Nyt studie: Økologisk landbrug kan brødføde verdens befolkning
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt studie: Økologisk landbrug kan brødføde verdens befolkning

Illustration: Niels Elgaard Larsen / Wikimedia Commons

Det kan lade sig gøre, at omlægge verdens landbrugsarealer til økologi, og stadig mætte hele verdens befolkning. Det er konklusionen af et nyt studie, som forskere fra Østrig, Skotland og Schweiz har udgivet i Nature Communications.

Et af de største argumenter imod økologi som produktionsform er, at denne form for landbrug kræver mere areal end ved konventionel dyrkning af jorden. Samtidig diskuterer fagfolk også, om økologi udleder flere drivhusgasser og kan forværre klimaet.

Læs også: Går vi mod en global fødevarekrise i 2050?

Men ifølge forskerne kan økologi være en bæredygtig løsning i fremtidens fødevaresystem, hvis vi samtidig går over til at spise mere vegetarisk kost, minimerer fødevarespild og bliver bedre til at dyrke planter, der kan fiksere kvælstof i jorden.

»Med denne metode, vil det være muligt at skaffe nok fødevarer til hele verdens befolkning, også når vi kommer til at være mere end ni milliarder mennesker i år 2050; Landbrugsarealet vil ikke stige, og de negative effekter fra det nuværende intensive forbrug af gødning, med et højt kvælstofoverskud og stort pesticidforbrug, vil blive reduceret kraftigt,« udtaler Karlheinz Erb fra Alpen Adria Universitetet i Østrig i en pressemeddelelse fra forskergruppen.

Kortlægning af globale fødevarestrømme

Økologisk fødevareproduktion kræver mere areal per afgrøde, fordi markerne ikke kan gødes og dyrkes lige så intensivt som i det konventionelle landbrug. Samtidig forventer forskerne, at væksten i befolkningstallet frem mod 2050 vil kræve, at den nuværende produktion af fødevarer øges med 50 procent.

Læs også: Tre tilgange til at begrænse klimaeffekten af fødevareproduktion

Svaret på disse udfordringer har forskerne fundet gennem den såkaldte SOL-model, der kan bruges til at beskrive strømme i det globale fødevaresystem. Modellen bygger desuden på datagrundlag fra FAO, der er FN’s fødevare- og landbrugsorganisation.

En omlægning fra konventionel dyrkning til økologi uden nye tiltag vil kræve 33 procent mere areal, når man ikke tager højde for klimaforandringernes negative påvirkning på udbytter i fremtiden.

Men hvis man anvender arealet bedre, ved at dyrke mindre foder til husdyr og mindske produktions- og madspild, kan det lade sig gøre at omlægge al landbrugsjord til økologi.

Spise færre animalske produkter

Forskernes forslag kræver dog, at både madspild og areal til foderproduktion skæres med 50 procent eller mere, hvis landbruget skal være rent økologisk. Derfor er det formentlig mere realistisk, at økologi kan bidrage til en større del af fremtidens landbrug.

Læs også: Stærkt voksende kødforbrug er en tikkende bombe under klimaet

Det konventionelle landbrug vil også kunne drage fordele af mindre spild og mindre dyrkning af foder, hvor der i stedet kan dyrkes afgrøder til menneskelig konsum. Faktisk vil det hypotetiske set kunne frigøre landbrugsareal på op til 35 procent, ifølge studiets mest optimistiske beregninger.

En af de konkrete udmeldinger fra studiets forfattere er, at det globale kødforbrug skal skæres med en tredjedel, for at mindske vores arealforbrug til fødevarer og give plads til økologien.

Udviklingen går dog en anden vej, da middelklassen i flere lande vokser, og derfor får råd til at spise mere kød.

Overskriften mangler nemlig at oplyse de - uopfyldelige - forudsætninger for at det kan ske. Det er næppe synderlig realistisk at vi bliver en verden fuld af vegetarer med hang til at tømme køleskabet med et trylleslag. Altid noget at det forklares i artiklen, men overskriften er fjollet, når den reelle konklusion er, at verden netop ikke kan brødfødes økologisk uden store forandringer...

Næste artikel bliver vel: "Der bliver total fred på jord om 2 år" eller "Alle kan leve til de bliver 130 år" :o)

  • 9
  • 15

....er tilsyneladende pest for Journalister. Redaktionen må da have bemærket at en stor del af de mest begavede skribenter her på sitet efterhånden meget sjældent er tilstede her mere .

  • 6
  • 11

"Forskernes forslag kræver dog, at både madspild og areal til foderproduktion skæres med 50 procent eller mere"

Man kunne evt. starte med at reducere det store spild (25% eller mere) fra høst til bord.

  • 6
  • 0