Nytænkning førte til hurtige kræftanalyser og Ingeniørens produktpris

Det hele startede med en papmodel i 2008, og her fem år efter står Glostrup-virksomheden Dako som samlet vinder af Ingeniørens produktpris 2013. Siden papmodellen blev præsenteret for kunder, har biologer, proces-, software-, mekanik- og automationsingeniører været i gang med at udvikle instrumentet, så vævsprøver hurtigt og sikkert kan testes for kræftceller.

Instrumenter til kræftdiagnostik

Dako blev etableret i 1966 af den danske læge Peter Harboe og har siden udviklet og produceret reagenser og instrumenter til kræftdiagnostik. Kunderne findes på hospitaler og private klinikker i mere end 100 lande.

Men at det netop blev Dako Omnis, der vandt titlen som årets produkt, stod ikke tydeligt fra starten. Ingeniørens dommerpanel havde nemlig 33 indsendte produkter at vælge imellem. Til slut, da diskussionen i dommerpanelet havde lagt sig, var der dog ingen tvivl om, at Dako Omnis stod som den samlede vinder.

Formand for dommerpanelet Hanne Christensen, der er vicedirektør hos Rambøll med ansvar for miljø og vand, siger:

»Den måde, de nytænker processerne på, er helt unik og fortjener i den grad hovedprisen. Jeg er sikker på, at det vil kunne inspirere andre til at innovere gennem nytænkning og sammenkobling af eksisterende teknologier.«

Det specielle ved Dakos instrument er, at de teknologier, der allerede bruges til at analysere vævsprøver, automatisk gennemføres, uden at specialtrænet personale behøver at gribe ind. Det giver en gennemløbstid på bare 4 timer mod tidligere 12-18 timer og en intuitiv arbejdsgang, hvilket er noget, Dakos kunder har efterlyst.

Reduceret fejlrisiko

Den hurtige gennemløbstid betyder, at prøverne langt færre gange skal overføres til andet personale, og risiko for fejl reduceres.

Med en hurtig svartid får patienterne øget velfærd, og hele sundhedssystemet kan spare penge. Hos Dako var der glæde, da resultatet blev bekendtgjort, og administrerende direktør Britt Meelby Jensen takkede for prisen:

»Ingeniørens produktpris 2013 er vidnesbyrd om den store indsats, virksomhedens medarbejdere har gjort i løbet af de seneste fem år for at skabe et samspil mellem instrument, software og workflow.«