Obama skal se på dansk vandteknologi i Lego
I dag er det FN’s internationale vanddag, og den bruger USA's præsident, Barack Obama, samt 200 af USA’s beslutningstagere på at se på vandteknologi fra blandt andet et konsortium bestående af 13 danske virksomheder.
Det danske konsortium besætter en blandt ti stande på Moonshot for Water, som vandtopmødet hedder.
Standen prydes i ægte dansk stil af Lego-modeller i form af en 1,5 meter høj skyskraber, en vandforsyning, spildevandsanlæg og en svævende helikopter - i alt bestående af 20.000 Legoklodser, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
»Lego-modellen viser det bedste, vi kan i Danmark på tværs af hele vandområdet fra grundvandskortlægning over effektive drikkevandsforsyninger til energiproducerende spildevandsanlæg. Vi har de totale løsninger, der tilmed er energineutrale, som amerikanerne tørster efter. Der er et kæmpe potentiale for eksport af vandteknologi til USA, som vi skal blive bedre til at udnytte, for det kan i sidste ende betyde vækst og arbejdspladser i Danmark,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.
Vandforbrug kan sænkes med en tredjedel
Det Hvide Hus har tidligere udtalt, at der er mulighed for at reducere USA’s vandforbrug med en tredjedel, og det er netop det potentiale, Moonshot for Water skal bane vej for.
Derudover har behovet for at passe på vandet i USA blandt andet vist sig i, at 64 pct. af brøndene i landet har oplevet faldende vandstand de seneste tyve år med et gennemsnitligt fald på tre meter, skriver The Desert Sun.
En del af den danske vandvision
Samtidig med at USA leder efter vandbesparelser, har den danske vandbranche en vision om at fordoble eksporten af vandteknologi inden 2025 og skabe mindst 4.000 nye arbejdspladser.
Og den amerikanske interesse for de danske produkter er bestemt til stede, hvis man spørger global markedsdirektør i Rambøll Søren Hvilshøj:
»Vi har nu været på det amerikanske marked et års tid og kan konstatere, at der er en enorm interesse for danske vandløsninger herunder blå-grønne klimatilpasningsprojekter, hvor vandet nedsives naturligt i undergrunden i stedet for at blive ført bort i rør,« siger han i Miljø- og Fødevareministeriets pressemeddelelse.
Det danske konsortium består ud over Rambøll blandt andet af Grundfos, Danfoss, Danske Vandværker og Kamstrup.
