Obama svinger kniven: Kulkraftværker skal skære en tredjedel af CO2-udslippet

Præsident Barack Obama har sammen med den amerikanske miljøstyrelse Environmental Protection Agency (EPA) præsenteret sin nye plan, Clean Power Plan, der skal bringe USA tilbage på sporet i klimakampen. Planen giver kraftværkerne besked på at skære ned på CO2-udledningen.

Således skal samtlige af landets kraftværker i 2030 have reduceret deres CO2-udledninger med 30 procent sammenlignet med 2005-niveau, annoncerede EPA mandag.

Planen ses som et væsentligt skridt ad den grønne vej, som præsident Obama længe har bebudet at ville gå, men som han har haft svært ved at få trumfet igennem politisk. I dag udgør kulkraftværkernes udledning godt 40 pct. af det samlede amerikanske CO2-udslip.

»Klimaforandringer, skabt af kulstofforurening, udgør risici for vores helbred, vores økonomi og vores livsstil. EPA leverer et vitalt bidrag til præsident Obamas klimahandlingsplan ved at fremlægge Clean Power Plan, der vil reducere den skadelige kulstofforurening fra vores største kilde - kraftværkerne,« annoncererede EPA’s leder, Gina McCarthy, i styrelsens pressemeddelelse fra i går.

Målet for kraftværkerne bliver bindende, mens det bliver op til de amerikanske delstater og deres kraftværker selv at finde ud af, hvorledes og med hvilke nye energikilder de vil nedbringe udledningerne. Pointen er dog, at det bliver kraftværkerne, der skal finansiere reduktionerne og dermed ‘rydde op’ efter sig selv.

Læs også: Obama vil ramme kulkraftværker med CO2-kvoter for stater

Det bliver dog næppe uden kamp, da flere væsentlige aktører er på krigsstien. Kullobbyen er naturligvis rasende. Ifølge danske Børsen har den amerikanske erhvervsorganisation US Chamber of Commerce advaret mod, at et sådant tiltag vil koste op mod 50 milliarder dollars i tabt BNP-vækst årligt og vil koste 220.000 amerikanske arbejdspladser, ligesom den republikanske leder, John Boehner, i går skulle have advaret mod tabte jobs og stigende energipriser.

EPA forventer omvendt, at reduktionen af kraftværkernes udledninger kan styrke den amerikanske økonomi. Samtidig vurderer den amerikanske miljøstyrelse, at planen kan reducere den gennemsnitlige amerikanske el-regning med otte procent på grund af øget energieffektivitet og en reduceret efterspørgsel på strøm.

Samme konklusion kommer den amerikanske miljøorganisation Natural Resources Defense Council til. I en analyse konkluderer organisationen, at de nye standarder vil føre til nye landsdækkende investeringer i energieffektivitet, hvilket vil spare amerikanerne 37,4 milliarder dollars i 2020, ligesom Clean Power Plan vil skabe 274.000 nye jobs. Altså er der et skel på godt 500.000 jobs i vurderingerne fra den ene fløj til den anden.

Gennembrud i Obama-administrationens kamp for et grønnere miljø læner sig op ad en højesteretsafgørelse fra 2007. Da den demokratiske regering forsøgte sig med et lignende lovforslag i 2010, blev det skudt i sænk af republikanerne.

Højesteretsafgørelsen giver EPA fuld autoritet til at gennemføre sådanne lovændringer under den såkaldte Clean Air Act, hvilket betyder, at Obama ikke behøver et flertal i Kongressen, skriver flere internationale medier.

EU’s klimakommisær, danske Connie Hedegaard, kalder den nye lov for historisk.

»Det er det største skridt, som den amerikanske regering har taget i kampen mod klimaforandringer til dato. Det viser, at USA er klar til at tage klimaforandringer alvorligt,« siger Connie Hedegaard til Jyllands-Posten.

Det forventes, at den nye lov vil være endeligt færdigbehandlet i 2015. Herfra skal staterne præsentere deres planer for at nå reduktionerne for EPA, og senest i 2018 skal omlægningerne så være implementeret.

Kilde EPA
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er jo intet nyt i at Amerikanske lobbyer er ambitions løse fjolser, der kun tænker på deres egen pengekasse, vågn dog op og kom ind i kampen.

 • 0
 • 0

Største sten på vejen ser ud til at blive forhalinger og forsøg på at vinde tid gennem diverse retssager og erstatningskrav. Det vil nok være modstandernes våben frem til Obama går af.

Det er en god plan at beskatte det man vil have mindre af, og så lade markedet selv finde de bedste løsninger, fremfor at give tilskud til særligt udvalgte teknologier. US kender markedets overlegenhed. Det kan EU godt lære af.

 • 0
 • 0

Mærkeligt at der kun tales om CO2. Måske burde de tale lidt om kuls andre skadelige problemer for at sælge ideen bedre: Tusinder af dødsfald per år på grund af luftforurening, massivt affaldsproblem med kviksølv, arsenik, diverse tungmetaller, uran, etc. etc.

Mit bud er at USA kommer til at reducere CO2 ved at erstatte en hel del kul med gas. Hvilket de allerede har gjort de seneste år. Sjovt nok har USA på det sidste reduceret deres CO2 udslip langt mere end det grønne Europa.

Mvh Steen

 • 0
 • 0

Ca. 1 minut og tyve sekunder fra start ses en bemærkelsesværdig 'tilkendegivelse'! :)

Synes du? Jeg tror ikke du på bedre måde et det indlæg kunne lade den idelogiske bias skinne igennem og vise os hvor lidt interesseret i fakta du egentlig er.

Lad os se... Der sidder 4 tidligere republikanske EPA administratorer. Ingen af dem er forskere: http://en.wikipedia.org/wiki/Christine_Tod... (statskundskab) http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_M._Thomas (psykolog) http://en.wikipedia.org/wiki/William_Rucke... (jurist) http://en.wikipedia.org/wiki/William_K._Re... (historiker og jurist)

... og så bilder du os ind at det at de ikke hæver armen på det spørgsmål betyder der ikke er et overvældende konsensus i naturvidenskaben om klimaforandringerne? ... (du får endda en stråmand om 100% med).

Men hvad skulle de 4 EPA folk i øvrigt til den høring?

Tjoe... de var skam kommet for at advare om at nu måtte man sgu tage sig sammen og gøre noget:

"Four Republican former administrators of the Environmental Protection Agency had a message for the Senate on Wednesday on climate change: It's real, it's bad and the United States should do something about it." http://www.huffingtonpost.com/2014/06/18/e...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten