Nyudviklede nødhjælpstelte skal modstå verdens klimaforandringer

Illustration: Louise Olifent

På baggrund af et fem år langt projekt lancerer Unicef nu nye nødhjælptelte. Adelingen har i samarbejde med nogle af verdens førende designvirksomheder skabt et produkt, der er brugbart i forbindelse med mere ekstreme vejrforhold.

Udviklingen er kommet på baggrund af flere efterspørgsler fra organisationens feltpersonale. De har oplevet, at de gamle telte har haft problemer i forbindelse med transport og installation, og at indeklimaet har været dårligt i områder med ekstrem kulde og varme. Derudover er nogle af de gamle telte kollapset grundet stærk vind og regn.

Læs også: Dansk vandrensningsanlæg skal redde orkanofre fra kolera

»Teltene var for varme i de varme lande, og for kolde i de kolde lande. De var fuldstændig ubrugelige i mange situationer. Vi så tit, at børnene sad udenfor i skyggen, som teltet kastede, for der var simpelthen for varmt derinde,« fortæller Bo Strange Sørensen, der er projektleder i Unicef.

I alt er der samlet over 1000 tekniske behov til nye telte, der skal sikre, at de er velegnede til opgaven. Det har resulteret i, at de nye telte kan modstå vindstyrker op til 80 kilometer i timen, ekstreme temperaturer og kraftig regn og sne.

Projektet er overkommet svære ingeniørmæssige udfordringer

Netop teltenes evne til at modstå stærk vind har været en udfordring. For at skabe mere plads har man i udviklingen besluttet, at det skal have lodrette vægge. Dette gør det sværere for teltet at forblive oprejst, når det bliver udsat for stærke vindhastigheder.

»Det er et sværere konstruktionsmæssigt design, så det var en udfordring rent ingeniørmæssigt. Mange af de fabrikanter, vi har talt med, sagde i starten af projektet, at det ikke var designmæssigt muligt at skabe et telt med firkantede vægge, der kunne modstå vindhastigheder fra 80-120 kilometer i timen,« fortæleller Bo Strange Sørensen.

Dette er alligevel blevet opnået af de tre endelige fabrikanter på projektet. Deres telte er i udgangspuinkt forskellige, men alle er udviklet til at opfylde begge behov. Ifølge Bo Strange Sørensen skyldes det hovedsageligt fire elementer ved teltenes konstruktion:

  • God forankring i form af teltspyd og jordanker.
  • Strategisk placerede 'guy ropes' med stødabsorberende element.
  • Rammer og forbindingselementer i aluminium og galvaniseret stål.
  • Foring af polyethylen eller polycotton i høj kvalitet med dobbelt syning.

Teltenes evne til at modstå ekstreme vindhastigheder er blevet testet i Jules Verne Wind Tunnel i Nantes i Frankrig, hvor de er blevet udsat for vindhastigheder op mod 120 kilomenter i timen. Du kan se en del af eksperimentet i videoen under artiklen.

Tilføjelsesfunktioner gør teltene billigere

Grundet de mange tekniske behov, har man i udviklingsprocessen besluttet at skabe tiløjelsesfunktioner. Det er tænkt, at disse skal benyttes afhængigt af den specifikke situation som brugerne står i. For eksempel kan teltet tilføres et vinterisolationslag, som kan være relevant for katastroferamte mennesker, der befinder sig i ekstrem kulde.

»Da vi samlede disse her tusinde behov ind fra felten, gik det ret hurtigt op for os, at vi ikke kan putte det hele ind i ét telt. Så ender de med at koste fem tusind dollars,« fortæller Bo Strange Sørensen.

Han uddyber, at det ikke ville give mening at sende et kulderesistent telt til Afrika, og derfor har tilføjelsesfunktionerne været en essentiel del af innovationen. Teltene kommer til at koste omkring 1200 dollars uden tilføjelsesfunktioner. Bo Strange Sørensen tilføjer dog, at de endelige priser først bliver fastlagt til april, hvor de nye telte for alvor bliver taget i brug. Her begynder Unicef Supply division, der har et årligt indkøb for omkring 3,8 milliarder dollars, at udfase de gamle telte.

»Det tyder på, at udviklingen af teltene kan ende med at blive en besparelse for Unicef. Det er med projektomkostningerne taget i betragtning,« fortæller han.

Ifølge Bo Strange Sørensen er det hovedsageligt på grund af, at industrien har betalt omkostningerne for udviklingsfasen, hvor fabrikanterne har udviklet og testet teltene. Derudover holder teltene længere, og de blæser ikke væk, hvilket kan betyde, at organisationen på sigt indkøber færre telte.

Teltene skal forandre livet for millioner af børn

Ifølge pressechef for Unicef Danmark, Peter Lykke Lind, har teltene i de seneste fem år dannet ramme om livet for over en halv million børn på flugt. Og i fremtiden vil endnu flere kommet til at skulle bruge de nye telte, vurderer Bo Strange Sørensen.

»Vi regner med, at i hvert fald 5 til 10 millioner børn vil komme til at bruge de nye telte,« udtaler han.

Karen Hækkerup, generalsekretær i Unicef Danmark, mener at projektet har været utroligt vigtigt for at kunne udføre en helt essentiel Unicef-opgave.

»De nye telte kommer til at gøre en altafgørende forskel for dem, der skal bruge dem. De kommer til at give brugerne en helt anderledes stabilitet, og hvis der er noget børn i krisesituationer har brug for, så er det stabilitet. Når der er styr på materialet, så er der også styr på en grundlæggende tryghed i tilværelsen, og det har alle børn brug for,« siger hun.

Unicef fortsætter udviklingen af teltene sammen med fabrikanterne efter de er lanceret.

»Vi har stimuleret markedet til selv at tænke udviklingen videre. Der er allerede nogle fabrikanter, der er i gang med at udvikle dem yderligere. Blandt andet er der blevet udviklet en toiletkabine,« fortæller Bo Strange Sørensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis teltene kan bygges til at modstå det klima og vejr vi har nu rundt omkring på kloden så er alt vist godt. Så behøver de næppe at kunne klare "klimaforandring", der vil være en ændring der tager så lang tid at teltene er udtjente inden da.

  • 6
  • 17

Jeg vil lige tilføje at de holder varmen ude når det er varmt, og kan varmes relativt hurtigt op.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten