Nyuddannet ingeniør: »Jeg havde brug for nogen, der hjalp mig videre«

Svanborg Gudjonsdottir havde ellers gjort alt rigtigt i forhold til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, allerede inden hun blev færdig med sin civilingeniøruddannelse på Aalborg Universitet.

Hun havde skrevet projekter i tæt samarbejde med erhvervslivet og holdt kontakten til virksomhederne i håb om, at muligheden for en fast stilling ville melde sig, så snart eksamensbeviset var i hus.

Alligevel måtte hun stille sig op i køen af ledige, da hun dimitterede i januar i år, og nu meldte den virkelige verden sig med dagpengeregler og møder i a-kassen.

»Jeg var virkelig motiveret for at komme i gang, og det var frustrerende at komme ind i et offentligt system, der virkede både langsomt og bureaukratisk. Jeg havde brug for nogen, der tog fat i mig med det samme og hjalp mig videre,« fortæller Svanborg Gudjonsdottir, der har læst Environmental Management and Sustainability Science.

Derfor tog hun med glæde imod den invitation fra AAU, som hun havde modtaget, allerede få dage efter at hun dimitterede.

Læs også: AAU bygger bro mellem studium og job

Karrierecentret tilbød hende at få lagt en jobstrategi, deltage i karrierekurser og møde ind til personlig karrierevejledning. Et tilbud, som hun ikke har fortrudt, at hun takkede ja til.

»Der mangler en bro fra studietiden og til erhvervslivet, og den bro kom AAU med. De hjalp mig med at klarlægge mine kompetencer, så jeg ikke kun ledte efter job, der præcis matchede min specialviden inden for klimaregnskaber og klimatilpasning.«

Svanborg Gudjonsdottir fik blandt andet foretaget en personlighedstest og kortlagt sine stærke og svage sider. Gennem forskellige kurser trænede hun sin nye rolle som jobsøgende og blev bedre til at sælge sig selv.

Blandt andet gennemgik hun en øvelse med andre nyuddannede, hvor de skulle læse hinandens ansøgninger og udvælge de kandidater, der havde gjort størst indtryk. Hver ansøgning skulle gennemgås på under 30 sekunder.

»Det gik op for mig, at min egen ansøgning slet ikke skilte sig ud, og det lærte mig, hvor kort og skarp en ansøgning skal være for overhovedet at blive husket,« fortæller hun.

Mental støtte

Svanborg Gudjonsdottir blev desuden tilbudt en mentor gennem karrierecentret, der hjalp hende med at fastlægge en række konkrete mål i jobsøgningsprocessen, og som rådgav hende i, hvordan hun kunne skærpe sin profil i sine ansøgninger.

»Det var utrolig motiverende at blive støttet både mentalt og med konkrete værktøjer. Som nyuddannet har man brug for at blive bekræftet i, at man kan noget,« fortæller hun.

To måneder efter endt uddannelse deltog Svanborg Gudjonsdottir på en karrieremesse og blev opmærksom på et interessant jobopslag i Hjørring Kommunes teknik- og miljøafdeling. Hun søgte jobbet og fik det.

»Jeg havde sat mig det mål, at jeg ville have et job, inden det nye hold studerende kom ud. Det nåede jeg. Jeg havde nok fået et arbejde også uden hjælp fra AAU, men uden de værktøjer og den støtte jeg fik, var det helt sikkert ikke gået så stærkt.«