Observeret for første gang: Sort hul sluger neutronstjerne

LIGO i Hanford i staten Washington, som ses her, har sammen med det andet LIGO i Livingston i staten Louisiana og Virgo i Italien gjort en ny stor astronomisk opdagelse, Illustration: LIGO Scientific Collaboration og Virgo Collaboration

Tre gravitationsbølgeobservatorier i to stater i USA og i Italien har opfanget en kraftig rystelse i rumtiden i form af gravitationsbølger, som er forudsagt af Einsteins generelle relativitetsteori.

Denne gang vurderes det foreløbigt med 99 pct. sikkerhed, at skyldes, at et sort hul i en afstand af 900 mio. lysår har slugt en neutronstjerne, fremgår det af en meddelelse udsendt til forskergrupper verden over.

Nærmere analyser af signalet må vise, om den formodning holder. Der er ikke helt udelukket endnu, at det mindste objekt var et forholdsvist lille sort hul med en masse på kun nogle få gange Solens masse. Dette vurderes dog som værende usandsynligt.

Observationen har fået navnet S190814bv. Hændelsen blev registreret 21:11 UTC 14. august 2019.

I første omgang er det lykkedes at udpege et område på himlen, der fylder ca. syv gange så meget som Månen, som det område, signalet kommer fra.

Flere teleskoper verden over er blevet indstillet til at søge efter ekstraordinær elektromagnetisk stråling i dette område, der kan være forbundet med hændelsen, men der endnu ikke rapporteret om sådanne observationer.

Hvis der er tale om en sort hul-neutronstjerne-hændelse, vil omfanget af udsendelse af lys og anden elektromagnetiske energi afhænge om, neutronstjernen bliver slugt i sin helhed, eller om den går i mindre stykker, inden den forsvinder ind bag begivenhedshorisonten for det sorte hul, hvorfra intet kan undslippe.

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Hvis der er tale om en sort hul-neutronstjerne-hændelse, vil omfanget af udsendelse af lys og anden elektromagnetiske energi afhænge om, neutronstjernen bliver slugt i sin helhed, eller om den går i mindre stykker, inden den forsvinder ind bag begivenhedshorisonten for det sorte hul, hvorfra intet kan undslippe."

... bortset fra Hawkingstråling, som er stråling udtænkt af fysikeren Stephen Hawking i 1974 og består af partikler og antipartikler, der strømmer fra sorte huller som følge af kvantemekanikkens tunneleffekt. Strålingen forekommer, da der vindes energi ved, at det sorte hul lidt efter lidt henfalder til et par af en partikel og en antipartikel. Her udsendes den ene. Denne proces forløber hurtigere, jo mindre massen er, og indebærer, at sorte huller under 1 mia. ton ikke kan eksistere. Dem skabt ved Big Bang henfalder hurtigt. (Kilde: Wiki)

 • 4
 • 2

Det er meget muligt at der er ensomme sorte huller som vandrer omkring i galaksen, men vi kender ingen. Der er nogle sorte huller i vores satelit galakser men de er lidt langt væk.

Så tag en kop kaffe eller to medens du venter.

 • 0
 • 1

@Steen, det sker ikke. Vor Sol ender sine dage som en røs stjerne, der svulmer op og vil engang nå ud i Jordensd bane. Så hvis Jorden inden den tid ikke har fundet et bane længere ude, så ender vi med at blive indlemmet i den døende Sol. Det afhænger af, hvor meget masse Solen sender ud i rummet.

 • 1
 • 2

Det sker ikke, før Solen brænder ud om 5 mia. år - give and take.

Det sker heller ikke efter. Om solen bliver et sort hul, hvid eller rød dværg, eller en neutronstjerne, vil den have cirka samme masse som nu.

Dermed vil jorden - hvis den overlever solens 'rød kæmpe'-fase, forblive i kredsløb omkring dét der er tilbage af solen.

Med mindre at resten af solen har mistet så meget masse i processen at den bliver betydeligt lettere end den er i dag - så vil jorden selvfølgelig begynde at glide væk i et kredsløb der bliver større og større.

Den eneste måde jorden kan blive opslugt af et sort hul på er, hvis der kommer et sejlende ind udefra. Så er vi til gengæld på den!

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Det kan vel ikke helt udelukkes, at der kan ske andre ting. Jeg erindrer fx noget om, at Mælkevejen og Andromedagalaksen faktisk skulle være på kollisionskurs, og at "sammenstødet" forventes at indtræffe før de 5 mia. år.

Det indbærer vel en risiko for at solen passerer tæt på en stor stjerne fra Andromeda, som kan slå solsystemet så meget ud af kurs, at det ender i et af de sorte huller. Meget lille sandsynlighed og meget langt ude i fremtiden - men ...

 • 0
 • 0

Kredsløbet bliver kun større sålænge Solen mister masse. Herefter vil banen være stabil.

Nej. Hvis solens masse med ét slag blev halveret, så ville jordens bane blive større - og vedblive med at blive større hele tiden - så jorden ville fjerne sig fra solen i en spiralformet bane. Skulle jorden have en stabil bane omkring en mindre sol, så skulle jordens hastighed i sin bane nedsættes, eller kredsløbet skulle være mindre, ikke større.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten