Nyt trådløst superbredbånd sendes ved siden af dine tv-signaler

Ledige tv-frekvenser kan udnyttes til at sende bredbånd direkte ind i stuen med hastigheder, der giver ADSL og deN nuværende Wimax-teknologi baghjul.

Otte it- og elektronikfirmaer, mellem dem Microsoft, Google, Intel, HP, Philips og Samsung, er gået sammen om at overbevise i første omgang den amerikanske telestyrelse (FCC) om, at de ledige tv-frekvenser skal gives fri til superbredbånd.

Tv-licenserne er ekstremt attraktive, da de sender på lavere frekvenser end mobiltelefoni og trådløse bredbåndsteknologier. I USA benyttes frekvenser fra 54 til 700 MHz, og de rækker meget længere og trænger bedre igennem mure end de langt højere frekvenser, som eksempelvis Wimax i dag er henvist til.

Derfor er de ledige tv-frekvenser velegnede til at række helt ud til de mest afsides liggende egne, hvor ADSL kun tilbyder lave hastigheder.

Så hurtigt som gigabit Ethernet i hjemmet

Men selv i tæt befolkede områder lover alliancen, at tv-frekvenser kan skubbe til bredbåndsmarkedet. It-giganterne mener at kunne levere 80 megabit per sekund uden de store problemer over lange afstande.

Bliver der problemer med rækkevidden, så bliver teknologien lagt ind i et selvorganiserende mesh-netværk. Det betyder, at en modtager kan sende signalet fra selskabet videre til den næste.

Produkter, som kun behøver at dække hjemmet, kan, mener alliancen, nå helt op i nærheden af 800 Mbit/s og dermed levere omtrent samme hastighed som det hurtigste, kablede Ethernet. De øvrige trådløse teknologier til hjemmet er koblet af.

Lobbyister på overarbejde

It-alliancen må dog sende sine lobbyister på overarbejde for at møve sig ind på tv-frekvenserne, som i USA ligger fra 54 til 700 Mhz. I både USA og Europa har tv-selskaberne eneret på at benytte dem.

Alliancens argument er dog ganske simpelt: Bredbåndet vil overhovedet ikke forstyrre tv-signalerne, hævder de.

Tv-frekvenserne er inddelt i kanaler. Alle kanalerne er aldrig i brug på én gang, hævder alliancen, så der er altid plads til bredbåndet ved siden af. De frekvenser, som tv-stationerne lader stå tomme, kalder amerikanerne for white spaces, og it-alliancen har taget sit navn, White Spaces Coalition, efter dem.

Kunsten består i at finde ud af, hvilke frekvenser der er ledige. Det svinger fra område til område i USA og fra land til land i Europa. Sender bredbåndet på samme frekvenser som tv-signalerne, så er det slut med det klare billede på skærmen.

Første test gik helt galt

For at sikre mod forstyrrelser har Microsoft og Philips på alliancens vegne præsenteret bredbåndsudstyr, som selv detekterer, på hvilke frekvenser der sendes fjernsyn. Så finder udstyret selv ud af at sende superbredbåndet ud på andre frekvenser.

Desværre for alliancen gik det ikke alt for godt, første gang den amerikanske telestyrelse testede udstyret. Tværtimod kom styrelsen frem til, at det forstyrrede tv-signalerne.

Microsoft hævder dog, at udstyret var defekt, og har derfor sammen med Philips indleveret nye og - hævder selskaberne selv - overbevisende testresultater sammen med en ny udgave af sendere og modtager, som telestyrelsen kan afprøve.

Håbet er, at styrelsen allerede i denne måned vil tilkendegive, om de ledige tv-frekvenser kan benyttes til bredbånd, og efter hvilke retningslinjer det skal ske.

Streng taget er der ikke noget i vejen for at sætte udstyret op i sendemasterne med det samme. Men White Spaces Coalition sigter dog på 2009, så myndighederne får tid til at forberede sig ordentligt.

Tv-selskaber kæmper imod med næb og klør

I 2009 skifter de amerikanske tv-stationer ligesom de danske fra analoge til digitale signaler, som giver mulighed for at udsende langt flere tv-stationer på samme frekvenser.

2009 vil også give mulighed for at arbejde på en standard for superbredbåndet. Sådan en har alliancen ikke forberedt, men mange af grundteknologierne, som skal benyttes, findes allerede i andre trådløse standarder.

Og hvad siger tv-stationerne så til forslaget? De er alt andet end begejstrede. Faktisk har de amerikanske tv-selskabers organisation sat en kampagne i søen for at bremse bredbåndsplanerne.

»Mens vores venner hos Intel, Google og Microsoft måske synes, at systemfejl, computernedbrud og mistede samtaler er i orden, så gør tv-selskaberne det ikke,« som deres formand, Alan Frank, sagde i en pressemeddelelse for nylig.

Dokumentation

White Spaces Coalitions oprindelige ansøgning til FCC
Wikipedia om White Spaces Coalition
De amerikanske tv-selskabers kampagnemateriale mod White Spaces Coalition

Emner : Mobil
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jo, det er jo fint at man kan sende data til mig fra toppen af Tune-senderen 50 km til mit hus i Birkerød, men hvor mange watt må mit udstyr sende med, og på hvilken frekvens? Bredbånd er jo tovejs kommunikation!

  • 0
  • 0

Mon ikke lokale udbydere står for dette - f.eks. antenneforeningen, der afstikker et fast "sidebånd" slutbrugere kan anvende til data. De trådløse brugere kan komme på via "White Spaces" udvalgte kanaler til udbyderen i nærheden - der formidler datatrafikken til/fra internettet. Teknikken er tudsegammel - så udsigten til at den bliver indført i Danmark har lange udsigter endnu. Der er alt for mange smagsdommere..og interesser.

Eneste forskel nu og for 15 år siden er at nu ved en bredere del af befolkningen at det faktisk er muligt at sende trådløs data 20 gange hurtigere end ADSL i en radius på 35 km - nok til at dække en lille landsby ..København .. Tja...Den bærbare kan måske kobles på din hjemmeadresse fra Malmø (hvis sigt).

Mvh. Network- Swits- and Transmissions technical Arne Kruse Nielsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten