Nyt superlet materiale er perfekt som varmeisolator i rumfartsindustrien

Plus17. februar 2019 kl. 15:149
Nyt superlet materiale er perfekt som varmeisolator i rumfartsindustrien
Det nye materiale hviler på en blomsts støvdrager. Illustration: X. Xu og X. Duan.
En aerogel holdt sammen af lag af hexagonal bornitrid udvider sig under tryk og har negativ termisk udvidelseskoefficient – og så er det i modsætning til lignende materialer stabilt og holdbart.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ikke mange materialer, man kan opvarme til 900 grader celsius for dernæst at bratkøle med 275 grader pr. sekund til -198 grader. Eller som man kan opvarme helt op til 1.400 grader, uden de taber mekanisk styrke. Eller som tilmed har en ultralav varmeledningsevne på ca. 2,4 mW/(m·K) i vakuum og ca. 20 mW/(m·K) i luft.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
19. februar 2019 kl. 22:31

men mængden af luft troede jeg ikke havde så stor betydning.

Man lærer hele tiden. Luft har isoleringsevnen 0,025, så klart at det sætter en nedre grænse, som også stråling gør. Mod stråling hjælper dog kun lav emissionsværdi. Det har det måske også, siden de kan nå 2,4mW/mK i vakum. Der findes geniale produkter med vakum indeni, men langtidsholdbarheden er dårlig.

7
18. februar 2019 kl. 11:33

Det er jo betydeligt lettere end atmosfærisk luft.

Der må i hvert fald være meget lavt tryk indeni gelen. Måske den besynderlige opførsel ved trykforøgelse har noget med det at gøre?

5
18. februar 2019 kl. 09:02

Det er der noget underligt ved. Forestil jer denne aerogel i en boks som kun lige er stor nok. Forestil jer så en lille ændring af trykket i boksen. Det ville så forårsage aerogelens udvidelse, og dermed endnu højere tryk og mere udvidelse. Det ville skabe lav entropi ud af ingenting, og det bryder termodynamikkens anden hovedsætning.

Det må være et trykmæssigt meget lokalt fænomen, og det må udtømme et eller andet potentiale, som så skal genoprettes. Ellers hænger det ikke sammen synes jeg.

Nogen der er klogere?

4
18. februar 2019 kl. 08:57

Mineraluld er jo fuld af luft, som også har en varmeledningsevne i sig selv. For at gøre det tydeligere, så forestil dig hvor effektivt mineraluld ville være under vand. Jeg ved ikke om denne aerogel får luft i sig, men det kunne tyde på det.

3
17. februar 2019 kl. 23:22

Den nedre grænse sættes af atmosfæren.

Den må du gerne forklare lidt nærmere. Jeg ved at stråling ikke er uvæsentlig (isoleringsevnen falder med temperaturen), men mængden af luft troede jeg ikke havde så stor betydning.

1
17. februar 2019 kl. 21:40

"Disse egenskaber har en ny aerogel med en massefylde på kun 0,1 mg/cm^3," Det bliver noget med 0,1kg/m3, og det er flot. Til gengæld er disse 20mW/(mK) ved atmosfæretryk ikke voldsomt imponerende. Det er jo kun cika halvdelen af hvad rockwool kan præstere. Gad vide hvad rockwool kan i vakuum?