Nyt studie: Papirgenanvendelse er kun så grønt som energien bag

Plus25. november 2020 kl. 03:009
Nyt studie: Papirgenanvendelse er kun så grønt som energien bag
Illustration: nickpeps/BigStock.
Forskere fra Yale og University College London konkluderer, at hvis alt affaldspapir blev genanvendt, så ville de globale CO2-emissioner ikke falde, men stige. DTU-professor fortæller dog, at billedet kan se anderledes ud i fremtiden.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Genbrug er guld,« lyder den velkendte frase, der så fornemt opsummerer humlen af den cirkulære økonomi, der er tiltænkt en stor rolle som middel til at indfri klimaambitionerne. Øget udsortering til genanvendelse er nemlig et nøglepunkt i regeringens første store klimaaftale, der skal bane vejen mod målsætningen om en 70-procent reduktion i CO2-udledningerne sammenlignet med niveauet fra 1990.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. november 2020 kl. 10:27

Spørg Danfiber, hvor de afsætter de indsamlede mængder! Efter min opfattelse bliver størsteparten af papiret behandlet på eksisterende papirfabrikker, hvor det i nødvendigt omfang bliver blandet med virgin træmasse. I praksis betyder det, at energikildene er de samme, som de der bruges til at fremstille nyt papir - altså sortlud, vandkraft og formentlig A-kraft for så vidt angår de tyske værker. Det rejste problem er derfor næppe så stort, som det umiddelbart lyder til!

6
25. november 2020 kl. 22:38

Det er jo netop energikilden der er sagens kerne. Jeg kan godt huske da man i midt 90erne kom frem til at det var mere energiøkonimisk at genanvende papir frem for at fremstille nyt. Undersøgelsen tog dog ikke hensyn energikildernes co2 aftryk til fremstillingen af papir, men kom til at danne grundlag for hele den genanvendelses industri vi har i dag. Den største gevindst vi har med genbrugspair er nok den "aflad" folk føler de får, når de smider papiret i papircontaineren.

5
25. november 2020 kl. 15:59

Det blev allerede for mange år siden konstateret, at genanvendelse af papir sparede ca. 25 % energi i forhold til at producere papir af råtræ. Der er her ikke taget hensyn til energikilden, men alene energiforbruget! Papir er et utrolig dårligt brændsel - den bedste del er rene aviser, men det er så til gengæld også den mest efterspurgte del i forhold til genanvendelse. Afbrænding af papir giver meget aske, megen slagge og et beskedent energiudbytte (glittet papir brænder rigtig dårligt) - en stor del af det blandede papir er kalk, som bruges til at glitte papiret med. Når man genanvender fibrene bundfælder kalken og trykfarven, som efterfølgende indgår i produktion af cement, hvor trykfarven brændes af i processen, mens kalken blot supplerer de råvarer, der jo indgår i cement i store mængder.

4
25. november 2020 kl. 14:23

genanvender papiret istedet for at fælde træer

Man undgår normalt ikke at fælde træer fordi man producerer papir. Papir er normalt baseret på et "restprodukt" der ikke kan bruges til at producere tømmer. Når man dyrker skov udtyndes der i to eller tre omgange. Det er typisk træer fra den sidste udtynding, der er 10 til 15 cm tykke, man producerer papir. Det kan ikke bruges til tømmer. Hvis man ikke laver papir af det bliver det til flis.

3
25. november 2020 kl. 11:37

Kan et papir genanvendelsesanlæg stoppes hvis strømmen bliver sort?

2
25. november 2020 kl. 08:14

Siger noget om hele denne CO2 bogholderi - for co2 neutraliteten er vel kun reel hvis man betragter den "sorte lud" som et restprodukt der ville blive smidt væk? På den måde er den jo gratis - men den ville jo aaldrig have eksisteret hvis man ikke lavede papir????

1
25. november 2020 kl. 07:47

Det kunne være spændende at se papirgenanvendelse ift. afbrænding af flis. Havde det været bedre at brænde papiret fremfor at importere træflis? og hvordan ser det ud for biodiversiteten hvis man genanvender papiret istedet for at fælde træer? Hvis man kan reducere arealer med produktionsskov til fordel for urørt skov ved at genanvende papir, så vil der være en natur gevinst.