor får du de 200 kr/MWh fra ?

Svend mente at hvis udgiften var 50,70 kr/gj til afgift, så kunne fjernvarmebrugerne jo bare betale det. Hvis der så yderligere skal installeres nogle varmevekslere på servercentralen og lidt fjernvarmerør mon så ikke det er 200 kr/mwh for at få varmen ud og over i fjernvarmenettet i Odense. Så skal der yderligere en varmepumpe til. I viborg antager man en samlet cop på 5,4 fra Apple og så skal varmepumpen afskrives og forrentes og vedligeholdes, så mon ikke også det er 200 kr/mwh, hvis strømmen fremadrettet koster 800 kr/mwh ved fuld indfaset PSO-reduktion.

 • 0
 • 3

Lad varmeværket levere køling til deres center. Det opvarmede kølevand er selvfølgelig værkets. Så er det ikke spildvarme de får eller køber, men de sælger køling. Hvor svært kan det være. :-)

 • 1
 • 1

Og drift og vedligehold eller service, om du vil, udgør nok kun ca 20 kr./MWh

Hvis el-prisen er 800 kr/mwh med fuld indfaset PSO og cop er 5,4 så er omkostningen til el 148 kr/mwh Hvis kapitalomkostningen til varmepumpen antages 50 kr/mwh pga, en forholdsvis høj fordampertemperatur og vedligehold 20 kr/mwh så fjernvarmerør og tiltag på servercentralen betales via en kapitaludgift på ? Og så hvis den fulde afgift på spildvarmen skal betales med 51 kr/Gj = 180 kr/mwh. Så ender prisen givet omkring de 400 kr/mwh

 • 0
 • 1

Projektet er lidt dødfødt i Odense også selv om der ikke skal betales afgift af spildvarmen. Når Halmvarme er meget billig og affaldsforbrændingen skal varetage grundlasten i byen hvorfor anlægget kun kan få, få produktionstimer og dermed stiger kapitaludgiften pr. produceret varmeenhed.

 • 0
 • 0

Projektet er lidt dødfødt i Odense også selv om der ikke skal betales afgift af spildvarmen. Når Halmvarme er meget billig og affaldsforbrændingen skal varetage grundlasten i byen hvorfor anlægget kun kan få, få produktionstimer og dermed stiger kapitaludgiften pr. produceret varmeenhed

@Niels Det indlæg er lige så rodet og udokumenteret som dit forrige

Hvis el-prisen er 800 kr/mwh med fuld indfaset PSO og cop er 5,4 så er omkostningen til el 148 kr/mwh Hvis kapitalomkostningen til varmepumpen antages 50 kr/mwh pga, en forholdsvis høj fordampertemperatur og vedligehold 20 kr/mwh så fjernvarmerør og tiltag på servercentralen betales via en kapitaludgift på ? Og så hvis den fulde afgift på spildvarmen skal betales med 51 kr/Gj = 180 kr/mwh. Så ender prisen givet omkring de 400 kr/mwh

 • 0
 • 0

Det indlæg er lige så rodet og udokumenteret som dit forrige

Affaldsforbrændingen i Odense yder varme hele året og en given varmepumpeopstilling ved servercentralen kan ikke yde varme om sommeren når varmebehovet til Odense er vigende. Halm koster vel 135 kr/mwh og marginalt mere at sende halmen igennem halmkraftværket i Odense. EN pris fra halmkraftværket som varmepumperne heller ikke kan leverer til, derfor er projektet dødfødt selv om afgiften ikke skal betales.

 • 0
 • 0

Det ved du jo i bund og grund ikke ret meget om. Så hvorfor begynde at komme med alle mulige vilde antagelser og selvopfundne forudsætninger

Men jeg ved der afsættes i 2014 hele 480 Gwh fjernvarme fra Affaldsforbrændingen i Odense, som er lige under 60 Mw i gennemsnit. Biogasanlægget Fangel afsætter varme til Odense og der er flere spildvarmeprojekter ved virksomheder som yder varme til fjernvarmenettet i Odense. SÅ der er ikke behov for mere varme i sommerhalvåret.

 • 0
 • 0

Præcis som jeg skrev første gang. Det ved du jo i bund og grund ikke ret meget om. Så hvorfor begynde at komme med alle mulige vilde antagelser og selvopfundne forudsætninger

I Odense får man varme fra Affaldsforbrændingen, Fangel Biogas, andre spildvarmeprojekter ude i byen. Yderligere produceres varme fra Anlægget på den gamle Dalum papirfabrik som sker ved flis og så har fjernvarme fyn et større halmkraftværk som yder op til 88 Mw.

Biomasse priser se https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Analyser...

Alle de produktionskapaciteter kan en varmepumpes varme ikke konkurrere med, når halm og flis er så forholdsvis billig, Og det vil også gælde selv om afgiften på spildvarmen fjernes helt.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten