Nyt studie: Markant forskel på økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nyt studie: Markant forskel på økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt

Et nyt metastudie fra Newcastle University i England viser, at der er markant forskel på økologisk og ikke-økologisk frugt og grønt. Det økologiske frugt og grønt har nemlig flere antioxidanter end det ikke-økologiske, ligesom det har lavere indhold af tungmetaller og pesticider.

Forskerne har gennemgået 343 videnskabelige, fagfællebedømte artikler, hvor økologisk frugt eller grønt er blevet sammenlignet med ikke-økologiske afgrøder.

De økologiske produkter har op til 69 procent højere indhold af vigtige antioxidanter end traditionelt dyrkede grøntsager - en forskel, der betyder, at et skifte til økologisk frugt, grøntsager og morgenmadsprodukter vil give et øget tilskud af antioxidanter svarende til mellem en og to ekstra portioner grøntsager om dagen.

Læs også: Aarhus-forskere efter rotteforsøg: Økologisk mad øger ikke sundheden

Samtidig har de økologiske grøntsager et lavere indhold af giftige tungmetaller. Blandt andet er indholdet af tungmetallet cadmium næsten 50 procent lavere i økologiske grøntsager. Det giftige tungmetal kan lede til alvorlige sygdomme, herunder en række forskellige kræftformer. Stoffet er derfor reguleret af EU, sammen med andre tungmetaller som bly og kviksølv.

Sidst, men ikke mindst, er det fire gange mere sandsynligt at finde pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt end i de økologiske alternativer.

Forskerne bag undersøgelsen understreger, at de ikke har kigget på, hvorvidt en overgang til en økologisk kost har nogle helbredsmæssige fordele, men påpeger, at flere af antioxidanterne har været koblet til en lavere risiko for kræft og andre sygdomme.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Nutrition.

Tja, især da en del af antioxidanterne hidrører det faktum at planten er "stresset" af nærringsstofmangel.

Med hensyn til tungmetaller er det mere usikkert, det er marginale forskelle og ikke kun i økologiens favør. ( noget med detektion af uvægtet metaanalyse )

Men enig, det er da positivt med et lavere inhold af pesticidrester, men det burde da være ventet. ;-)

  • 5
  • 6

Den artikel du linker til slår tvivl om brugen af tilskudsprodukter, der indeholder anti-oxidandter - alså et unaturligt højt indtag og ikke et naturligt indtag gennem frugt og grønt. Det er alment kendt inden for human ernæring, at tilskudsprodukter kun skal benyttes såfremt det ikke er muligt at opretholde en almindelig varieret kost, da det kun sjældent bidrager med noget positivt - dette har senest været meget diskuteret ang. vitamin tilskud.

Men alt i alt en positiv nyhed..

  • 33
  • 1