Nyt trick bringer forskere et skridt nærmere den kunstige bøf

5. november 2019 kl. 16:1717
Nyt trick bringer forskere et skridt nærmere den kunstige bøf
Gelatine-fibre udvundet af slynget kollagen udgør "stilladset" i det nye kød. Illustration: Harvard University.
Harvard-forskere har skabt et stykke kød, der minder om en saftig bøf af ko eller kanin. Metoden minder om en candyfloss-maskine.
Artiklen er ældre end 30 dage

Små stykker kød – ikke meget større end en spil-terning – har forskere fra Harvard University haft succes med at skabe i et laboratorium.

I sig selv er produktionen af kunstigt kød ikke en stor nyhed, men netop Harvard-forskernes kød er særligt, da det minder om en "rigtig" bøf og ikke den mos, som kendetegner de fleste forsøg på at lave kunstigt kød.

I en forskningsartikel i Science of Foods skriver forskerne, at kødet manglede evnen til at udvide og trække sig sammen, som det ses i normalt kød, men ellers havde en lang række karakteristika, som var identisk med almindeligt kød. Og til New York Times siger de, at kødklumpens konsistens er en mellemting mellem en bøf af hakket oksekød og en oksemørbrad.

Bruger stof fra muskler til "stillads"

Netop forskning i at give kødet en fast tekstur er et område, der er stor fokus på inden for udvikling af kunstigt kød, da der er behov for at give det en mere fast struktur for at få forbrugerne med på vognen på længere sigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: I 2050 bliver din bøf dyrket i et laboratorium

Derfor jager forskere en vifte af forskellige strukturer, som kan udgøre et slags stillads for cellerne til at vokse på. Men udfordringen er at bruge fødevaregodkendte strukturer eller stivelsesmidler, og det er netop hvad Harvard-forskerne er lykkedes med.

De har nemlig fundet en metode til at udvinde gelatine-fibre udvundet af kollagen. Kollagen er et protein, der i forvejen findes i dyrs bindevæv, sener og hud.

Faktisk er udgør kollagen-proteiner op til 10 procent af tørmassen i muskler, og bruges i forvejen i fødevareindustrien. Og kollagen er også med til at give kød sin saftige tekstur under tilberedningen, hvor stoffet bliver smeltet om til netop gelatine.

Producerer fibre i en roterende maskine

Metoden til at udvinde gelatine-fibre fra kollagen er inspireret af de snurrende maskiner, der laver candyfloss, hvor opvarmet sukker bliver slynget ud til siderne for at blive til bommuldsagtige flager, fortæller den ledende ingeniør på projektet Luke Macqueen til Harvard Universitets studenteravis Harvard Crimson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De små fibre af gelatine ses tydeligt i et mikroskop. Illustration: Harvard University.

Læs også: Filosof: Kultur + teknologi = kunstigt kød

I stedet for sukker anbringer forskerne kollagen i en roterende maskine kaldet en immersion rotary jet spinning (iRJS). Ved at snurre den rundt ved høj hastighed blev der formet fibre i bunden og ved brug af enzymer kunne forskerne sammenflette fibrene til en tekstur, der minder om glasuld.

Forsøg med muskelceller fra kanin og ko viste, at cellerne straks begyndte at vokse på kollagen-strukturen.

Ifølge forskerne kan teknikken nemt opskaleres, så der kan produceres store mængder kollagenstrukturer. Tilbage står så bare det helt store problem for produktionen af kunstig kød, nemlig at få væksten af muskelcellerne op i hastighed og volume, så det kan betale sig.

Men udviklingen er i gang, og så sent som i juli viste den amerikanske start-up virksomhed Wild Type, at den kunne servere et halvt kilo kunstigt fremstillet laks ved en event i Oregon. Her havde det taget tre og en halv uge at fremstille kødet i deres bioreaktor.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
11. november 2019 kl. 15:22

...mousserende vin der er fremstillet i Champagne distriktet i Nordfrankrig. Alle andre mousserende vine må ikke kald sig champagne. Ligesådan er bøf (beuf) noget der er fremstillet oksekød og ikke af selleri og andre erstatnings materialer. Navngiv produktet som stegte selleriskiver eller stegte moste grøntsagsblandingsskiver og undgå at sælge produkterne som noget andet end de er. McBonalds chips er lavet af kartoffelmos og smager ganske udmærket. Mine forældre var vegetarianere der lavede , ja undskyld, selleribøffer og kartoffel/soya frikadeller......som mine kammerater indtog med den største fornøjelse. Det er fint at spise mere grønt, men køderstatninger er bliver køderstatninger indtil man markedsfører dem under deres egne navne. Under WW2 og i tiden derefter var der kaffe mangel og adskillige kaffeerstatnings produkter så dagens lys. Her i landet var det Rich's og Danmark der dominerede. Kaffeerstatning eller kaffesurrogat er et ristet produkt af cikorierod, blandet med rug og sukkerroe. Kaffeerstatning kan enten anvendes som fuld erstatning for kaffe, eller opblandet med kaffe. Cikorie dyrkes i havebruget under navnet julesalat.

14
7. november 2019 kl. 09:18

Et lille tip: læg en skive ristet rugbrød under selleribøffen. Så er det næsten som at tygge i et stykke kød.

13
6. november 2019 kl. 14:14

Plantebøffen er en gammel opfindelse: Den hedder Selleribøf og smager så aldeles glimrende f.eks. med hvid rejesovs til. Fr. Jensens Kogebog m.fl. har kunnet anvise denne glimrende opfindelse i mange år. Så hvad i alverden skal vi med et super-industri-forædlet look-alike produkt der vil give sig ud for noget andet end det det er ? Det må være fake-food.

Verden vil åbenbart stadig bedrages !

11
6. november 2019 kl. 10:13

nu synes jeg ikke at der er saa meget at tykke paa i den artikle. Men, der bliver eller ikke skrevet at de arbejde paa at vi skal helt lad vaere med at spise rigtig koede

Som jeg ser det, saa er det mest en maade paa at reducere vores forbrugsvaner og ikke en maade at radikalisere vores levmaade. Som Mortensen siger, hvor kommer Gelatin fra?

Nej det udvikling er et haabe om at man vil stadigvaek kunne spise koede (kunstig eller ej) saa meget man vil, men at man ogsaa still vil kunne drikke et glas vand med det. 13000 liter vand for et kilo boef... og boenner er bedre men eller ikke helt i toppen.

nu skal vi holde den ide om vand og protein, og taenke paa rumrejser... hvad er mere logisk ? at tage gelatine og en nedskaleret iRJS med eller koer/boenner og vand nok til at gaa frem og tilbage til Mars?

Jeg synes det er godt at man arbejder paa alternative og maaske snart faar vi i vore hjem vores eget iRJS allesammen og alt det der skal flyttes fra fabrikken til vores market bliver smaa poser af gelatine og en enzyme mix pose , saa vi selv kan lave vores koede uden at skulle flytte tons af koede. frem og tilbage i vores by centre. og saa kan man ogsaa taenke paa at opbevaring af toert produkt vil eller ikke kost dyrt koeling energi.

Et problem ad gangen, med kritisk oejne men ogsaa med aabne sind...

9
6. november 2019 kl. 09:23

For over 20 år siden fik vi serveret kunstige bøffer ved en kødforskerkongres i Austin Texas. Den smagte autentisk og var mør, med textur

7
6. november 2019 kl. 08:51

Hvor kommer den gelatine hvorfra de nødvendige kollagen protein fibre kan udvindes ?

Den skulle vel ikke komme fra....?

:-D

6
6. november 2019 kl. 08:50

Så hvis vi kan springe et absurd fordyrende mellemled over, og producere kød direkte, hvorfor i alverden skulle vi så ikke det?

Fordi det der kan gå galt, vil gå galt. Hvis intentionen var at skabe noget godt, sundt og fornuftigt, kunne jeg måske være enig. Men grundet økonomiske bagtanker bliver dette sikkert noget billigt usundt skrammel, som kan købes i seven elleven eller på tankstationen. Men lad os se, for uanset så kommer det jo til at ske.

5
6. november 2019 kl. 08:35

Om en bøf har siddet på et dyr eller er blevet til i en petriskål er da for helvede komplet ligemeget, hvis den ellers består af det samme.

Kunstigt kød er endda fri for sener og knogler, og uden risiko for salmonella og listeria og alt det andet som kommer ude fra den opreklamerede 'natur'.

Vi kan lige så godt se det i øjnene: Vi omdanner ganske enkelt ikke menneskeheden til veganere, majoriteten vil simpelthen ikke være med.

Så hvis vi kan springe et absurd fordyrende mellemled over, og producere kød direkte, hvorfor i alverden skulle vi så ikke det?

Jeg hilser i hvert fald fremskridtet velkommen.

4
6. november 2019 kl. 08:14

Hej, jeg vil gerne købe 50 spil-terninger pseudokød, tak.

Ej, også spøg til side, jeg er meget enig med de øvrige kommentarer og tænker at vi lidt har mistet overblikket. Jeg vil også hellere nyde kød sjældent end at fortsætte vandringen ud af vejen med processeret mad. Mange ved efterhånden at fedmeepidemien og stigningen af andre livstilssygdomme, for en stor del, skyldes processeret mad. Med tanke på murphys lov, kan det her ikke være et rent godt tiltag, plus at det jo igen vil blive styret at økonomiske interesser og uden fokus på folkesundhed...tværdigmod.

3
6. november 2019 kl. 07:50

Spøg til side, så har jeg svært ved at se fornuften i sådan noget, når planter som bønner, linser osv nok altid vil være et langt billigere og miljøvenlig proteinkilde... og du får en masse andet godt med i samme omgang.

Min bøf skal have siddet på et dyr der har sagt muh og jeg elsker bacon. Jeg spiser mine grøntsager, min fisk og vegetarretter når de er lavet ordentligt og ikke bare er en dårlig salat eller mislykkede forsøg på at efterligne kød.

Bøffen spiser jeg ikke hver dag og den er ikke kæmpe stor, men når det skal være, er det ikke plastikbøf. Der skal også åndelig næring til!

Det bedste jeg kunne gøre for klimaet er at begå selvmord og min værste klimasynd er at have fået 2 børn. Alt andet er blot optimeringer. Det bedste jeg gør for klimaet er at jeg cykler og ikke har bil. Så vil jeg dælme også have lov til at spise en rigtig bøf fra tid til anden.

2
5. november 2019 kl. 20:42

Spøg til side

Nej, jeg tror du rammer sømmet lige på hovedet med din indledning. ?

1
5. november 2019 kl. 19:23

Man bliver nogen gange fascineret over hvor langt mennesket er villig til at gå for at undgå at spise sine grøntsager.

Spøg til side, så har jeg svært ved at se fornuften i sådan noget, når planter som bønner, linser osv nok altid vil være et langt billigere og miljøvenlig proteinkilde... og du får en masse andet godt med i samme omgang.