Ødelægger plastikkrus smagen af vin?

Morten R. Thomsen vil gerne en gang for alle finde ud af, om en væskes smag afhænger af, hvad man drikker den af:

"Hvordan kan det være at væsker smager forskelligt, alt efter hvilken type materiale, det er hældt op i? Fx. mælk smager anderledes, hvis det er hældt op i et plastic krus, end hvis det var hældt op i et glas, og anderledes igen, hvis det var hældt op i et keramikkrus."

Anne Maria Hansen, Centerchef for Fødevareteknologi på Teknologisk Institut, svarer:

"Smagen af væsker er, teknisk set, den samme uafhængigt af, hvilket materiale, det er hældt op i og drikkes fra, hvis det har samme temperatur.

Undersøgelser har vist, at for smagsdommeres bedømmelse af vinsmag (bedømmes når prøven er i munden), har glassets form ikke betydning.

Men for hele vin-oplevelsen har lugten/duften umiddelbart inden smagningen betydning for den samlede oplevelse. Den samlede smagsoplevelse omfatter alle sanseindtryk både syn, lugt og smag.

Smagsoplevelsen af væsker kan derfor påvirkes af både materialevalg og af design. Materialet kan føles varmt (plastik) eller koldt (glas) på læben. Hvis det er et slankt glas med en tynd stråle, opleves den samlede smag anderledes, end hvis det er et bredere glas eller krus.

For lugtoplevelsen, når man snuser til en væske, har udformningen af materialet betydning. Det er derfor, vinglas af ballon-typen er lavet, så den holder på duftstofferne over vinen og man kan dufte den. Hvis man cirkulerer vinen i glasset, frigiver man mere duft.

Materialet kan afgive lugt, som kan blande sig med aromaen, når man drikker væsken. Drikker man eksempelvis mælk fra et plastik-krus, som lugter af plastik, opleves mælken at have plastiksmag."

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Emner : Fødevarer

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Under min skolegang har jeg lært om alle fem sanser.

En af dem er lugtesansen. Man kan altså lugte noget eller lugte til noget.

Endvidere kan noget udsende en lugt. Lugten kan være god eller dårlig.

Man siger, at noget lugter godt eller dårligt. Altså ligesom ordet "kritik" kan ordet "lugte" anvendes om godt og dårligt, og er altså, som udgangspunkt, neutralt.

Hvis noget lugter godt, kan man sige, at det dufter. Hvis noget lugter skidt, kan man sige, at det stinker.

Med andre ord har man ikke nogen duftesans og kan dermed ikke dufte til noget.

Måske lidt ud i petitesserne, men jævnfør ovenstående, kan det at sige, at noget "dufter godt", være en pleonasme.

I forbindelse med emnet vil jeg bemærke, at det har stor betydning for min oplevelse af smagen af øl, om jeg drikker det fra en dåse, en flaske eller et glas. Glas er klart at foretrække! Jeg undgår så vidt muligt pastikkrus; men ved udendørsarrangementer med fadølsanlæg synes det nærmest uundgåeligt.

Dåser har, udover den ringere smagsoplevelse, yderligere ulempen, at man ikke kan se, om der skulle have forvildet sig en hveps eller et cigaretskod ned deri, så den bør behandles som en drink på diskoteker - ikke lades ude af syne, før den er drukket op!

Med venlig hilsen

Laust

  • 1
  • 0

Materialet kan afgive lugt, som kan blande sig med aromaen, når man drikker væsken. Drikker man eksempelvis mælk fra et plastik-krus, som lugter af plastik, opleves mælken at have plastiksmag."

Kan afgive...

Men hvad afgiver ikke noget?

Findes der et neutralt materiale, eks glas?

Eller er det bare fordi det glas afgiver, er en tilsætning vi er vant til?

Mvh Johnny

  • 0
  • 0

hvis man hælder mælk i et lerkrus eller tyk glas så opvarmes det mere end hvis det hældes i et plastkrus. Syren i vinen kan også opløse noget plast.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten