Nyt verdenskort afslører de fjerneste pletter på kloden

Hvad er langt væk i en verden fyldt med moderne transportmidler. Det har Europakommissionens forskningscenter Ispra i Italien og Verdensbanken sat sig for at finde ud af. 

Ud af arbejdet er der kommet et nyt kort, der netop er offentliggjort i New Scientist, og som viser anslået rejsetid fra et givent sted til den nærmeste by med over 50.000 indbyggere.

Modellen er baseret på information om både terræn og adgang til diverse transportveje, og der er desuden taget højde for højder og ekstra rejsetid som eksempelvis opstår ved krydsning af grænser.

Vist på et kort bliver det klart, at det kun er meget få steder i verden, at der er mere end 48 timer til en by på over 50.000 indbyggere. Omregnet til areal er det mindre end 10 procent af verdenskortet (uden Antarktisk), der ligger mere end to døgns rejse borte fra en større by.

Omvendt er der steder i verden, der umiddelbart virker meget isolerede som eksempelvis Amazonas jungle, men her betyder muligheden for sejlads på floderne, at kun omkring 20 procent af landet ligger mere end to døgns rejse borte, hvilket er stort set samme rejsebetingelser som for de øde områder i Canadas Quebec-provins.

Verdensbanken og Kommissionen vil nu bruge kortet fremover til blandt andet at holde øje med, hvor meget mennesket i fremtiden kommer til at "fylde" på jorden og derved efterlade mindre plads til jordens vilde dyr.

Dokumentation

New Scientist: Where's the remotest place on Earth?

Emner : Veje