Nytårsaftens skudsekund lammede canadiske nødradioer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nytårsaftens skudsekund lammede canadiske nødradioer

Et ekstra sekund i radiosystemets ur var alt, hvad der skulle til for at lægge et nødradiosystem til 340 mio kr. ned. Det erfarede politi og beredskab i Montreal lidt efter klokken 19 nytårsaften lokal tid, skriver flere canadiske medier, blandt andre Montreal Gazette.

Systemet var nede i over en time fra klokken 19.24, og politi- og brandfolk måtte benytte et backupsystem, der sender beskeder til mobiltelefoner, som ellers skulle være sendt over radiosystemet.

Læs også: Skudsekundet overlever nok engang

Ifølge bystyret kan fejlen spores tilbage til skudsekundet, der indtraf ved midnat Greenwich Mean Time, hvilket svarer til klokken 19 i Montreal. Skudsekundet er et ekstra sekund, der blev tilføjet til 2016 for at kompensere for Jordens gradvist langsommere rotation.

Problemet skyldtes, at den softwareopdatering, der skulle kompensere for skudsekundet, havde en fejl eller ikke blev installeret korrekt, men det er endnu uklart, hvad fejlen mere præcist indebar.

Radiosystemet går under navnet Seram og er produceret af Airbus DS Communications. Systemet er udbredt i USA, hvor det går under navnet Vesta Radio.

Læs også: Verden kører videre: Det frygtede sekund var ikke så farligt endda

Også i den canadiske hovedstad Ottawa gav skudsekundet problemer for et radiosystem. Her var det kommunens radioer, der gik ned i en time nytårsaften. Begge radiosystemer har benyttet samme type opgradering, oplyser Montreal Gazette.

Ifølge beredskabschef i Ottawa Pierre Poirier viser en foreløbig analyse af problemet i Ottawa dog, at problemet her er knyttet til en specifik model GPS-modtager. Det skriver Ottawa Sun.

Læs også: Natten forlænges mellem 30. juni og 1. juli

I Montreal er Airbus DS Communications nu i gang med at ruste Seram-systemet, så det bliver mere robust i fremtiden, oplyser selskabet til Montreal Gazette. På grund af backup-systemet var ingen borgere i fare under nedbruddet, vurderer bystyret, som dog stadig kræver erstatning fra Airbus.

»Vi har først og fremmest krævet, at der vil være konsekvenser og straf for disse afbrydelser,« siger Harout Chitilian, formand for byrådet i Montreal til Montreal Gazette.

Umidelbart virker det ilidt åndssvagt med de der skudsekunder. I forvejen går tiden vel aldrig "rigtigt" fordi man akkumulere skuddagen over 4 år, og så kompensere for "decimalerne" hvert 50/200 år. Kunne man så ikke bare havde lavet en ny korrektion (et ekstra skudår på et af de skudår som udgår) når den samlede fejl havde akkumuleret til en halv dag (eller hvad der nu er sædvane i den branche)?

  • 4
  • 6

Skudsekunder er til fordi der ikke er præcis 86400 sekunder i et døgn. Hvis vi lader stå til ender vi med at solen står højest ved midnat.


Et hvert land kan jo selv vælge, hvilken tidszone det vil ligge i, og vi har også sommertid, så vi kan nyde at solen er længere oppe om sommeren. Hvis det bliver et problem at midnat har flyttet sig, kan man bare lade være med at skifte fra sommertid til normaltid og næste år begynde at bruge dobbeltsommertid.

Bemærk at Kiribati har valgt rent tidsmæssigt at ligge vest for datolinjen, men geografisk ligger de øst for den. Jeg kan ikke huske om det er 13 eller 14 timer de er foran GMT.

  • 2
  • 5