Nyt styresystem: Op til en halv gang mere strøm fra solcellerne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt styresystem: Op til en halv gang mere strøm fra solcellerne

Et nyt styresystem til solceller udviklet af halvledergiganten National Semiconductors er nu tilgængeligt for europæere og amerikanere.

Styresystemet Solarmagic kan installeres på nye eller eksisterende solceller og har den fordel, at skygger for solens indstråling ikke får den samme ødelæggende virkning for strømudbyttet som i dag. Det kan være en stor fordel i bymiljøer, hvor skygger fra bygninger risikerer at gøre solceller til en skidt forretning.

Et problem ved koblede solpaneler er nemlig, at skygger fra træer, støv eller fugleklatter på blot ét panel får den samlede effektivitet til at falde mærkbart. Eksempelvis kan effektiviteten af solceller falde med 50 procent, hvis blot 10 procent af ens solpaneler er dækket af skygge.

Med Solarmagic bliver strømudbyttet af hver enkelt solpanel styret, så den samlede effektivitet er mellem 7 og 21 procent højere - i nogle tilfælde helt op til 54,4 procent, skriver National Semiconductors i en pressemeddelelse efter en række forsøg i Tyskland udført af Hawi Energitechnik.

Firmaet hævder også, at styresystemet gør solcellerne 12 procent mere effektive i fuldt sollys end traditionelle solceller.

National Semiconductors går ikke i detaljer med teknikken bag styresystemet, men skriver blot, at opfindelsen er baseret på erfaringer med analoge integrerede kredsløb.

Udviklingen af Solarmagic har længe foregået uden særlig mange informationer til offentligheden, men i sidste måned blev produktets sikkerhed, emissioner og miljøkrav certificeret af en tredje part. TUV Rheinland stod for test af sikkerhed og emission, mens MET Labs udførte miljøtest.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Problemet er at solpaneler er seriekoblede for at få tilstrækkelig spænding så man ikke taber alt for meget i efterfølgende vekselrettere eller andre convertere. Hvis bare et af panelerne ligger i skygge begrænser det strømmen igennem alle paneler i en kæde. Det løser National ved at have styrekredløb på hvert panel, så man f.eks. kan shunte forbi et ikke fungerende.

Bent.

  • 0
  • 0

Jeg er bekendt med at Dansk Solenergi ApS udviklede en elektronisk styring i 1999, som kan bypasse skyggelagte solceller uden spændingstab samt reducerer tabet i serie dioder med op til 300gg, hvilket umiddelbart lyder meget lignende ovenstående produkt fra National Semiconductors. !

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten