Nyt studie: Høj dødelighed blandt bygningsarbejdere under covid-19

Illustration: JRT PHOTO / Bigstockphoto

Arbejdstagere inden for fødevareproduktion, transport og byggeri er særligt udsatte under coronapandemien. Det viser et nyt studie fra University of California, der har undersøgt overdødeligheden under covid-19 inden for en række erhverv. Det skriver ENR California.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i Californien, hvor der er en overdødelighed blandt voksne i den arbejdsdygtige alder og herunder især etniske minoriteter og indbyggere med et lavt uddannelsesniveau.

Uddannelse og etnicitet et spiller en rolle

Ifølge undersøgelsen skyldes den høje overdødelighed, at det netop er denne del af befolkningen, der primært varetager arbejdsfunktioner, der ikke kan varetages hjemmefra. Det gælder for eksempel arbejdstagere inden for landbrugs-, transport- og byggebranchen.

Her havde bygningsarbejdere den fjerdehøjeste overdødelighed på 27 procent.

»Mennesker der varetager vigtige arbejdsfunktioner er mere disponeret for smitte af coronavirus, og derfor er det vigtigt, at retningslinjerne følges nøje på arbejdspladsen, og at man beskytter de, der er særligt udsat, mest muligt,« fremgår det af studiet, som understreger vigtigheden af at prioritere vaccinering af personer, som varetager arbejde, der kræver fysisk fremmøde.

Ifølge en af forskerne bag projektet, Yea-Hung Chen, der er specialist i offentlige sundhedsdata, er det ikke overraskende coronavirussens evne til at sprede sig, der udgør en trussel for de arbejdspladser, der kræver fysisk fremmøde.

»Hvis en arbejdstager slår sin hånd, kan det ikke overføres til andre arbejdere eller familiemedlemmer. Hvis en arbejdstager bliver syg med covid-19, er der stor risiko for, at flere arbejdstagere bliver syge og tager sygdommen med hjem til deres familier,« siger Yea-Hung Chen til ENR.

Vaccination og flere forholdsregler

Undersøgelsen påpeger, at der er behov for mere beskyttelse og flere forholdsregler på de arbejdspladser, der ikke kan indføre hjemmearbejde.

Her fremhæver undersøgelsen blandt andet behovet for gratis og personligt beskyttelsesudstyr, mere tilgængelige coronatest, bedre sygdomspolitikker og mere udførlige sikkerhedsprotokoller.

Det understreges dog, at et vaccinationssystem, der tilgodeser arbejdstagerne inden for de mest udsatte sektorer, vil have den største effekt.

»Hvor myndigheder kæmper med svære beslutninger i forhold til, hvordan vaccinen skal distribueres, er vores resultater klokkeklare. Et vaccinationsprogram, der prioriterer arbejdere særligt inden for blandt andet fødevaresektoren, vil have en bemærkelsesværdig indvirkning på at reducere dødeligheden ved covid-19,« fremgår det af undersøgelsens resultater.

Undersøgelsen er endnu ikke peer reviewed og mangler dermed at gennemgå den kvalitetskontrol, der legitimerer forskningen. Processen forventes dog at være gennemført inden for to måneder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De utallige polske og andre østeuropæiske (bygnings)arbejdere i Danmark bor også ofte sammenstuvet på lidt plads, primært fordi de ikke ønsker at spilde penge på husleje, men vil have flest muligt af dem med hjem. Det er sgu lidt usselt at bo på 10. år i en gammel kontorbarak på maskinfabrikkens grund, som de polakker jeg har personligt kendskab til, men lejligheden i Polen, hvor de er 1½ måned om året, er der ikke noget i vejen med.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten