Nyt våben med resistens: Næsebakterie slår MRSA ihjel

Sådan illustrerer universitet i Tübingen selv fundet af næsebakterien sammen med to af forskerne, Alexander Zipperer (til venstre) og Martin Christoph Konnerth (til højre). Illustration: Martin Christoph Konnerth/Universität Tübingen

Det var egentlig i gang med at studere, hvordan MRSA-bakterier opfører sig, der hvor de sidder på hvert tredje mennesker, nemlig i næsen. For at gøre det tog forskere fra universitetet i tyske Tübingen i alt 90 forskellige andre bakterier fra menneskets næse og kiggede på dem, bare for at kende konkurrencen mellem mikroberne.

Her opdagede de, at en anden stafylokok, Staphylococcus lugdunensis, ganske enkelt slog MRSA ihjel.

Det er ellers noget af et problem at komme af med MRSA-bakterierne. De er resistente over for methicillin, deraf navnet Methicillin resistente Staphylococcus aureus, og er en af de store dræbere, som verden er ved at løbe tør for våben imod. Stadig flere bakterier bliver resistente over for antibiotika, og der bliver stort set ikke udviklet nye typer til at bekæmpe infektionerne.

Læs også: Britisk rapport advarer: I 2050 kan resistente bakterier dræbe 10 millioner mennesker årligt

Tübingen-forskeren Andreas Peschel og hans kolleger fra det tyske center for infektionsforskning håber nu ikke bare på, at de med lugdunensis-stafylokokken har fundet et potentielt nyt antibiotikum, men at der er basis for en række nye opdagelser.

Angriber cellemembranen

Langt de fleste typer antibiotika stammer nemlig fra jordbakterier. Det er nyt at lede rundt i den menneskelige organisme efter konkurrenter til de skadelige bakterier.

»Det er lidt overraskende,« siger mikrobiologe Kim Lewis fra Northeastern University i Boston i en nyhedsartikel i Nature. Han har ikke selv været involveret i forskningen.

»Normalt tror vi ikke, at antibiotika er et vigtigt værktøj for bakterierne i konkurrencen i vores mikrobiom.«

Læs også: Dansk bakteriesuppe fra 1980’erne får ny chance som medicinsk behandling

Lugdunensis-bakterien virker heller ikke helt som andre typer antibiotika, der normalt er små molekyler, som angriber de skadelige bakteriers enzymer. I stedet producerer den et langt større molekyle, som de tyske forskere har døbt lugdunin. Det virker på MRSA's cellemembran, uden at de helt har forstået hvordan.

Den nye virkningsmåde ser heldigvis ikke ud til at fremkalde resistens. Selv efter 30 dage i reagensglas sammen med MRSA var der ingen tegn på, at virkningen fortog sig.

Virker på mus og rotter

Endnu er det dog for tidligt at sige, om lugdinin vil virke på mennesker. Men der er gode indikationer på det.

For det første tog de tyske forskere prøver fra 187 hospitalpatienters næser. De patienter, der var så heldige fra naturens hånd at være forsynet med lugdunensis-bakterien - knap hver tiende - havde seks gange mindre risiko for at være inficeret med MRSA.

For det andet fjernede lugduninsalve MRSA-bakterier fra huden på forsøgsmus. Den salve, forskerne brugte til formålet, efter at have givet musene MRSA, rensede ikke bare overfladen, men trængte også ned i de dybere hudlag.

Det lykkedes desuden at reducere forekomsten af MRSA i næserne på rotter, som blev behandlet med en næsespray med lugdunin.

Endelig viste lugdunin sig effektivt imod enterokok-bakterier, der er resistente over for antibiotikummet vancomycin.

Forskerne, hvis videnskabelige artikel også er offentliggjort i Nature, taler efter eget udsagn nu med flere medicinalvirksomheder, som er interesserede i at udnytte opdagelsen til at producere et nyt lægemiddel.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis mennesker har et naturligt forsvar mod bakterier er det så en god ide at kommercialisere det? Lur mig om ikke der er en organisme eller ti, der bliver resistente når lugdunin spredes med kommerciel møgspreder i vores miljø. Det vil blive givet til grise, heste, køer, hunde, får, børn med løbende næser m.fl. så snart det er på hylderne.

Det er jo fint at lede efter nye våben mod patogene organismer men er det ikke direkte tåbeligt at kaste vores krops naturlige forsvar ind i rouletten? Taber vi på den er f***** løs

  • 3
  • 0

Hvis mennesker har et naturligt forsvar mod bakterier er det så en god ide at kommercialisere det?

Men det er jo kun hver 10. der tilsyneladende har det - i næsen. Hvis alle havde det, og det virkede 100%, så var MRSA vel slet ikke et problem. Så i stedet for ikke at opfinde nye lægemidler, så skulle man nok se nærmere på den der "møgspreder" du nævner. Den kunne man jo gøre meget ved politisk, altså forbyde at stopfodre grise med antibiotika.

  • 1
  • 0

Jeg har læst at bacteriocin (et antibiotika bestående af peptider) er et effektivt antibiotika. Hvorfor anvender man ikke dem som antibiotika?

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten