Nyt vindue kan sætte danmarksrekord i isolering
Kampen om at fremstille Danmarks bedst isolerende vindue har fået en ny kombatant. Efter et flerårigt EU-støttet udviklingsprojekt lancerer Ventilationsvinduet et vindue med en u-værdi på 0,58 W/m2K for et referencevindue.
»Det er, så vidt vi har kunnet finde ud af, det bedst isolerende vindue på markedet,« fortæller Poul Horn, der er udvikler hos Ventilationsvinduet.
Han understreger dog, at beregningen endnu ikke er verificeret af en uafhængig instans.
Holder beregningen, er det en bedre isoleringsværdi end alle vinduerne på den såkaldte positivliste, som publiceres af Energistyrelsen og Vinduesbranchen via hjemmesiden Energivinduer.dk. På den seneste udgave af listen har det bedste vindue således en u-værdi på 0,76 W/m2K.
Der findes dog andre producenter på det danske marked, som Scandia-Windows og Varion, som er helt nede på 0,62 W/m2K og 0,63 W/m2K.
Karmen er kun 10 mm tyk
De mest energieffektive vinduer på det danske marked bruger trelagsruder med lavenergibelægninger, som har en u-værdi på ned til 0,51 W/m2K. Derfor kæmper producenterne om at udvikle ramme/karm-konstruktioner, som er så godt isolerende som muligt. Eksempelvis bruger Scandia-Windows kork som isolering i ramme/karm-konstruktionen.
Som en del af et EU-støttet projekt har Ventilationsvinduet i samarbejde med den norske kompositproducent Vello og fynske Tinby, som er eksperter i PUR-løsninger, udviklet en konstruktion med komposit, PUR og træ.
Vinduet er 140 mm dybt, men karmen er kun 10 mm tyk. Det er muliggjort af kompositmaterialet, der bruges i den del af karmen, som vender udad. Den indvendige del af karmen består af PUR.
I vinduesrammen er PUR-profilerne det bærende element, mens ydersiden er beklædt med komposit, og indersiden med et tyndt stykke træ.
»Det gør vinduet vedligeholdelsesvenligt og billigt. Vi regner med, at prisen kommer til at være på niveau med prisen for trævinduer - altså noget lavere end for træ/alu-vinduer,« fortæller Poul Horn.
Imponerende lavt varmetab
Det lave varmetab er imponerende, mener professor Svend Svendsen fra DTU Byg, som i en menneskealder har beskæftiget sig med vinduer.
»Hvis de kan få det dokumenteret, så lyder det rigtig lavt. Så er de næsten nede at matche rudens isoleringsværdi,« siger han.
Svend Svendsen er imidlertid spændt på at se, hvad vinduets e-ref-værdi vil være. Det er et udtryk for, hvor meget energi vinduet lukker ind i et hus - altså hvor meget solenergi der kommer ind gennem vinduet, fratrukket, hvor meget der forsvinder ud igen.
Ventilationsvinduet har endnu ikke fået beregnet e-ref-værdien for det nye vindue.
Videreudvikling af russervinduet
Vinduestypen skal supplere Ventilationsvinduets hovedprodukt - som firmaet er navngivet efter. Ventilationsvinduet er en videreudvikling af det såkaldte russervindue, hvor en luftspalte i bunden af rammens yderside lader kold luft trænge ind i hulrummet mellem to glas.
Luften bliver opvarmet i hulrummet, hvorefter det siver ind i bygningen via en anden luftspalte i rammens top. Luftgennemstrømningen reguleres via ventiler i luftspalterne, der er styret af voksfyldte aktuatorer. Aktuatorerne udvider og trækker sig sammen i forhold til lufttemperaturen mellem glassene.
I EU-projektet kaldet Climawin har Ventilationsvinduet sammen med en række partnere videreudviklet systemet, så ventilerne bliver elektronisk styret. Dermed vil de kunne reagere på eksempelvis luftfugtighed eller indeluftens CO2-indhold. Egentlig masseproduktion vil imidlertid først begynde i 2015, vurderer Poul Horn:
»Vi skal først til at lave syv prøveinstallationer her til sommer. Og det bliver med specialfremstillede prototyper. Så egentlig produktion kommer først i gang i 2015.«
Partnerne i projektet regner med at kunne licensere teknologien og har allerede interesse fra tre vinduesproducenter i Skandinavien, Irland og USA. Tidligere analyser udført i EU-projektet har vist, at der er et årligt markedspotentiale på vinduesudskiftning på 22. mia. kr. inden for EU.
»Vi regner med, at flere vil være interesserede, når først produkterne er kommet på markedet. Men det vil nok tage noget tid, da markedet først for alvor skal interessere sig for produktet og lære, at et vindue ikke bare er en gennemsigtig væg men en hjælp til at styre husets indeklima,« siger Poul Horn.
