Nyt sygehusslagsmål: Regioner kræver 9 mia. kr mere, end regeringen vil betale

Ni mia. kr skiller regionernes ønsker, fra regeringens økonomiske evner. Det viser Ingeniørens sammenregning af sygehusønskerne fra regionerne, som de netop har afleveret til regeringens ekspertpanel vedrørende sygehusinvesteringer.

Regionernes ønsker er 60 procent dyrere end de 15. mia. kr, der er tilbage til sygehusbyggeri i regeringens såkaldte kvalitetsfond. Men selvom det lyder af meget, så er forskellen betragteligt mindre, end da ekspertpanelet skulle fordele de første 25 mia. kr, som regeringen og regionerne er blevet enige om at bruge sygehusbyggeri frem mod 2018. Den gang havde regionerne ønsker for 70 mia. kr, og der var kun 25 mia. kr. til deling - en forskel på knap 200 procent.

Ekspertpanelet har nu 5,5 måned til at vurdere ønskerne, før de 15. november skal aflevere en rapport til regeringen med deres vurdering. Og den kommer til at gøre ondt, for der er i modsætning til første uddeling ikke udsigt til flere penge, siger sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut.

»I den finansielle situation, som landet står i, skal man nok ikke regne med, at der kommer flere penge på bordet lige nu. At der så kan ske skred i budgetterne på et senere tidspunkt, så der vil blive brug for ekstrabevillinger på et senere tidspunkt er en anden sag.«

Favoritterne til at få del i kvalitetsfonds-milliarderne er ifølge Jakob Kjellberg de fem projekter, der allerede sidste år fik ekspertpanelets foreløbige godkendelse - dog uden en økonomisk ramme. Det drejer sig om nye sygehuse i Aalborg, Gødstrup, Hillerød og store ombygninger i Bispebjerg og Aabenraa. Desuden står Region Sjælland også til at få en betydelig del af pengene.

»I ekspertpanelets vurdering af Region Sjællands første planer, lå der et markant signal om, at man ville have noget mere ambitiøst. Derfor er der nu en klar forventning om, at de får en større andel af midlerne.«

Men alene de fem pre-screenede projekter og Region Sjællands ønsker koster ifølge regionerne henholdsvis 13,6 mia. kr. og 8,63 mia. kr.. Så der skal skæres igen.

»Man vil nok vælge at støtte de større afgørende brikker, og må de mindre ting komme med senere. Det giver jo ingen mening, at give penge til et regionshospital i Nykøbing Falster, hvis der ikke er penge til at lave et stort nyt sygehus i Køge. Så man vil naturligvis ligge pengene der.«

Når de foreløbige tilsagn er på plads ved udgangen af 2010, skal regionerne udarbejde et byggeprogram og derefter ansøge om et endeligt tilsagn. Efter ekspertpanelets behandling, skal regeringen tage stilling til hver sag og finde pengene på de årlige finanslove. Det byggeri, der er længst i processen er Det ny universitetshospital i Skejby. De er for øjeblikket i gang med at søge endeligt tilsagn.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

DEt økonomiske udfordringer lige nu er underskud på grund af for mange arbejdsløse. Den fremtidige udfordring er underskud på grund af for få hænder.

Det ligger vel til højrebenet at bruge de offentlige udgifter de steder der medfører lavere behov for offentlige ansatte i fremtiden. Så staten burde øge bevillingen, såfremt det går til byggeri, der understøtter mere tidsrationel sygehusdrift.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten