Obama om sats på gen-medicin: ‘Vi skal lede en ny æra’

Amerikanerne har de seneste måneder gang på gang hørt deres præsident bruge betegnelsen ‘præcisionsmedicin’, selv i sin State of the Union-tale for nylig.

Barack Obama har nemlig kastet sin opmærksomhed på den nye behandlingsform inden for genteknologi, og nu beder han kongressen om en økonomisk indsprøjtning på 1,4 milliarder kroner i et første skridt på vejen mod, at ‘USA skal lede en ny æra inden for medicin’, som han udtrykte det i sin tale.

Præcisionsmedicin er i en rivende udvikling, og behandlingsformen har en lang række navne som genterapi, immunterapi og målrettet kræftbehandling. Udviklingen er gjort mulig af voldsomt faldende priser på sekventering af patienters gener, og grundideen er at skræddersy medicin, der matcher patientens unikke genprofil.

Læs også: Glem blockbusterne – fremtidens medicin er personlig

Ifølge Obama giver præcisionsmedicin ‘en af de største muligheder for nye medicinske gennembrud nogensinde’, og han mener, at metoderne ser ud til at ‘bringe os tættere på at kurere sygdomme som kræft og diabetes og give os alle adgang til personlige informationer, som vi kan bruge til at holde os selv og vores familie raske’, ifølge USA Today.

Genetisk profil på en million amerikanere

Ud af de 1,4 milliarder kroner vil Obama bruge 850 millioner kroner på oprettelsen af en database og søgning efter frivillige til en million genetiske profiler. Myndighederne begynder dog ikke på bar bund og forsøger også at samle de mange knopskud af mere end 200 større sundhedsstudier med over to millioner amerikanere, ligesom der allerede er udført gensekventering af omkring 200.000 tidligere soldater som led i Million Veterans Project.

I Obamas budgetforslag er 460 milliarder kroner målrettet kræftbehandlingen gennem Det Nationale Kræftinstitut, 65 millioner kroner skal gå til Fødevare- og Lægemiddelforvaltningen (FDA), der regulerer brugen af teknologi til at udføre gensekventering, og 30 millioner kroner skal bruges til at sikre de personlige oplysninger i databasen.

Ligesom i USA er Danmark så småt i gang med en national kortlægning af genetiske profiler i befolkningen, og inden for et år ventes 150 danskere at have fået kortlagt deres gener.

Læs også: Milepæl nået i kortlægning af danskernes genom

Både i USA og Danmark bliver gensekventering allerede brugt i stigende omfang, men typisk som en tidligere del af udredningsforløbet, så eksempelvis kræft bliver opdaget hurtigere, og kemoterapi kan tilbydes tidligt i forløbet.

Læs også: Genetisk våben mod kræft indtager danske hospitaler

Debatten om gensekventering presser sig i stigende grad på både herhjemme og i USA, hvor myndighederne også har indledt forsøg med gensekventering af flere hundrede spædbørn over de næste fem år som en mulig erstatning af de nuværende blodprøver fra hælen.

Læs også: USA åbner kontroversiel debat: Skal alle nyfødte dna-sekventeres?

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ham Barack er altså bare en super god præsident. Jeg er bange for at den næste præsident ikke tilnærmelsesvis, kan hamle op med Barack.

 • 2
 • 0

Ja, det må man sige. Han bryder godt nok med standarderne.

Jeg tror nok at de fleste politikere bliver politikere fordi de brænder af idealisme, men efterhånden som de støder på den ene mur efter den anden af konservatisme, inden for deres parti såvel som hos vælgerne, så brænder de ud og begynder at sige det folk vil høre bare for at beholde deres taburet.

De virkelig hårde, som netop Barack Obama, bliver ved, selv om de møder modstand. De har en idé, de ved den er rigtig, og den skal gennemføres, uanset hvad vælgere og senatorer og andre ellers mener!

Det triste er, at hvis de ikke bliver slået ihjel på en eller anden måde (som f.eks. Kennedy), så får de røvtur på et tidspunkt.

Selv om en politiker fandt et system som kunne sikre fred i hele verden, ville der stadig være en opposition som ville gøre hvad den kunne for at svine ham og hans metoder til. Det ligger i selve det politiske system. Dem som ikke kan tryne modparten, de ryger ud. Uanset hvor gode eller dygtige de selv er.

 • 1
 • 0

Barack Obama er en nikkedukke for penge eliten. fuldstændig som de andre (mere eller mindre intelligente) præsidenter. Og som enhver anden politiker løber han fra det ene vælger løfte efter det andet. Han har, siden sin indsættelse, brugt flere penge end samtlige præsidenter før ham. Han har fuldstændig undergravet og afviklet den Amerikanske forfatning, så han nu sidder som diktator i en statsmagt der gør hvad de har lyst til.

Og så er han selvfølgelig, lige som Bush'erne, dømt for krigsforbrydelser af den Den Internationale Krigsforbryderdomstol og ønsket anholdt derfor.

Ej han er ikke bedre end alle andre oligarker, jorden rundt og egen succes er vigtigst.

Og så lige på emnet. Var det ikke bedre at få ryddet vores luft, vand og mad for alt det gift Codex Alimentarius, via diverse grænse værdier, har tilladt industrien at sprede. At give os adgang til sund mad, frem for processet fast food.

Men der er selvfølge rigtig mange penge at tjene på at symptom behandle usund, stresset levevis. Så tjener de penge på at gøre os syge og penge på at behandle sygdommene

Det skal nok blive rigtig godt.

 • 0
 • 5

Var det ikke bedre at få ryddet vores luft, vand og mad for alt det gift Codex Alimentarius, via diverse grænse værdier, har tilladt industrien at sprede. At give os adgang til sund mad, frem for processet fast food.

Yep! Vi ved jo alle at industrien bruger alle disse giftige tilsætningsstoffer for sjov. Af en eller anden grund tror de at det er en god forretning at slå kunderne ihjel. Næh, vi må tilbage til den tid hvor hver mand pløjede sin egen mark med en hestetrukken ard, og levede af de grøntsager som man kunne få jorden til at levere uden anden gødning end det der kom fra den dér hest.

 • 2
 • 0

... indledt forsøg med gensekventering af flere hundrede spædbørn over de næste fem år som en mulig erstatning af de nuværende blodprøver fra hælen.

Her blander journalisten igen (!!) begreberne sammen. Den blodprøve der i dag tages fra hælen umiddelbart efter fødslen, den kan naturligvis gensekventieres. Hvis man i forbindelse med gensekventieringen - eventuelt - benytter en anden 'SAMPLE' end denne blodprøve (f.eks. et mundskrab) så vil denne sample erstatte hælblodprøven.

 • 1
 • 0

Yep! Vi ved jo alle at industrien bruger alle disse giftige tilsætningsstoffer for sjov. Af en eller anden grund tror de at det er en god forretning at slå kunderne ihjel.

Ja verden er jo sort/hvid. Det er enten eller, alt eller ingenting (ironi). Nu ved jeg ikke hvem det er du påstår at de slår ihjel... Jeg påstår at de, i profittens hellige navn, forgifter os og samtidig score de kassen på at holde os i live. Stop nu med at slikke dette fascist land i røven og forstå at de har angrebet dusinvis af lande, fået afsat adskillige demokratisk valgte regeringer og kørt verdens økonomi fuldstændig ud på et sidespor med deres falske, værdiløse FIAT-dollars og løgnagtige hellige krige...

http://ing.dk/artikel/fluorstoffer-i-pizza...

Og så videre

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten