Nyt udbud banker støtten til sol og vind ned

Illustration: Siemens

Vedvarende energi bliver fortsat billigere. Det viser resultatet af et udbud, som Energistyrelsen netop har afgjort. Her blev der indgået aftaler om etablering af flere vindmølle- og solcelleparker med støttepriser fra én øre pr. kWh til 1,97 øre pr. kWh. Gennemsnitsprisen i udbuddet var 1,54 øre/kWh - 30 procent under de 2,27 øre/kWh, der hidtil har været bundrekorden. Det fortæller Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Illustration: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

»Vi har fået langt mere vedvarende energi for langt færre penge end forventet. Det er gode nyheder for den grønne omstilling. Det er gået virkelig stærkt og meget hurtigere end forventet. Støttesatsen er faldet med yderligere 30 procent på bare et år,« kommenterer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Landvind dyrest – og billigst

Både det billigste og det dyreste projekt er landvindmølleparker placeret i Randers Kommune. Overgaard 1B K/S vil opføre en 36 MW landvindmøllepark med én øre pr. kWh i støtte, og Wind Estate A/S vil opføre en lige så stor vindmøllepark med næsten dobbelt så meget – 1,97 øre/kWh – i støtte.

Læs også: Havvindmøllebranchen – fanget mellem gode viljer og benhård konkurrence

De største projekter i udbuddet er to kombinerede landvindmølle- og solcelleparker med en kapacitet på henholdsvis 53 og 44 MW. De får 1,48 øre/kWh i støtte.

Desuden er der tre rene solcelleparker placeret i Skive, Brønderslev og Ringkøbing-Skjern kommuner, der alle får 1,84 øre/kWh.

Læs også: Minister rundbarberer udbud af grøn strøm: Helt uacceptabelt, siger industrien

Samlet etableres der 181 MW landvindækvivalenter. Det er markant mere end forventningen, som kun lød på 100 MW landvindækvivalenter.

Minister: Statslig støtte ikke længere nødvendig

Dan Jørgensen forventer, at landvindmøller og solceller fremover ikke vil have behov for statslig støtte.

»Vi står på tærsklen til en fremtid, hvor vi ikke har brug for at bruge støtte til at stille landvindmøller og solcelleparker op. Det har hele tiden været meningen, at vi skulle nå dertil, men det er overraskende, at det er gået så hurtigt. Vi har fået langt mere vedvarende energi for langt færre penge end forventet,« siger han til Berlingske Tidende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mon der er nogen, der kan skrive lidt om hvordan det forholder sig med støtten til fossil energi og atomkraft? Jeg tænker også på støtte i form af gratis forskning, statsinvesteringer o.l.

  • 9
  • 4

Har ministeriet udtalt hvad der vil ske med de 4,2 millarder kroner der var sat til udbygningen af vedvarende energi mellem 2020 til 2024.

Den runde har "sparet" staten for et forventet afsat beløb på 101 millioner kroner. Dette skal lægges sammen med de 339 millioner kroner man har overflyttet til andre grønne formål, som oprindeligt var afsat til støtte i 2019.

Vil de blive annuleret og "overført" til de 25 millarder der sættes i den grønne fremtidsfond ?

Hvad gør ministeriet for at undersøge muligeheden for at yde støtte til tagbaserede solcelle anlæg ?

Der må mange være mange indkøbscentre, industri byggninger, landbrugsbygninger, lagerbygninger m.m. der kan få støtte til at producerer strøm. Er der nogen der ved hvor meget støtte disse producenterne vil skulle tilbydes for at sætte mellemstore anlæg op ?

Vil man lade markedet fra 2020 til 2030 selv sørge for at Danmark rammer en samlet solcelle effekt på 5GW som der forventes og regnes med i prognoserne ?

Det er jo minimum 400MW solceller der skal sættes op i gennemsnit pr år fra 2020 til 2030 for at nå 5GW i 2030.

  • 4
  • 2

Det giver hele 480 GWh leveret, uanset om vi har brug for det eller ej.

Et moderne atomkraftværk levere 12-13 TWh på et år, når vi har brug for det, og det kan stå på et eksisterende kraftværk og samtidig leverer fjernvarme.

Ja det er dyrer, men det har en levetid på 80+ år, og er ligeglad med vejret.

  • 5
  • 22

"Det levere altid".

Nu lyver du igen, Flemming, og det ved du godt for det er blevet forklaret, igen og igen, for dig.

Hvad om du kom med noget der er rigtigt og sandfærdigt og hvad om I andre sagde fra overfor den slags vrøvl.

  • 4
  • 26

Et moderne atomkraftværk levere 12-13 TWh på et år, når vi har brug for det, og det kan stå på et eksisterende kraftværk og samtidig leverer fjernvarme.

Ja det er dyrer, men det har en levetid på 80+ år, og er ligeglad med vejret.

@Michael Fos Nu har du lige igen læst en artikel om VE der er billigere end atomkraft, og alligevel fortsætter du ud af din egen rille. Der er i Danmark ikke flertal for at betale mere for at få mindre (atomkraft) Der er i Danmark ikke flertal for at vente 15-20 år på at få myndighedsbehandling og opførelse af et atomkraftanlæg. Der kommer ikke atomkraft i Danmark - fat det dog !

  • 22
  • 6

"Det levere altid".Nu lyver du igen, Flemming, og det ved du godt for det er blevet forklaret, igen og igen, for dig.Hvad om du kom med noget der er rigtigt og sandfærdigt og hvad om I andre sagde fra overfor den slags vrøvl.

Michael. Akraft kræver en kapacitetsfaktor på over 0,9 for bare at være at komme ned på 85 øre/kWh. Prisen for el fra akraft er omvendt proportional med kapacitetsfaktoren. Kf på 0,45 vil således koste 170 øre/kWh, og være ligeså usælgelig som el til 85 øre/kWh.

  • 18
  • 3

Hvis du nu ikke kun postede dine indlæg, men også faktisk læste den artikel og indlæg der hører til, så ville du naturligvis vide det

Jakob.

Det eneste jeg finder er: statslige støttekroner, pristillæg, bidrag, støtte, man kan blive ved i en uedelighed.

Som udenforstående er det svært at bryde hjernen med afgifts/støttecirkus i DK.

I dette eksempel er vindmøllelauget nødt til at sælge møllen til fjernvarmen da spotprisen på kWh er for lav: https://fyens.dk/artikel/fjernvarme-vil-ha...

Spotprisen var for lav fordi at skatteborgerne har betalt fjernvarmeregningen hos forbrugerne: https://nyheder.tv2.dk/politik/2018-03-28-...

Dybeste medfølelse herfra til Tronbjerg Vindmøllelaug, at de så sig tvunget til at sælge vindmøllen, som nu ville være en lukrativ investering.

  • 1
  • 3

Forbruger-prisers gennemsnit kan fx ses i regnearket https://forsyningstilsynet.dk/media/6711/e... fra https://forsyningstilsynet.dk/tal-fakta/pr... Mon det er priserne når man som forbruger køber el via el-handlere? (jeg gætter på at de faste abonnements-beløb er divideret med de 4000 kWh, men det fremgår ikke)

Dem, der sælger vindstrøm på Nordpool spot, får vel spot-prisen (day-ahead?), hvad den end bliver (og så evt. pristillig eller hvad en 'contract-for-difference' nu indeholder af aftaler med Energinet/staten). De historiske priser kan ses på https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1... Gennemsnit for 2018 var 328,32 DKK/MWh (33 øre/kwh) for DK! vest for Store Bælt. 2019 november for DK1 gennemsnit var 311,9 DKK/MWh.

Hvad de håbefulde el-producenter forventer at sælge el for i årene der kommer, ved jeg ikke. De har nok gjort sig umage med samdsynligheds-beregninger og udfalds-rum/scenarier.

  • 1
  • 0

Den selvsamme raport siger også:

£21–£24 The Department’s estimate of the average increase on annual electricity bills up to 2030 if Hinkley Point C is delayed by three years and replaced by low-carbon alternatives.

Det er jo dyrere Flemming?

  • 2
  • 8

Du oplyste en garanteret mindstepris på på 23 øre/kWh på Færøerne (eller måske Hobro) Artiklen angiver tilsvarende 1,54 øre/kWh i gennemsnit i Danmark.

Jakob.

Aktieselskab heroppe der vandt tilbud på møllepark, er garanteret 23 øre/kWh i 15 år ( alt for længe i min optik, med tanke på at de første møller heropp for 10 år siden fik 40 øre/kWh ) og de 23 øre skal så svare for projektering, køb, instalation, daglig drift, renter, afkast, afskrivning, vedligehold o.a. 3 MW møllerne koster ca 7,5 mio. kr/MW klar til produktion. Der er ingen offentlig støtte til vindmøller heroppe.

Aktiselskab der investerer i vindmøller i DK, laver vel et budget, hvor der er en eller anden smertegrænse, hvor der skal lægges 1,54 øre/kWh oveni.

Er der et bud på hvad "smertegrænsen" på en rimelig lokalitet i Jylland ville være, eller hvad koster vindmøller pr MW alt indregnet?

  • 3
  • 1

Og forutsetter at mesteparten av vindmøllene stanses hele tiden mens forbruket er lavt. Og da blir en slik løsning enda mye dyrere.

Løsningen forudsætter ikke møllerne standses hele tiden, da det gør de også nu og er det fundementale problem med energikilder hvor produktionen er afhængig af vejret. Så er ikke noget der skal tillægges atomkraft som leverer hvad vi har brug for, når vi har brug for det .

  • 2
  • 11

Hinkley støttes med over 50 øre pr kWh.

Forkert igen Flemming,- der er forskel på en fast støtte og en garanteret mindstepris.

NNBG will receive top-up payments if the market price is lower, which are ultimately paid for by electricity bill-payers. Conversely, payments will flow in the opposite direction if wholesale prices rise above the strike price.

Udover det, de 85øre du eksempelvis ynder at bringe op, bliver reduceret når Sizewell C projektet går igang

  • 4
  • 11
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten