

»Genbrug er guld,« lyder den velkendte frase, der så fornemt opsummerer humlen af den cirkulære økonomi, der er tiltænkt en stor rolle som middel til at indfri klimaambitionerne. Øget udsortering til genanvendelse er nemlig et nøglepunkt i regeringens første store klimaaftale, der skal bane vejen mod målsætningen om en 70-procent reduktion i CO2-udledningerne sammenlignet med niveauet fra 1990.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg tror det er meget forskelligt fra land til land.vandkraft og formentlig A-kraft for så vidt angår de tyske værker. Det rejste problem er derfor næppe så stort, som det umiddelbart lyder til!
Spørg Danfiber, hvor de afsætter de indsamlede mængder! Efter min opfattelse bliver størsteparten af papiret behandlet på eksisterende papirfabrikker, hvor det i nødvendigt omfang bliver blandet med virgin træmasse. I praksis betyder det, at energikildene er de samme, som de der bruges til at fremstille nyt papir - altså sortlud, vandkraft og formentlig A-kraft for så vidt angår de tyske værker. Det rejste problem er derfor næppe så stort, som det umiddelbart lyder til!
På grund af vindmøllerne, kan disse fakta så tåle at komme frem nu.Den største gevindst vi har med genbrugspair er nok den "aflad" folk føler de får, når de smider papiret i papircontaineren.
Det er jo netop energikilden der er sagens kerne. Jeg kan godt huske da man i midt 90erne kom frem til at det var mere energiøkonimisk at genanvende papir frem for at fremstille nyt. Undersøgelsen tog dog ikke hensyn energikildernes co2 aftryk til fremstillingen af papir, men kom til at danne grundlag for hele den genanvendelses industri vi har i dag. Den største gevindst vi har med genbrugspair er nok den "aflad" folk føler de får, når de smider papiret i papircontaineren.
Det blev allerede for mange år siden konstateret, at genanvendelse af papir sparede ca. 25 % energi i forhold til at producere papir af råtræ. Der er her ikke taget hensyn til energikilden, men alene energiforbruget! Papir er et utrolig dårligt brændsel - den bedste del er rene aviser, men det er så til gengæld også den mest efterspurgte del i forhold til genanvendelse. Afbrænding af papir giver meget aske, megen slagge og et beskedent energiudbytte (glittet papir brænder rigtig dårligt) - en stor del af det blandede papir er kalk, som bruges til at glitte papiret med. Når man genanvender fibrene bundfælder kalken og trykfarven, som efterfølgende indgår i produktion af cement, hvor trykfarven brændes af i processen, mens kalken blot supplerer de råvarer, der jo indgår i cement i store mængder.
Man undgår normalt ikke at fælde træer fordi man producerer papir. Papir er normalt baseret på et "restprodukt" der ikke kan bruges til at producere tømmer. Når man dyrker skov udtyndes der i to eller tre omgange. Det er typisk træer fra den sidste udtynding, der er 10 til 15 cm tykke, man producerer papir. Det kan ikke bruges til tømmer. Hvis man ikke laver papir af det bliver det til flis.genanvender papiret istedet for at fælde træer
Kan et papir genanvendelsesanlæg stoppes hvis strømmen bliver sort?
Siger noget om hele denne CO2 bogholderi - for co2 neutraliteten er vel kun reel hvis man betragter den "sorte lud" som et restprodukt der ville blive smidt væk? På den måde er den jo gratis - men den ville jo aaldrig have eksisteret hvis man ikke lavede papir????
Det kunne være spændende at se papirgenanvendelse ift. afbrænding af flis. Havde det været bedre at brænde papiret fremfor at importere træflis? og hvordan ser det ud for biodiversiteten hvis man genanvender papiret istedet for at fælde træer? Hvis man kan reducere arealer med produktionsskov til fordel for urørt skov ved at genanvende papir, så vil der være en natur gevinst.