Nyt studie: Honningbiers dødsrate i Danmark er uacceptabelt høj
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Nyt studie: Honningbiers dødsrate i Danmark er uacceptabelt høj

Et nyt og omfattende studie af honningbiernes dødelighed og sundhed i Europa er netop blevet offentliggjort af EU-Kommissionen. En af konklusionerne efter at have undersøgt 32.000 bikolonier i 17 lande er, at Danmark befinder sig i en lidet flatterende klub.

Seks lande, og herunder altså Danmark, har en vinterdødelighed for honningbier, som EU-studiet beskriver som ‘uacceptabel’. Således er dødsraten i bikolonierne om vinteren på 20,2 procent, fastslår EU efter at have eksamineret bikolonier i vinteren 2012, foråret og sommeren 2013.

Ifølge EU ligger loftet for, hvad der er acceptabelt, på præcis 20 procent, mens amerikanske standarder til sammenligning kun vil acceptere en dødelighedsrate på 15 procent.

Ud over Danmark rammer den uacceptabelt høje bidødelighed Belgien, Estland, Finland, Sverige og Storbritannien, altså alle lande med en nordlig placering. Derfor kan det let tænkes, at vejrforholdene spiller ind i den høje vinterdødelighed. Det anses i EU-studiet for at være meget sandsynligt, men samtidig understreger rapporten, at der ikke er videnskabeligt belæg for en sådan konklusion.

‘Når vi kigger på kortet, var de høje dødelighedsrater lokaliseret i de nordlige medlemsstater af Den Europæiske Union, hvilket antyder, at der er en stærk geografisk indflydelse, formentlig på grund af klimaet. Det skal huskes, at 2012/2013-vintersæsonen var særlig lang og kold i Europa. Påvirkningerne fra lange og kolde vintre på koloniers overlevelse er velkendt, men er dog ikke blevet præcist dokumenteret i videnskabelige rapporter,’ lyder det i EU-studiet.

Læs også: Professor: Bier dør i massevis trods forbud mod insektgift

Til sammenligning er bidødeligheden i Danmark ifølge studiet på under tre procent om sommeren, mens den også er væsentligt lavere i de fem andre lande, hvor vinterdødeligheden er for høj.

Lande som Belgien og Storbritannien har dog begge høje dødsrater på omkring de 10 procent for sommeren. Frankrig er det eneste land, hvor dødeligheden er tæt på at være den samme, hvad enten man kigger på sommer eller vinter. Her ligger dødelighedsraten i omegnen af 15 procent.

Varroamiden fortsat udbredt

Den nye undersøgelse, der kaldes Epilobee, anses for en slags pionerstudie, fordi man for første gang har koordineret over 100.000 laboratorieanalyser i en samlet europæisk database. Den kan danne grundlag for fremtidige studier af bidødelighed- og sygdomme over de næste mange år.

De nuværende dataindsamlinger vil blive gennemgået for grundigere konklusioner, lyder det desuden i rapporten, hvilket skal give et nøjere indblik i de vira og sygdomme, som til dels kan være årsagen til den temmelig massive honningbidød, som Europa har oplevet gennem de seneste år.

Læs også: Superbi skal besejre blodsugende mide

I den første rapport lyder den foreløbige konklusion, at varroamiden fortsat er udbredt i stort set alle medlemsstaterne, men i forskellig grad.

Særligt Litauen, Polen og Storbritannien er hårdt ramt, mens der endnu ikke foreligger nogen data fra Danmark, som sammen med Portugal er de eneste lande, hvor der endnu ikke er opgjort et overblik over udbredelsen af varroamiden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Varroamiden er desværre almindelig at finde, i danske bistader.
Man forsøger at begrænse antallet i de enkelte stader, ved tavleskift. Nogle biavlere har også forsøgt sig med varmebehandling - men det er besværligt og kan måske have andre effekter på boet.

 • 2
 • 0

Har ikke megen forstand på biavl - men bierne samler honning. Det snupper vi mennesker og giver dem noget sukkervand i stedet, hvis jeg har forstået det ret?

Hvor meget honning tager vi, og hvor meget "sukkervand" får bienerne igen? Jeg tænker på procentvis i de forskellige lande. Hvis bierne skal leve af honning og overvintre på dette, og vi i stedet bytter honningen (helt/delvist) ud med et erstatningsfoder kan det vel påvirke dødeligheden hvis erstatningsfoderet ikke er godt nok.

 • 1
 • 0

quote:'Under the term acceptable, we understand the level of mortality usually admitted in
scientific papers as reasonable by European beekeepers under usual beekeeping conditions'

Pyh, så får vi da heldigvis ikke forbud mod at holde bier... ;-)

 • 1
 • 0

Bierne samler honning og pollen. Pollen indeholder protein og bruges til at fodre larverne med.
For hvert kilo honning vi tager fra dem har de spist 8 kilo selv. Hvis man henter 40 kilo honning fra et stade på en sæson, så har de 40-50.000 bier samlet i omegnen af 360 kilo honning. En bi kan bære cirka 0.1 gram payload, så der skal dælme flyves mange ture. Det er noget af det jeg er mest imponeret af i biavl.
Når bierne skal indvintres giver man dem her i Danmark ca. 18 kilo invertsukker. Invertsukkeret er flydende og dermed sikrer man at bierne rent faktisk kan få det ud af tavlerne igen i frostvejr uden adgang til vand. Hvis man bare lod honningen side kunne man risikere at det var krystalisseret og meget hårdt når de havde brug for det.

Vinteren 2012-2013 var ikke bare lang og kold, den var decideret ondskabsfuld :)
Der var en lun periode i februar hvor bierne begyndte at flyve og lægge æg. Da den kolde østenvind kom var der yngel i tavlerne, og bierne forlader meget nødigt ynglen, ikke engang for at spise, så mange stader døde formentlig af sult fordi der var for langt mellem tavlerne med yngel og tavlerne med mad.

Det stade vi havde der fik direkte sol i februar gik til i marts. De 2 stader vi havde der stod i skyggen i februar overlevede. Ikke nogen voldsomt underbyggende statistik, men det var det generelle billede og holdning i min omegn.

 • 9
 • 0

Det stade vi havde der fik direkte sol i februar gik til i marts. De 2 stader vi havde der stod i skyggen i februar overlevede. Ikke nogen voldsomt underbyggende statistik, men det var det generelle billede og holdning i min omegn.

Mine stader (8 stk) står i halvskygge, så de ikke kommer for tidligt i gang med yngel om vinteren. Oxalsyrebehandlingen først i marst er så lige før æglægning starter, hvilket passer fint i år. Sidste vinter fik de oxalsyrebehandlingen i november.
Denne vinter har jeg ikke haft noget tab og dronningerne ser ud til at være ok.

Hvad det er vigtigt at undgå er at sætte staderne fugtigt eller for åbent. På nogle fliser bag et læhegn/hæk er fint.

Et fugtigt klima og lang kold vinter kan være kommet bag på mange europæiske biavlere, særligt ved valg af biracer.

Men det bliver spændende hvad de kommer frem til i bistudiet.

 • 4
 • 0

Med 20% dødsrate burde det svare til måske 5år, og det synes jeg er meget.
Der må være nogle der ved noget om den almindelige normale udskiftning blandt bier.
Uden sådanne tal er det svært at forholde sig til disse procenter. Mange insekter lever jo kun en sommer.

 • 1
 • 2

Arbejderne bliver ikke meget mere end 6 uger i højsæsonen, så er de slidt op.
Dronningen bliver sjældent mere end 3-4 år. På det tidspunkt er hun med sikkerhed tjenelig til udskiftning.

Stadet kan i princippet eksistere i mange år, men når samtlige arbejderbier er skiftet 4 gange om året og dronningen er skiftet hvert 3. år, er det så samme familie? :-)

 • 4
 • 0

Dronningen bliver sjældent mere end 3-4 år. På det tidspunkt er hun med sikkerhed tjenelig til udskiftning.

Dronningen bliver kun befrugtet ved sværmning, siden bliver den ikke befrugtet. Begynder den kun at lægge dronelarver, ændres dens hormoner så arbejderbierne ændrer opførsel. De bliver mere arrige. Arbejderbierne tenderer så til at forlade boet og/eller de udsættes for røveri(fra andre bier).
Normalt bygges der nye dronninger, der kan overtage boet. Ved dronningeavl, kan bierne lokkes til at lave flere dronninger. 3 år er normalt maks.

 • 1
 • 0

Danmarks Biavlerforening spørger med jævne mellemrum alle biavlere om alt muligt, blandt andet om hvor mange bifamilier, der ikke har overlevet vinteren. Svarene kommer på papir, og er sendt til medlemmerne. Men foreningen oplyser, at den almindelige dødelighed om vinteren er 11 - 12%, men i vinteren 2009/10 var usædvanelig høj, nemlig 14%. Svaret stammer fra 13.000 familier, hvor EUs undersøgelse er for ca. 1800 familier.

Det er mærkeligt, at der er denne forskel - og jeg ser frem til at biavlerforeningen kommenterer EUs undersøgelse.
http://www.biavl.dk/aktuelt/varsling/586-f...

 • 2
 • 0

Bierne samler honning og pollen. Pollen indeholder protein og bruges til at fodre larverne med. ...

Tak for en god forklaring.

En af vore genboer har i øvrigt fået et par bistader --- jeg regner med det er det, der kan ses ved vort fuglebad, for aldrig før har vi haft bier ved det. Men det ser ud som om bierne drikker af vandet, for der sidder en masse bier langs kanten. Jeg skal blot have bedt genboen give bierne svømmeundervisning, eller have sat en livredder op ved fuglebaddet, for der ligger desværre også nogle døde bier i vandet en gang imellem :-(

 • 1
 • 0