Nyuddannede ingeniører fravælger kategorisk det offentlige

11. april 2018 kl. 09:05
Arbejdsopgaverne er ikke spændende nok, og lønnen er for lav, siger de unge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens forligsmanden forsøger at få de offentlige lønmodtagere og arbejdsgivere til mødes om en ny overenskomst, afslører nye tal fra IDA, at 54 procent af de nyuddannede IDA-medlemmer på forhånd har afskrevet karriere i stat, regioner og kommuner.

Ifølge undersøgelsen er det først og fremmest arbejdsopgaverne og lønnen, der ikke virker tillokkende. Det mener hver anden. Herudover peger hver fjerde på manglende karriere- og udviklingsmuligheder på de offentlige arbejdspladser.

Derfor fravælger nyuddannede offentlige arbejdspladser

  • De typer af opgaver, jeg vil arbejde med, løses ikke i det offentlige: 52%
  • Lønnen er for lav: 48%
  • Manglende karrieremuligheder: 27%
  • Manglende udviklingsmuligheder: 26%
  • Manglende status: 15%
  • Andet: 13%
  • Manglende jobsikkerhed: 5%

Kilde: IDA 2018

Formanden for IDA Offentlig, Carsten Eckhart Thomsen, mener, det er uholdbart, når så stor en andel af de nyuddannede på forhånd afskriver det offentlige. Det kan ende med at koste samfundet dyrt, forudser han:

»En af de helt store forudsætninger for en velfungerende offentlig sektor er, at man kan rekruttere netop teknisk og naturvidenskabelig arbejdskraft. Både når det gælder varetagelse af nuværende opgaver, og i den grad også når det gælder mange af de udfordringer, vi som samfund står over for i den meget nære fremtid,« siger han og henviser til den voldsomme mangel på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater på det private arbejdsmarked:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det store spørgsmål er derfor, om ikke det er i alles interesse, at lønniveauet i det offentlige ikke sakker for langt bagud.«

Skal ikke være lønførende

Formanden for IDA Offentlig erkender, at det offentlige ikke er lønførende, og heller ikke skal være det. Omvendt mener han ikke, at det offentlige er i nærheden af at være et sted, hvor de ansatte får for meget i løn – en holdning, de nyuddannede IDA-medlemmer tilsyneladende deler:

»Meldingerne fra de nyuddannede taler jo deres eget tydelig sprog. Derfor nytter det ikke noget, at arbejdsgiverne ved de igangværende overenskomstforhandlinger stiller en begrænset økonomisk ramme i udsigt. Det er jo i alles interesse, at den offentlige sektor er et attraktivt sted at arbejde, og at det fortsat er muligt for offentlige arbejdsgivere at kunne tiltrække og rekruttere medarbejdere,« siger han.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.594 nyuddannede IDA-medlemmer, der har afsluttet deres studie i 2015 eller senere. Af dem fravælger 853 på forhånd et arbejde i det offentlige.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger