Nyt udbud skal bane vej for kommerciel solstrøm-produktion
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt udbud skal bane vej for kommerciel solstrøm-produktion

Nu får danske og udenlandske solcellefirmaer mulighed for at vise, hvad store, kommercielle solcelleanlæg egentlig koster, og til hvilken pris de kan producere 1 kWh solstrøm.

Læs også: Solcelleanlæg leverer næsten lige så billig strøm som havmølleparker

Muligheden opstår i den første rigtige budrunde for solcelle-el , som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) tirsdag banede vej for via et lovforslag, der nu sendes i høring.

Ifølge lovforslaget skal der udbydes 20 MW solcellekapacitet – heraf 2,4 MW til tyske bydere – og der skal være tale om MW-store anlæg, forklarer kontorchef Jane Glindvad Kristensen fra Energistyrelsen og understreger, at der er tale om et pilotudbud:

»Vi vil nok fastsætte en maks.-grænse på for eksempel 2,4 MW, men ideen er, at det skal være store, kommercielle anlæg, der dyster på prisen om retten til at bygge. Så kan vi få at se se, hvad solcelle-el kan produceres til på kommerciel basis,« siger hun og tilføjer, at de nærmere udbudsbetingelser først lægges fast senere.

Ifølge Jan Glindvad går man ud fra, at selskaberne selv finder placeringsmuligheder til de store anlæg.

Læs også: Lovindgreb stopper solcelleparker til 300 millioner kroner

Med det nye udbud gør regeringen op med den hidtidige politik om, at man ikke vil støtte store solcelle-anlæg på jorden:

Læs også: Minister: Slut med solcelleparker på danske marker

Det kommende pilotudbud er en del af EU-Kommissionens krav til Danmark om at gøre VE-støtteordningerne mere åbne og markedsagtige, og derfor indgår det også i udbuddet, at 12 pct. af kapaciteten - 2,4 MW – skal kunne opstilles i udlandet, men altså stadig få dansk PSO-støtte:

Læs også: Endelig kan solcelleejerne få deres statsstøtte

»Én af betingelserne for de udenlandske bydere er, at man indgår nogle aftaler med det pågældende land – for eksempel om at den grønne strøm skal leveres til Danmark, hvilket igen indikerer, at vi har kabelforbindelse med landet. På den måde kan de udenlandske anlægs elproduktion tælle med i Danmarks opgørelse af vedvarende energi-kapacitet,« siger hun.

Hun tilføjer, at det nok bliver solcelleanlæg på tysk grund, som i første omgang kan komme i betragtning til udbuddet, fordi Danmark allerede har sådanne aftaler med Tyskland.

Hvad angår den reducerede CO2-udledning, som de tysk-placerede solceller vil give anledning til, så pynter det ikke på det danske CO2-regnskab, men godskrives tyskerne. Ifølge lovforslaget drejer det sig om 1.200 ton CO2 pr. år.

Læs også: Tyskland vil lukke otte kulkraftværker

Lovforslaget er netop sendt i høring, og selve udbuddet forventes afholdt i starten af næste år.

Soild af jordområder, at bygge store solcelleanlæg på jordområder, istedet for at udnytte alt det plads, der er på de offentliges bygninger og fabrikkernes tage.

  • 8
  • 7