Nyt universitetshospital får et gennemgående fibernet

Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU) har netop holdt rejsegilde for en 1:1-model af et kommende fibernetværk, som skal drive datatrafik rundt i bygningerne.

1:1-model vil i denne sammenhæng sige, at alle dele af netværket er implementeret i et testmiljø. Testmiljøet er fordelt på ti mødelokaler og et installationsrum i en lejet bygning, så de forskellige elementer af fibernettet kan afprøves, forklarer it-projektchef Lars G. Knudsen.

»Vi gør det af forskellige grunde, men den væsentligste er, at vi har valgt at lave en fiberbaseret infrastruktur. Det har der ikke været tradition for inden for det danske sundhedsvæsen. Og djævlen ligger i detaljerne,« siger han.

I testopsætningen har de forskellige underleverandører af elementerne i det samlede netværk mulighed for at teste en opsætning, som minder om den, der bliver påbegyndt implementeret om trekvart år.

Lars. G. Knudsen nævner som eksempel, at den virksomhed, der leverer adgangssystemet til dørene på hospitalet, har mulighed for at sætte en dør med adgangskontrol op i testmiljøet for at se, om alting fungerer, som det skal i et live-miljø.

Fiber til 400.000 m2

Henved 400.000 m2 fordelt på flere bygninger skal forsynes med fiber, forklarer it-projektchefen. Lars. G. Knudsen forventer, at de samlede omkostninger bliver mindre ved at anvende fiber frem for de traditionelle kobberkabler. Blandt andet fordi det er nemmere at omlægge fiber ved at blæse det ud gennem rør i bygningerne i stedet for at skulle trække kobberkabler.

»Hvis man har en traditionel infrastruktur med kobber, så er det meget dyrt at lave om,« siger han og tilføjer, at fibernettet også gerne skulle være med til at sikre, at der er tilstrækkeligt med båndbredde på hospitalet i fremtiden.

Lars G. Knudsen forklarer, at it-infrastrukturen generelt set bliver mere fleksibel, så hvis man har brug for at flytte en operationsstue ind i lokaler, som egentlig var designet til at være sengestue, vil det blive nemt at få det til at fungere, fordi de tekniske faciliteter allerede er bygget ind og kan aktiveres efter behov.

Fibrene kan desuden også føres langs stærkstrømskabler, uden at der opstår signalforstyrrelser.

Dokumentation

Læs mere om løsningen her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For patienterne? Nu følger jeg en blog (kemoland.dk), og der har jeg læst mig til, at det kræver Den lille elekriker og netværkssnedker eksamen, at benytte fx Rigets faciliteter. Patienter I lange forløb kan have megen glæde af at være online- og også pårørende.

Mvh Tine

  • 0
  • 0

Jeg har min daglige gang på Aarhus sygehus, og jeg kan fortælle at der allerede nu findes gæstenetværk for patienter og pårørende. Det eneste man skal gøre for at få adgang hertil er at henvende sig til personalet på den pågældende afdeling man befinder sig på. Man vil så få udleveret et brugernavn og kodeord. Derudover er der afdelinger som har små skærme monteret på arme over sengen. Skærmene har touch, og man både kan gå på nettet og se tv.

Derudover er der på det gamle kommunehospital for nyligt opsat en masse små mobil antenner, som medvirker at der er god 3G dækning på hele sygehuset. På den måde sænkes den effekt mobilerne skal sende med og man mindsker muligheden for at give interferens med det medico-tekniske udstyr.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten